Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Свирецов: Ловецът на България от въздух и земя

Мария Мира Христова и Радослав Свирецов
Снимка: БНР

Проектът  "България от въздух и земя" представлява годишен календар за 2023 година, в който са събрани 13 кадъра от най-красивите и интересни природни кътчета и моменти от родината ни. В "Нашият ден“ Радослав Свирецов, който е пейзажен фотограф и бъдеш архитект, носител на много международни награди, споделя защо е важно да се обръща внимание на всеки един детайл. 

"Архитектурата и фотографията много добре се допълват. Това са два вида изкуство. Едното, което в момента е дигитално рисуване със светлина, другото е физическо и го виждаме навсякъде около нас. Със сигурност те ще продължат заедно“, казва Радослав Свирецов.

Той споделя, че зависи как неговото творческо мислене ще се промени в бъдеще и се надява да остави нещо качествено след себе си.

Радослав е родом от Бургас и независимо че в момента учи в София, но в си сърцето е на морето.

"Когато започнах да се занимавам с фотография, морето беше моята муза. В последствие любовта към планината, към зимата и малко по-екстремното всеха превес“, допълва той.

За шест години младият фотограф успява да покори доста върхове в областта на фотографията и заслужено участва в доста международни фотоизложби.

"Постоянството е пътят към успеха. Разбира се, погледът е много важен, трябва да имаш нещо отличаващо“, споделя Радослав Свирецеов.

Календарът

Календарът за 2023 г. е в две разновидности – стенен  и настолен, като всяка версия е с напълно различни кадри, чийто поглед е някак отгоре. Ключово, знаково и различно погледнато.

Календар „България от въздух и земя 2023“- Радослав Свирецов

"Щом фотографията кара човек да се замисли, значи тя изпълнява своята функция. През последните няколко години дрон фотографията, заснемането от високо, зае все голяма част от фотографското изкуство“, посочва Радослав.

Един от най-запомнящите се кадри в календара е на две фотогенични мравки, които сякаш се целуват. Снимката е направено в софийския "Западен парк". 

През 2022 г. организира благотворителна изложба съвместно със сдружение "Операция плюшено мече".

В портфолиото си младият фотограф има и благотворителни изложби. Той споделя, че всяка година си поставя цел, която да има надграждане.

Фотосите, които оформят годишния календар за 2023 година, може да бъдат видени на сайта на младия фотограф.

Чуйте разговора с Радослав Свирецов в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Дочев. 90 години от рождението на художника

В галерия "Райко Алексиев" се представя експозиция, в която за първи път публиката може да види до 6 юни цялостно и разностранно експонирано изкуството на един от забележителните художници на нашето време – Петър Дочев. Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението му. Това е един от най-важните артисти "в процесите на промяна и развитие на..

публикувано на 09.05.24 в 18:00

Започна фестивалът на детската книга в Сливен

Националният фестивал на детската книга в Сливен вече има 26-годишна история. Тази година се провежда от 8 до 10 май.  Година след година той привлича все по-голям брой автори, художници, издатели и разпространители на детски книги.  Фестивалът активира интереса към четенето. Националната награда "Константин Константинов" за над 20 години..

публикувано на 09.05.24 в 17:12

Започват нови литературни разходки в София

"Литературни маршрути – София" е проект на фондация "Прочети София". Те са безплатни и се провеждат без предварително записване. На 9 май започна шестият сезон. Маршрутите са посветени на Деня на Европа и се реализират с партньорството на EUNIC – Европейското сдружение на националните културни институти в България. Като цяло събитията от програмата се..

публикувано на 09.05.24 в 17:07

Проф. Камелия Николова: Новите български пиеси са отворени към по-значими теми

Фондация "Академия "Аскеер" обяви номинациите за тазгодишните награди "Аскеер", които се присъждат на най-добритепостижения в театралното изкуство за изминалия творчески сезон. Една от най-младите категории е категорията "Съвременна българска драматургия" – в нея се състезават нови български пиеси, поставени за първи път на професионална сцена..

публикувано на 09.05.24 в 15:31

Какво се случва на 2-ро авеню?

"Семейство Едисън от 2-ро авеню" по текстовете на Нийл Саймън е първата премиера в изцяло обновеното пространство на Театър "Азарян". Спектакълът е на Плевенския драматично-куклен театър "Иван Радоев" в партньорство с Националния дворец на културата. Режисьор е Антон Угринов, сценографията е дело на Илияна Кънчева, композитор е Милен Кукошаров...

публикувано на 09.05.24 в 12:05