Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Между виртуалното и реалното

4
Снимка: галерия "КО ОП"

Изложбата "Предели на възможното – между виртуално и реално" на Марина Генова, Силвия Коева-Попова, Павлин Радевски и Стефани Ханджийска се представя в галерия "КО ОП" и задава няколко въпроса: 

Къде изкуството се сблъсква със собствените си лимити и ограниченията на своята медия? И какво следва отвъд пределите на изкуството? Докъде стигат възможностите на живописта, скулптурата или тялото и могат ли те да прекрачат границата на физическото пространство, без да загубят аналоговата си стойност? 

Изложбата стартира като провокация за експеримент с VR технология. Към четиримата художници е отправено предизвикателство да рефлектират върху собствената си артистична практика, нейните цели, процес и ограничения, разказва куратора на проекта – Стефка Цанева.

Чрез изложбата се задават важни въпроси като: Може ли от своя страна виртуалната реалност да бъде откъсната от своята обреченост на дискурса за бъдещето и вместо да се отделя от физическата реалност, да я допълва? 

Изложбата смесва физическото пространство с виртуалното. Вместо да се впусне в изследване на предимно апокалиптични версии за бъдещето, към което е склонно съвременното изкуство, работещо с VR, изложбата се концентрира върху изкуството като творчески, личен и осъзнат акт на постоянно разширяване на границите и предоговаряне на това какво е възможно и какво – невъзможно. 

Част от изложбата беше и Лекция на Николай Генов за мястото на човека във виртуалната реалност. 

До 5-и февруари може да бъде видяна изложбата в галерия КО ОП, а на 4-ти февруари ще бъде представено и още едно събитие в рамките на експозицията.

Чуйте разговора от звуковия файл.

Снимки – галерия "КО ОП"

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Пенев с награда „Икар“ за водеща мъжка роля

Връчиха "Икар"-и 2023

Вчера по повод Международния ден на театъра бяха връчени театралните награди "Икар" на Съюза на артистите в България за 49-а поредна година. Церемонията се проведе в Народния театър. В категория водеща женска роля, "Икар" получи Светлана Янчева за ролята на Уини в "О, щастливи дни" в театрална работилница "Сфумато". Наградата прие режисьорът проф...

публикувано на 28.03.23 в 16:24
Джералдин Чаплин

Джералдин Чаплин с Наградата на София на София филм фест - 2023

Наградата на Столичната община за цялостен принос към изкуството на киното тази година беше връчена на актрисата Джералдин Чаплин (САЩ), която участва във втори филм на режисьорката Джесика Удуърт – "Лука". Филмът бе с премиера в зала 1 на НДК на Международния София филм фест, 2023. В ролята на Генерала в кинолентата се превъплъщава Джералдин Чаплин,..

публикувано на 28.03.23 в 15:44

"Непокорната" – роман-събитие за Италия

Монца, март 1936 г. Две момичета се опитват да скрият в реката трупа на млад мъж с фашистка значка на ревера. Когато полицията го открива, едната от тях е обвинена в убийство. Франческа е единствено дете в семейство от средната класа. Всеки ден тя тайно наблюдава от един мост Мадалена, която играе с две по-големи момчета на брега на реката. В града..

публикувано на 28.03.23 в 12:13
Корица: Ивелина Велинова

Златните пародии за Властта и Идеала

В епизод 497 "Трамвай по желание" прави радиопремиера на кавър фототипното издание "Радой Ралин: Две златни пародии за Властта и Идеала". "Тази книжка е израз на почит и памет към скъпите ми покойници – двамата вечни съратници в битката на сатирата срещу злобата на деня и зловещината, причинена от силните на деня – Радой Ралин и Борис Димовски“. Така..

публикувано на 28.03.23 в 09:30

Обща книга на Иван Теофилов и Георги Господинов

"Сега повече от всякога виждам какво съм постигнал, пропуснал или пропилял“, заявява Иван Теофилов в края на книгата "За радостта и езика". В нея той разговаря в писма с Георги Господинов. А в заключението добавя: "Остава ми надеждата, вярата в преосмислянето, преимуществото на доброто, на което съдбовно му е отсъдено да надделява…" Нейната необичайна..

публикувано на 28.03.23 в 08:50