Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Етиопия пръска цвят и аромат най-красивата преизподня в света

10
Снимка: Ива Дойчинова

Етиопия! За мен е отколешна мечта. За друг – поредното размирно място в Африка. За трети – умопомрачителна природа. Накратко, бившата Абисиния е една от най-старите държави в света, едно от първите християнски царства, съществувало без прекъсване. Най-високият връх на Етиопската планинска земя е Рас Дашан – 4620 м, а най-ниска точка е пустинята Данакил с нейните близо 100 метра под морското равнище. След изброеното, предполагам напълно разбирате журналистката Ива Дойчинова, която безстрашно обиколи най-ключовите места в Етиопия.

В разговора пред "Покана за пътуване" тя лансира екстравагантната идея към любителите на екстремни приключения да станат част от племето на маймуните гелада, които били отворени за съжителство.


Името на Етиопия идва от древногръцкото Айтиопия – Страна на обжарените от слънцето хора.

Мммм, чак усетих вкуса и аромата на медовината, с която се опиват племената там. Ива така пивко я описва в разказа си. Според нея професията журналист е официалният начин да върши това, което обича – да си говори с хората. Което не е пропуснала да прави и при странстването си. Но колкото и невероятна да е природата, хората правят една държава забележителна и незабравима. Дойчинова ни потопи в омаята и… "аромата" на депресията Данакил, най-красивата преизподня на света.

Повече – чуйте в звуковия файл.


Снимки: Ива Дойчинова
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдбоносно решение: България в НАТО

На 29 март 2004 г. България е приета в НАТО – съдбоносно събитие, което определи външнополитическата ориентация на страната за десетилетия напред, а защо не и за целия ХХI век. Поне така смяташе Вера Мутафчиева, нашата знаменита писателка и историчка, която казваше, че няма по-значима крачка в българската история през настоящото столетие...

публикувано на 29.03.23 в 17:49

Защо обучението по лавинистика е част от планинарската култура?

Познаването на зимната планина не е приоритет само за скиорите и сноубордистите, а за всички, които обичат планината и се качват във високото, казва доц. Момчил Панайотов, лектор по лавинна безопасност, председател на Българската асоциация по ски - свободен и екстремен стил (БАССЕС), съосновател на Българската лавинна асоциация, планински спасител и..

публикувано на 29.03.23 в 12:15

Епизод 4: Където мъжете плачат

Цикълът е от четири епизода и разказва Балканските войни през дневниците на войници, военни кореспонденти и фотографи, които изследователите наричат "Дневници на болката и страданието, за това, което бушува в телата". В цикъла проследяваме пътя на българската армия в четири основни посоки на бойните действия. На този фон са разказани и прочетени..

публикувано на 29.03.23 в 10:05

Да погадаем за добрите, злите и средните дни

Между пролетното равноденствие и предстоящите избори с твърде неясни перспективи някак съвсем естествено се сещаме за начините, по които от дълбока древност хората са се справяли с неизвестността и скритите в нея опасности. Да започнем от особения момент на кратко равновесие между деня и нощта. На български го наричаме "равноденствие", което е..

публикувано на 27.03.23 в 18:40

Еврика! Успешни българи: Марин Христов

Той е ученик от 11 клас на СМГ "Паисий Хилендарски" и част от българския олимпийски отбор по математика. Носител е на множество медали от различни международни състезания. Тези негови успехи са причината тази година да получи и стипендия от фондация "Еврика". "Това за мен е огромно признание за положения труд и за всички решени през годината..

публикувано на 27.03.23 в 17:10