Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До Брюксел и назад... чуха ли ни?

И този петък продължихме с обиколката си из ловните полета на България, от която става ясно как е приключил ловният сезон на едър дивеч в различни краища на България.

Иван ВасилевНо неслучайно за първи събеседник в "И рибар съм, и ловец съм" избрахме Иван Василев – председател на Сдружението на ловците и риболовците "Сокол 1911" в Благоевград. Той беше член на делегацията ни, която взе участие в дискусията в сградата на Европейския парламент, организирана от българския евродепутат Андрей Слабаков и италианския му колега Пиетро Фиоки, на тема "Положителната роля на ловците за опазването на биоразнообразието в ЕС"

Красимир КоевДискусия, която нагледно доказа, че противопоставянето на природозащитните организации на лова е изкуствено привнесен проблем и че са необходими надеждни научни данни, когато се взема определено политическо решение на европейско ниво, а науката не бива да е в услуга на идеологията на противниците на лова.

Невен КаравасилевА пък от Красимир Коев – председател на СЛР "Тàсладжа" в гр. Стражица, и Невен Каравасилев – ръководител на бургаското Сдружение на ловците и риболовците "Лебед”, се информирахме за състоянието на дивеча и изводите, направени след приключването на лова в техните региони.

Знаем, че човек невинаги може да е в ефир с нас, но на страницата на "И рибар съм, и ловец съм" вече отново можете да наваксате пропуснатото и да чуете всички предавания, а… и още нещо!

Снимки – личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветен мед

Мислим си, че медът няма с какво още да ни изненада, след като човечеството го използва за храна и като лекарство от хилядолетия. Теодора Гергова и нейният мед с цветни инфузии обаче ни опровергават. След дълги години работа в медийния свят Теодора започва да произвежда мед с рози, след като съвсем случайно открива стара рецепта за медена..

публикувано на 17.06.24 в 17:25
Вера Бонева - Чолашка и Антон Митов

Антон Митов представя: Вера Бонева - Чолашка – състезател по петанк и любител на каяка

Каква е връзката между спорта петанк и религиозния туризъм? За едно състезание в Израел, сигурността там, как се преживява културният шок и може ли да се кара каяк в Мъртво море? Да прекараш законно няколко буркана със сладко от вишни – или защо са кухи топките за петанк? За морските експедиционни каяци и къде се намира най-доброто място за каране..

публикувано на 17.06.24 в 11:45

Инициативата "Светилник" представя новите училищни химни

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" обсъдихме "Светилник" – национална инициатива на "Музикаутор" за даряване на химни на български училища. Участници в предаването бяха Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор", Милен Митев, генерален директор на БНР, Николай Маджаров-Файчето, музикант, продуцент и пътешественик, Денко..

публикувано на 17.06.24 в 11:34

Връчват наградите "Млад Благотворител" 2024

На днешния 17 юни фондация "Благотворител" отбеляза своята 20-годишнина с раздаване на наградите от националния конкурс "Млад Благотворител" 2024. Събитието бе коментирано в рубриката “Епизоди от живота” на предаването “Нашият ден”, където председателят на УС на фондацията Станислава Рашева сподели повече за доброволците и техните проекти. Станислава..

публикувано на 17.06.24 в 10:41

Програмата "Еко лято" стартира

Днес (17 юни) стартира програмата "Еко лято", организирана от Младежки център - Добрич. За програмата и участниците в нея в "Нашият ден" разказва Силвия Венелинова – организатор в Младежки център - Добрич. Програмата изгражда традиция вече над 15 години, което е заявка, че младите хора имат необходимост от подобни занимания. Венелинова..

публикувано на 17.06.24 в 09:22