Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Велислава Костова

За невъзможната комбинация между сиренето, сладоледа и режисурата

Как една 23-годишна студентка решава да се занимава с бизнес и прави сериозни стъпки, като се обучава как се произвежда сладолед, в "Нашият ден“ споделя Велислава Костова.

Тя е на 23 години и е израснала в София. Студентка е в специалност “Кино и телевизия“ в Нов български университет. Напоследък е изкушена от производството на сладкия десерт, който се получава чрез замразяване, а именно сладоледът.

Тя споделя, че още като малка винаги е харесвала киното, актьорското майсторство и всичко, свързано с театъра. В момента предпочита да е зад камерата, защото е избрала да учи режисура.

Преди 30 години бабата и дядото на Велислава поставят основите на семейната мандра. По време на пандемията студентката започва да помага, работата я увлича и тя се поставя за цел да научи всичко за производството на сирене.

"По време на онлайн обучението беше много трудно и с включванията, и с координацията между преподаватели и студенти. Тогава се загуби връзката ми с университета и може би интересът ми специално към тази специалност. Тогава бях много по-фокусирана и мотивирана да науча нещо ново, което виждах, че ми носи удоволствие“, казва Велислава Костова.

Тя допълва, че производството на сирене е изцяло ръчен процес, защото семейната мандра е малка и няма много машини.

"Да пипнеш един продукт с ръцете си и да знаеш, че ти си създал един хубав български продукт с помощта на един опитен екип, наистина е невероятно“, твърди Велислава.

Университет за сладолед

Велислава е вдъхновена от идеята на леля си да правят сладолед. Започва да чете и така стига до представителите за България на машини за сладолед. Компанията организира обучения, как се работи с тези специални машини и как се прави истински италиански сладолед.

"Ние първо решихме да направим въпросната лаборатория за производство на сладолед, да купим машините и да започнем да правим сладолед“, посочва тя.

Преди две седмици Велислава, заедно с баща си, успешно завършва университета за сладолед в Болоня. В момента експериментират с автентични италиански рецепти и се готвят за специално състезание за сладолед, което ще се проведе през март в София.

Целия разговор с Велислава Костова можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – личен архив
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Стоян Денчев, Нина Цанева и доц. Диана Стоянова

Университетът по библиотекознание и информационни технологии чества 75-годишнина

Университетът по библиотекознание и информационни технологии – УниБИТ чества своята 75-годишнина с поредица от научни форуми, дискусии и празнични събития. За съхраняването на историята, поддържането на академичния дух и бъдещето в "Нашият ден" говори проф. д. ик. н. Стоян Денчев – основател и дългогодишен ректор на УниБИТ, настоящ..

публикувано на 13.05.25 в 09:12

И замириса на море

Новото издание на предаването "И рибар съм, и ловец съм" открива със замах летния сезон с отбелязването на един чудесен празник – Летния Никулден! Пренасянето на мощите на Св. Николай Чудотворец от гр. Мира в Бари. Специален гост на предаването е Николай Николов, който говори много увлекателно не само за празника и за риболова, но и за отношенията на..

публикувано на 12.05.25 в 16:10

Между благотворително мотосъбитие, детска книжка, наводняване на съседа и Куала Лумпур

Милен Марчев е организатор на предстоящото на 18 май десето юбилейно издание на The Distinguished Gentleman's Ride (DGR) ("Поход на забележителните джентълмени") в София. Походът е благотворително мото събитие, което съчетава стил, обществен ангажимент и страст към класическите и ретро мотоциклети. Милен Марчев го определя като "масово събитие на хора с..

публикувано на 12.05.25 в 13:32

Конкурсът "Хижа на годината": Кой и защо заслужава признание

Какво прави една хижа достойна за признание; на базата на какво са обусловени категориите в конкурса "Хижа на годината"; какви са критериите за номинациите и могат ли те да бъдат отправна точка за изготвяне на актуална наредба и правилник за хижите? На тези въпроси в "Нашият ден" отговарят Венцислав Венев – председател на БТС, и Иван Панчев..

публикувано на 12.05.25 в 10:22

"Потопеното наследство" – една изложба за забравените села под водата

Изложбата "Потопеното наследство" можете да видите от днес в библиотеката на град Троян. Материалите за таблата са събрани при теренни изследвания и проучвания на архивни документи, свързани с трансформациите, които предизвиква строителството на язовири у нас . Автори на изложбата са учените от Института за етнология и фолклористика с музей към БАН..

публикувано на 12.05.25 в 09:52