Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велислава Костова

За невъзможната комбинация между сиренето, сладоледа и режисурата

Как една 23-годишна студентка решава да се занимава с бизнес и прави сериозни стъпки, като се обучава как се произвежда сладолед, в "Нашият ден“ споделя Велислава Костова.

Тя е на 23 години и е израснала в София. Студентка е в специалност “Кино и телевизия“ в Нов български университет. Напоследък е изкушена от производството на сладкия десерт, който се получава чрез замразяване, а именно сладоледът.

Тя споделя, че още като малка винаги е харесвала киното, актьорското майсторство и всичко, свързано с театъра. В момента предпочита да е зад камерата, защото е избрала да учи режисура.

Преди 30 години бабата и дядото на Велислава поставят основите на семейната мандра. По време на пандемията студентката започва да помага, работата я увлича и тя се поставя за цел да научи всичко за производството на сирене.

"По време на онлайн обучението беше много трудно и с включванията, и с координацията между преподаватели и студенти. Тогава се загуби връзката ми с университета и може би интересът ми специално към тази специалност. Тогава бях много по-фокусирана и мотивирана да науча нещо ново, което виждах, че ми носи удоволствие“, казва Велислава Костова.

Тя допълва, че производството на сирене е изцяло ръчен процес, защото семейната мандра е малка и няма много машини.

"Да пипнеш един продукт с ръцете си и да знаеш, че ти си създал един хубав български продукт с помощта на един опитен екип, наистина е невероятно“, твърди Велислава.

Университет за сладолед

Велислава е вдъхновена от идеята на леля си да правят сладолед. Започва да чете и така стига до представителите за България на машини за сладолед. Компанията организира обучения, как се работи с тези специални машини и как се прави истински италиански сладолед.

"Ние първо решихме да направим въпросната лаборатория за производство на сладолед, да купим машините и да започнем да правим сладолед“, посочва тя.

Преди две седмици Велислава, заедно с баща си, успешно завършва университета за сладолед в Болоня. В момента експериментират с автентични италиански рецепти и се готвят за специално състезание за сладолед, което ще се проведе през март в София.

Целия разговор с Велислава Костова можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – личен архив
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студентите от ЛТУ канят на Седмица на ландшафтната архитектура

От 2006 година април се отбелязва като световен месец на ландшафтната архитектура, а в София от 22 до 26 април студенти от 5 курс от Лесотехническия университет организират традиционната "Седмица на ландшафтната архитектура". От 2009 г. винаги през април бъдещите ландшафтни архитекти заедно със свои преподаватели и с представители на професията..

публикувано на 20.04.24 в 12:15
Андрей Янкулов

Лица на висши държавни длъжности не би следвало да завеждат "дела шамари" срещу журналисти

Поредното "дело шамар" (SLAPP)* срещу журналисти – защо точно сега външният министър Калин Стоянов заведе граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева срещу журналистите от BIRD.bg Атанас Чобанов  и Димитър Стоянов , по какво си приличат " делата шамари" със заплахите срещу магистрати и защо има постоянен двоен стандарт в прокуратурата  –..

публикувано на 20.04.24 в 08:45
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00