Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Велислава Костова

За невъзможната комбинация между сиренето, сладоледа и режисурата

Как една 23-годишна студентка решава да се занимава с бизнес и прави сериозни стъпки, като се обучава как се произвежда сладолед, в "Нашият ден“ споделя Велислава Костова.

Тя е на 23 години и е израснала в София. Студентка е в специалност “Кино и телевизия“ в Нов български университет. Напоследък е изкушена от производството на сладкия десерт, който се получава чрез замразяване, а именно сладоледът.

Тя споделя, че още като малка винаги е харесвала киното, актьорското майсторство и всичко, свързано с театъра. В момента предпочита да е зад камерата, защото е избрала да учи режисура.

Преди 30 години бабата и дядото на Велислава поставят основите на семейната мандра. По време на пандемията студентката започва да помага, работата я увлича и тя се поставя за цел да научи всичко за производството на сирене.

"По време на онлайн обучението беше много трудно и с включванията, и с координацията между преподаватели и студенти. Тогава се загуби връзката ми с университета и може би интересът ми специално към тази специалност. Тогава бях много по-фокусирана и мотивирана да науча нещо ново, което виждах, че ми носи удоволствие“, казва Велислава Костова.

Тя допълва, че производството на сирене е изцяло ръчен процес, защото семейната мандра е малка и няма много машини.

"Да пипнеш един продукт с ръцете си и да знаеш, че ти си създал един хубав български продукт с помощта на един опитен екип, наистина е невероятно“, твърди Велислава.

Университет за сладолед

Велислава е вдъхновена от идеята на леля си да правят сладолед. Започва да чете и така стига до представителите за България на машини за сладолед. Компанията организира обучения, как се работи с тези специални машини и как се прави истински италиански сладолед.

"Ние първо решихме да направим въпросната лаборатория за производство на сладолед, да купим машините и да започнем да правим сладолед“, посочва тя.

Преди две седмици Велислава, заедно с баща си, успешно завършва университета за сладолед в Болоня. В момента експериментират с автентични италиански рецепти и се готвят за специално състезание за сладолед, което ще се проведе през март в София.

Целия разговор с Велислава Костова можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – личен архив
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Света Мария Египетска

Не знаете какво искате

Неделното евангелско четиво за Петата неделя от Великия пост на пръв поглед няма нищо общо с честваната на този ден светица – преподобна Мария Египетска. Вгледаме ли се обаче по-обстойно ще намерим един общ елемент. И в текста от св. евангелист Марк, и в житието на светицата са разкрити човешките слабости. Заедно с иконом Василий Шаган, потомък на..

публикувано на 02.04.23 в 09:05
Иво Инджов

Предизборната кампания като сгрешен модел на комуникация

Към 31 март – края на женския месец, както някои го наричат, в последния ден на предизборната кампания, в самия край на Великденските пости и в началото на пролетта, пейзажът у нас може би изглежда така: хора с развети руски знамена, които настояват да излезем от НАТО и ЕС, прокуратура, която твърди, че е жертва на опити за атентат, финансово..

публикувано на 31.03.23 в 19:24

Референдумите – въпроси и възможности

На въпроси на слушателите на "Законът и Темида", свързани с предложения национален референдум за смяна на държавното устройство, както и за т.нар. "референдум срещу еврото", отговаря д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право, преподавател в Юридическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски" и дългогодишен консултант на "Законът и Темида" Пенко..

публикувано на 31.03.23 в 15:15

Всяко нарушение на екологичното законодателство е с висока степен на обществена опасност

Какви законодателни промени, уреждащи режима за защита на природните територии, трябва да бъдат направени? Какви са проблемите на административната принуда, прилагана за опазване на защитените природни територии?  Гост на "Законът и Темида" е доц. Надежда Христова , експерт по административно право, преподавател в УНСС и консултант на юридическото..

публикувано на 31.03.23 в 12:50

България се нуждае от предприемачи и по-обективна и по-справедлива среда за успех

Какво очаква бизнесът от политиците, които ще бъдат избрани на парламентарните избори, насрочени за 2 април 2023 г.? Кое е най-важното, което трябва те да направят в спешен порядък? Какви решения и мерки трябва да се вземат?  "Хората, които ние представляваме, са доста сериозна част от градивните хора в България и колкото повече сме и колкото..

публикувано на 31.03.23 в 11:45