Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Outside the Box" – първата изложба на самоуки творци у нас

Първата изложба у нас, която представя над 70 нестандартни и провокативни произведения на български самоуки творци, вече може да бъде разгледана в галерия DOZA. "Outside the Box" беше изложена и в Българския културен институт в Париж. С това страната ни за първи път се изяви в едно от най-интересните течения в световното изкуството – арт брут. До този момент България беше единствената европейска страна, която не е представяна в тази сфера, необичайна и за българската публика.

Арт брут определя изкуството, което е създадено извън границите на официалната култура. "Само по себе си то е доста различно, защото представя една експресия на хора, които нямат претенция  да бъдат артисти“, обясни в "Артефир“ кураторката на изложбата Милена Едвиг. "Това е изкуството на аутсайдерите, но то има една неподправена искреност и действително художественото образование понякога може да те затвори в една концепция, докато тук именно тази липса на претенция дава свобода и е интересно да се види.“

"Outside the Box" включва произведения от седем артисти: Алексей Алексиев, известен като дърворезбаря, който съживява изсъхнали дървета в софийските градини и паркове; Денис Попов – единственият незрящ скулптор в България; Борислава Марчева, за която рисуването е част от арт терапията ѝ, тъй като е диагностицирана с психическо разстройство; Русчо Тихов, самоук артист с необикновен творчески път, починал през 2017 година; Мартин Рангелов, който изработва маски и малки скулптури, наподобяващи излезли от фантастичен филм герои; и добре познатите на публиката, но в други сфери на изкуството, артисти Иво Димчев и Росен Карамфилов.

"В тази изложба авторите са с различен житейски път, на различна възраст и от различни поколения, но това, което ги обединява, е любовта им към изкуството и арт брут като концепция“, добави още Милена Едвиг. Според нея връзката между всички седем самоуки творци се намира във факта, че те изваждат на показ вътрешния си свят. А това, което прави изложбата впечатляваща, е липсата на тема.

"Outside the Box" всъщност е и поредното доказателство, че изкуството лекува.

"Името на течението арт брут идва от художника Жан Дюбюфе и това е неподправеното сурово изкуство. Той обикалял психиатриите, за да търси самоуки художници, които да представят своите произведения. На нас Държавната психиатрична болница в село Церова кория ни предостави архива, който пази от различни пациенти. Естествено, той е анонимен, но и много интересен. Имаме графики от 80-те години, които те ни предоставиха, също и едни много хубави живописни картини“, разказва Милена Едвиг.

В изложбата са включени и творби на известния българо-френски художник Борис Иванов, по-познат като Боре Иванов. За първи път той показва колажите си, вдъхновени от любимия му Париж, в които вгражда преминаващата през него комбинацията от вдъхновение, болка, страдание, свобода, култура и успех.

Повече за изложбата "Outside the Box", или "Извън рамката", можете да чуете в звуковия файл. Тя ще бъде част от галерия DOZA до 4 февруари.

Снимки – галерия DOZA
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вазовчета" подаряват песен на всички българи по света за 24 май

Организираното от сдружение "Христо Ботев" Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър "Св. Леон" на 19 май се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището,..

публикувано на 22.05.24 в 12:00

Дечко Узунов. Съзидания

" (…) Това, което си създал, това е твоят живот." Дечко Узунов През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата..

публикувано на 22.05.24 в 11:18

"Музика в портрети" с фолклорния оркестър на БНР

Преди поредното любопитно издание на проекта на Оркестъра за народна музика на БНР – "Музика в портрети"  диригентът Димитър Христов споделя в "Нашият ден" повече за предстоящото музикално събитие. На 23 май от 19 ч. в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика ще свири заедно с трима интересни и талантливи гост-солисти. По думите..

публикувано на 22.05.24 в 11:11

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00

С "Хенри V" Сава Лолов гостува за първи път на българска сцена

Френският актьор с български произход Сава Лолов гостува за първи път със свое представление в България. По покана на Театралната работилница "Сфумато" той представя на 20, 21 и 22 май в София своя моноспектакъл "Хенри V", създаден по едноименната пиеса на Уилям Шекспир, с включени откъси от трудове на Антонен Арто и авторски текстове на актьора. В..

публикувано на 22.05.24 в 08:10