Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Моцартов триумф на инструменталните концерти в зала "България"

Зала "България" посреща на 27 януари от 19.00 ч. почитателите на класическата музика със специална концертна вечер, посветена на 267-годишнината от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт.

Всяка година музикантите на "Кварто квартет" към Софийска филхармония честват рождената дата на великия австрийски композитор и са подготвили отново необичайна програма с истински Моцартов триумф на инструменталните концерти.

Три концерта, четири солисти и цял оркестър приятели на "Кварто квартет" очакват публиката на този истински празник.

Солисти ще бъдат прочутият пианист проф. Димо Димов, великолепният белгийски флейтист Бертен Д’Оландер с арфистката на Националната ни опера Деница Димитрова и лидерът на “Quarto“ музикантите – виртуозният цигулар Иван Пенчев.

Празничната концертната вечер "Честит рожден ден, Моцарт!" включва Концерт за цигулка и оркестър №3 в Сол мажор, К.216 със солист Иван Пенчев – цигулка, Концерт за флейта, арфа и оркестър в ДО, KV 299 със солисти Бертен Д’Оландер – флейта и Деница Димитрова – арфа, който ще се изпълнява за първи път и Концерт за пиано и оркестър №20 В Ре Минор, КV 466 със солист проф. Димо Димов – пиано.

"Кварто квартет" e създаден през 2005 г. За последните 15 години музикантите имат стотици концерти у нас и по света. От 2012 е официално камерен състав към Софийска филхармония в състав Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола) и Димитър Тенчев (виолончело).

С активната си дейност, оригинални музикални проекти и висок професионализъм от световна величина Quartoквартет не само привлякоха вниманието на музикантските среди, но и приобщиха голяма аудитория нови любители на класическата музика, като голяма част от тях са вече и трайни почитатели на състава и на класиката във всичките ѝ измерения, в които виртуозните музиканти я представят.

Концертите на "Кварто квартет" се радват на голям интерес и станаха неизменна част от музикално-културния афиш на зала „България“, а вече и на престижни европейски сцени. Най-характерните черти на стила на квартета са великолепната драматургия, изключителната експресия и уникалното сценично присъствие, които създават у зрителя усещането, че съставът не свири, а разказва, танцува и рисува един свой, неповторим свят от звуци и емоции.

В богатия и непрекъснато растящ репертоар на "Кварто квартет" влизат стотици произведения – струнни и клавирни квартети от Хайдн и Моцарт, голяма част от творчеството на Бетовен, клавирни и струнни квартети и квинтети от Шуберт, Шуман, Брамс, Сметана, Дворжак, Чайковски, Малер, Юлиуш Зарембски, Франк Бридж, Хоакин Турина, Барток, Стравински, Пиацола, от българските композитори Любомир Пипков, Марин Големинов и Константин Илиев и много, много други.

Снимки – зала "България"


По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

8 декември с Норман Бийкър в "Сингълс Hall Of Fame"

"Дясната ръка" на Джак Брус от "Крийм" – блус китаристът Норман Бийкър – отново е в България и закрива "Аларма Пънк Джаз 2023" навръх Студентския празник в петък вечер в Зала "Сингълс" на НДК . А довечера свири за първи път и във Велико Търново . Норман Бийкър (1950, Манчестър), чието име преди няколко години (2017) беше вписано в..

публикувано на 07.12.23 в 17:11

Рикардо Шайи открива сезона на Миланската Скала с "Дон Карлос" на Верди

Един от шедьоврите на Джузепе Верди "Дон Карлос" се завръща в Миланската Скала в голяма нова постановка. Тя се отличава с красота, пищност и изящество, в които историческата правдивост съчетана с роматична жизненост и реалистична емоционалност надхвърля рамките на конкретната епоха. Сценография, костюми и режисура предлагат многофункционалност на..

публикувано на 06.12.23 в 16:39
Ерик Трюфа

Нещата от живота

"Джаз+" на 6 декември  започва с мелодията от филма "Нещата от живота", включена от тромпетиста Ерик Трюфа(з) във втората му за годината продукция, инспирирана от киното. В еклектичното ни продължение – италиански круунър (Рафаел Гуалаци), двама пианисти – от Белгия (гостувалият ни с Галиано Иван Падюар) и Менорка (представеният тук Марко Мескида)...

публикувано на 06.12.23 в 10:35

Започва IX Международен фестивал на китарата "Плевен" 2023

В периода от 7 до 10 декември град Плевен се превръща в притегателно място за ценителите на китарното изкуство. Фестивалът се открива с концерт, в който участие взимат Плевенската филхармония, а солисти са победители от предни издания – Антоан Гереро и Георги Димитров-Жожо. В програмата са включени Концерт № 1 за китара и оркестър, опус 99 от Марио..

публикувано на 06.12.23 в 08:10

90 години от рождението на проф. д-р Димитър Христов

В две поредни издания –предаването "Студио музика" отбелязва 90-ата годишнина на един забележителен български творец. Това е композиторът, теоретикът, педагог и обществен музикален деец проф. д-р Димитър Христов. Неговата харизма на високо ерудиран музиколог и плодовит композитор внушава у приятелите, колегите и студентите му заслужен пиетет и..

публикувано на 05.12.23 в 10:35