Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В кината: "Януари" на Андрей Паунов

Да потънеш в "Януари", е като бленуван кошмар – студ, мистерия, мрак, въпроси – понякога риторични, понякога просто невъзможни, съмнения, фантастична реалност, но все пак реалност, доказан абсурд, при това някак желан. Като добавим към това и двама мъже и една гарга, заключени от снежна буря на края на света, които се опитват да разгадаят задаващата се мистерия, докато тя бавно не започне да ги поглъща, се получава първият български филм с хорър елементи, който от 20 януари тръгва по кината в цялата страна.

"Това е един филм, който се движи като уестърн, има двигател на мистерия и послевкус на филм на ужасите“, казва за "Януари" режисьорът му Андрей Паунов. Дебютът му в игралното кино е вдъхновен от едноименната пиеса на Радичков, която според Паунов е една много компактна чисто драматургично история, която работи като швейцарски часовник.

"Пиесата е една кримка, една Агата Кристи. Същевременно има още няколко пласта в самата ситуативност на историята и това е, че изчезват хората и се появяват вълци. Специално за мен това вкарва едно екстраниво на интерпретация, отворено, което е много извън обикновеното и дава възможност, когато разказваш – да разказваш нещо много голямо“, смята режисьорът.

Черно-бялата история на "Януари" постига интимност на екрана. Тя се дължи на добрата звукова и визуална картина, на сценографията, а именно – създадената от изцяло рециклирани материали дървена постройка, която сякаш се намира някъде накрая на света, на специалните ефекти, които са създадени ръчно от екипа, на автентичната атмосфера, тъй като филмът е заснет в планината, на истинността, която актьорите, потопили се в интерпретацията на Паунов, предават на зрителите.

Актьорският състав включва Самюел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Леонид Йовчев, Малин Кръстев и Борис Чучков. Сценарият е писан конкретно за тях от Андрей Паунов и Алекс Барет. Оператор на "Януари" е португалецът Вашко Виана. Всъщност н