Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

OPTIMITAS – оптимистично към градската среда

| обновено на 23.01.23 в 08:46
Снимка: dobrich.bg

OPTIMISTAS e частна организация, занимаваща се с проекти, с обществени проучвания и стратегии за развитие на градска среда, организирането на граждански допитвания и архитектурни конкурси. 

“Името OPTIMITAS дойде от една работа, която се казваше “без повече песимизъм“. Едно съвременно изкуство, което ни закова, когато го видяхме и решихме, че  посланието трябва да бъде обратното, трябва да бъде положително.

Много от нещата, които правим с OPTIMISTAS, ни подпомагат при процеси, свързани с развитие на градска среда. Правим допитване до граждани, създаваме дългосрочна визия за развитие на нашите градове и организираме международни анонимни и безпристрастни конкурси.

На база експертна оценка трябва да бъде взето оптималното решение, а впоследствие да можеш да попиташ гражданите, след като си сигурен, че всичките проекти, които си предложил, работят, така че да има някаква форма на модерация, да има експертност, но да има и възможност за привличане и по-широко приобщаване на хората, които ползват тази градска среда“, казва в ефира на “Нашият ден“ арх. Явор Панев и допълва:

“Всеки един проект има потенциал, въпросът е да бъде видян и представен по най-добрия възможен начин и да бъде оценен безпристрастно“.

“Навсякъде има проблеми със старите сгради. Как могат да бъдат осмислени и оживени старите сгради? Това може да стане, когато бизнесът и собствениците им разберат, че има смисъл да се инвестира в тяхното опазване. Опитваме се да провокираме социална динамика – фестивали, концерти или други дейности, които да привлекат трайно хора в тези зони. По този начин бизнесът би ги припознал и би искал да инвестира в опазването на недвижимото културно наследство. Така бихме могли да вдъхнем нов живот на старите зони в градовете, вкарвайки артисти в тях, майки с колички, които се разхождат в една безопасна градска среда“, казва още той. 

“Добрич беше тема на нашата работа в последната една година. Конкурсът беше доста тежък, съсредоточихме много енергия и капацитет, за да се случи, тъй като обхватът е много голям - целият център на Добрич. Това беше доста сложно като конструкция, като задание и като цялостно визия за конкурса. Надявам се, че се справихме добре, защото резултатът беше много положителен, успяхме да направим конкурса международен и да дадем възможност да се кандидатства за него от цял свят“, казва в ефира на “Нашият ден“ адв. Цвета Йоцова и допълва:

“В момента предоставяме възможност на гражданите да подходят сами към конкретния проект, който ще бъде реализиран. Идеята на цялата конструкция на конкурса беше журито да бъде експертно и независимо. 

След обществено обсъждане и диалог с гражданите, проектите се представиха миналата седмица пред общински съвети, има и изложба в Добрич, която представя всякакви проекти, които са участвали в конкурса. В ръцете на журито е да изберат конкретния за реализация“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: optimistas.bg
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Няма силни гласове в медиите, които да покажат абсурдите на ГЕРБ

"Интерсубективна реалност", която създават българските медии, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "Живеем от доста време в тази "интерсубективна реалност" , която се изразява в това, че медиите поднасят темите, които диктуват дневния ред на страната по определен начин. Забелязваме, че важните неща за..

публикувано на 06.07.24 в 08:50
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35