Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За снимковия материал от миналото

5
Ивайла Александрова и Костадин Бонев

В края на миналата календарна година излезе от печат документалният роман на Ивайла Александрова Оловна тишина”. Историята на един разстрел. Това е резултат от 10 години изследователско упорство, стотици хиляди проучени страници, записи, свидетелства. Това е криминален роман-книга-учебник, зловещ разказ за бездната на нашето общо минало.

С Ивайла Александрова и режисьора Костадин Бонев – двама изследователи на най-новата ни история – Еми Барух разговаря за снимковия материал от миналото, за съхраняването на документите и за унищожаването на документите, които едновременно показват и крият следите на минали предателства.

В предаването можете да чуете повече за фотографите, снимали Пикасо, и изложбата ПИКАСО | PICASSO | през погледа на Андре Вилер и Едуард Куин.

Снимките са предоставени от "ФотоФабрика – факт и фикция" 

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Представленията, които ни създадоха" с Петринел Гочев

Петринел Гочев, режисьорът художник или художникът режисьор, който умее да "рисува" еднакво добре както на платното, така и на сцената, е четвъртият гост в образователната поредица срещи "Представленията, които ни създадоха" на Yalta Art Room. След дискусиите с Явор Гърдев, Теди Москов и Александър Морфов, сега и той ще навлезе в дълбочината на един..

публикувано на 19.06.24 в 17:02

Трето издание на фестивала на театралната миниатюра "Театроскоп"

Международният фестивал на театралната миниатюра "Театроскоп" е посветен на една все още малко позната в България театрална форма – театър в кутия . Тази година той се провежда за трети път, а организатор е театър "Арт ленд". Тазгодишното издание (14-20 юни) събира куклени артисти от Бразилия, Чехия, Португалия и България, които гостуват със..

публикувано на 19.06.24 в 12:17

Нов прочит на "Вълшебната флейта"

Операта "Вълшебната флейта" на Волфганг Амадеус Моцарт оживява чрез съвременна интерпретация и енергията на млади талантливи певци. Тя е последното завършено произведение на композитора, което представя смесица от брилянтност, интрига и символизъм. Операта е комбинация от пеене и говорени диалози, характернa за германската школа. Сюжетът въвежда..

публикувано на 19.06.24 в 10:32

Материали от Мексико, Детройт и Женския пазар в София в изложбата на Десислава Терзиева

"между другото" е самостоятелна изложба на младата българо-американска съвременна художничка Десислава Терзиева. В нея тя използва материали от Мексико, Детройт и Женския пазар в София. Експозицията представя хибридни обекти, които живеят между минало и настояще, вкоренени в културните традиции и ежедневните наблюдения от градските улици...

публикувано на 19.06.24 в 08:10

Седем български художници с групова изложба

Dog Days е името на груповата изложба на Виктор Петров, Димитър Солаков, Калин Серапионов, Правдолюб Иванов, Руди Нинов, Самуил Стоянов и София Грънчарова. Кураторът на експозицията Марина Славова коментира: "Изложбата не е нито за лятото, нито за кучета. Тя има за цел да разгледа сложната и често объркваща връзка между език и значение, да изследва..

публикувано на 18.06.24 в 19:05