Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пластични метаморфози: разтапящи се женски восъчни фигури

Скулптурна експозиция в развитие на Георги Тодоров с куратор Константин Касабов - Консто

9
Снимка: plus359gallery.com

"Пластични метаморфози" е съвременна скулптурна експозиция на творческото търсене на автора – скулптура Георги Тодоров – в посока на пластичната интерпретация и метаморфоза на един и същ обект чрез различни подходи към формата и визуалната естетика.

Всяка творба представлява восъчна женска фигура с метален скелет, който варира като форма, детайл и концепция при всяка от трите работи, разположени на трите етажа на столичната галерия "Плюс 359" в запазената Водна кулата в столичния квартал "Лозенец".

Подобно на израза "не съди книгата по корицата”, авторът интерпретира темата за повърхностното и дълбокото, както и за често лъжливата и подмамваща външност, изследвайки добре познати понятия като видимо и невидимо, класическо и съвременно.

"Това е една своеобразна визуална метафора за несъответствието между вътрешното и външното, което изследвам в този творчески цикъл.", споделя Георги Тодоров.

Ключов концептуален момент играе разтапянето на восъчната обвивка и показването на металната вътрешност – скелета на фигурата.


На всеки етаж във Водната кула зрителят наблюдава пластика, различна по съдържание и третиране на формата. Трите творби изглеждат еднакво, но с течение на времето и разтапянето на восъчната обвивка се показва скелетът или истинското съдържание на женската фигура, обект на художественото изследване.

За създаването на творбите са използвани утвърдени класически техники, както и съвременни технологии като 3D принтиране, дигитално проектиране, 3D обработване и материализиране на търсената триизмерна форма.

Восъчната обвивка е класически моделирана и е базирана на ръчно изработена глинена фигура, която чрез специфични технологични методи бива дигитализирана. Тази дигитална триизмерна версия на фигурата се използва при създаването на калъпа, в който се отлива восъка.

Металният скелет, който варира по форма и концепция на всяко от трите нива, е базиран на дигитални триизмерни модели. Тези 3D модели се отливат в метал, като след това отливката бива обработена на ръка чрез класически ювелирни техники и методи.", обясняват създателите на съвременния визуален проект.

Изложбата може да бъде разгледана на 3 февруари, 9 и 10 февруари от 16.30 до 19.00 ч. в галерия "Плюс 359" – Водната кула в квартал "Лозенец".


Георги Тодоров
(1990) завършва магистратура, специалност "Скулптура" в Националната художествената академия през 2016 в курса на проф. Емил Попов. Участва в множество колективни изложби и събития. Участва във Figurativas 2016 към Museu Europeu d’Art Modern. Автор е на възпоменателна монета, посветена на 110-годишнината от Илинденско-преображенското въстание. В периода 2018 - 2022 година има съавторство в изграждането на паметниците на полк. Дрангов (Военна академия - София), Иван Вазов (гр. Сливница), Дан Колов (гр. Плачковци), Дико Илиев (Борисова градина, София).

Снимки: галерия "Плюс 359"
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Невена Дишлиева-Кръстева и  Емил Янев

Книги за чувствителни

В епизод 520 "Трамвай по желание" среща своята публика с преводача и издател Невена Дишлиева-Кръстева. Сценичната пътека към издателство ICU тръгва от световноизвестния мим Герасим Дишлиев, брат на Невена. Връзката е неговият "Монолог с куфар", представящ със средствата на пантомимата неспирните митарства на Геро, който след обучение при легендарния..

публикувано на 07.12.23 в 17:45

Нова стихосбирка на Лора Динкова

"Песента на Евридика – това са стиховете на Лора Динкова. Убеден съм, че така щеше да пее Евридика, ако Орфей не се беше обърнал и бе успял да я изведе на белия свят", отсича категорично Митко Новков по повод новата книга на поетесата, подчертавайки, че в нея тя "утвърждава живота".  Особеното е, че във "Внезапни сънища" натрапващата се тема е..

публикувано на 07.12.23 в 17:14

Камен Старчев и остатъчните образи

В галерия КО-ОП се откри изложба на Камен Старчев "Остатъчни изображения". Ето какво пише Мария Василева за работата на този художник: "Камен Старчев минава през различни етапи – от следването на скулптура, през пърформанса и видеото до професионалното занимание с електронна музика и графичен дизайн. Днес вече почти 15 години той работи единствено с..

публикувано на 07.12.23 в 15:40

"Най-доброто от Анеси 2023" пред българска публика

Международният фестивал на анимационния филм в Анеси обикаля света с програмата си "Най-доброто от Анеси 2023", която съчетава селекция от 10 късометражни филми, победители от последния фестивал и два специално създадени трейлъра за фестивала от студенти по анимация от GOBELIN, Париж.  Селекцията от 10 късометражни филми "Най-доброто от Анеси 2023" ще..

публикувано на 07.12.23 в 13:40

"Нека забравим тези разкази" на Дилян Еленков

Това са разкази, които ще ви разсмеят, разплачат и ще ви въвлекат в света на Дилян Еленков (1978, София).  Той е писател, музикант и художник. Автор е на стихосбирките "Ципове, копчета, дни" (2011) и "Ангелите ще го отнесат" (2017). Сценарист е на четиринайсет късометражни анимационни филма, които печелят престижни награди на множество международни..

публикувано на 06.12.23 в 18:05