Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов

Как да бъде аргументирано искането за предоговаряне на Плана за възстановяване?

Лъчезар Богданов
Снимка: БГНЕС

Дали въглищните централи и намаляването на емисиите са проблем и какви са ангажиментите, поети от България? Как страната ни стои чисто репутационно в европейските структури и как европейските ни партньори приемат българското желание за предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост?

"Има възможност да предоговаряне, но нека да видим как ще бъде аргументирано това искане от страна на България“, посочва в "Нашият ден“ Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика.

"Тази тема изземва цялото обществено внимание, а в същност в Националния план за възстановяване и устойчивост има много други неща за вършене. Той, от една страна, представлява един голям ситуационен план за държавата за пет години, т.е. множество проекти с доста сериозна стойност, някои от които близо 1 млрд. в най-различни сфери", казва икономистът.

До този момент България е изпълнила 0,5% от дългия процес за реализиране на инвестиционни проекти, които са част от плана за възстановяване.

Лъчезар Богданов твърди, че се  създаде  измамно усещане, че ЕК налага нови изисквания към България. Истината е, че голяма част от мерките са продукт на нуждите на българската администрация. Като педиатричната помощ,  нашумелият проект със спешната помощ – хеликоптери, какво да се направи в пощите, както и етажната собственост, санирането на сградите.

"Към декември 2022 г. имаме изпълнени 21 от общо 66 мерки. Голяма част от тези неизпълнени мерки не изискват решения на Парламента. В някои случаи не изискват решение на МС, а някое конкретно министерство“, допълва експертът.

Чуйте целия разговор с Лъчезар Богданов.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полет отпразнува приема на България в Шенген по въздух

Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) осъществи полет в чест на приемането на страната ни в Шенгенското въздушно пространство (4-7 април) . По думите на организаторите тази частна инициатива цели да популяризира широко новите възможности, които Шенген по въздух отваря за гражданите, туризма и бизнеса в България и Европа. Лекият..

публикувано на 09.05.24 в 12:56

FX Gambit, или как да реализираме на пазара малките си финансови спестявания?

В последното издание на рубриката "Денят делово"  Боян Атанасов , софтуерен инженер и изобретател с дългогодишен опит в САЩ, сподели своите виждания и опит в областта на личните финанси и иновациите. След като емигрира в Германия още на 20 години, Атанасов постига по-късно успехи в Америка, където се премества и работи за престижни компании..

обновено на 09.05.24 в 12:44

Юлиан Попов: Проблемите в градската инфраструктура са комплексни

В рубриката "Темите на деня" на поредното изданието на предаването "Нашият ден", бившият министър на околната среда и водите, Юлиан Попов, обсъди няколко ключови теми, свързани с екология, климатични промени и урбанизация. Попов подчерта икономическото значение на околната среда , разглеждайки я не само като фон на нашето ежедневие, но и като важен..

обновено на 09.05.24 в 10:06

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

На 9 май се отбелязва Денят на Европа, който е в чест на историческата декларация на Шуман от 1950 година. Тази дата е символ на сътрудничеството, единството и мира между европейските народи. Основните теми от декларацията продължават да бъдат актуални дори 74 години след тяхното формулиране. Тази дата така също символизира началото на..

обновено на 09.05.24 в 09:12

За свободата да знаеш

Овцефермата в пловдивското село Строево отглежда 500 овце от породата Лакон, а началото е поставено през 2015 г. Мандрата към фермата съществува от 2019 г., а в производството е ангажирано цялото семейство. Мария Василева се занимава основно с мандрата, но с нея разговарям в момент, когато е ангажирана и с храненето на агнетата. Във фермата..

публикувано на 08.05.24 в 17:00