Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Премълчаната история на българската празничност

Снимка: Pixabay

Кое е най-съкровеното в националната ни менталност, чиято неповторимост ни отличава от останалите племена и народи? Щом стане дума за собствената ни уникалност, най-напред се сещаме за киченето ни с мартеници, за босите танци върху жива жарава, а напоследък и за мъжките хора в ледените води навръх Богоявление. Няма как да подминем и неравноделния такт 7/8, нито кукерските игри и заклинания, но дали с това се изчерпва същността на при/родната ни празничност?

Какво се крие зад фолклорните ни фантазии, какво знаем за историческите корени на шевиците, за техните смисли, осъзнати и неосъзнати все още...

Какво е мястото на празника в българската психология, в манталитета, в бита и битието ни, има ли скрити послания, неразгадани символи? Къде е мястото на веселбата в традициите ни, в старата българска философия? Дали през вековете интуитивното познание не е забравено, или е живо и днес, най-вече там, където се пресичат съзнанието и надсъзнанието на генетичната ни памет? Този виртуален кръстопът някои го наричат българско бъдене, за други това е закодираното от самото ни създаване "непроявено проявление"...

В предаването участват историкът проф. Никола Г. Алтънков и Веселин Димов, автор на фундаменталното изследване "Българският образ на света".

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20
Калина Колева, Екатерина Колева, Яна Шиварова, Ели Стойкова (отляво надясно)

Наука в гимназията

Мини научният фестивал за учениците от Националната природо-математическа гимназия в София, организиран от фондация "Сай хай", излъчи отбор победител, който ще се състезава в националния кръг на фестивала на 11 юни в Биологическия факултет на Софийския университет. По мнение на журито, в чийто състав влизат и университетски преподаватели, проектът на..

публикувано на 04.06.23 в 08:10

В Япония жените подаряват шоколади на… шефовете си

Японците са убедени, че да се съхрани хармонията е много по-важно от това да докажат правотата си или да получат изгода. Тъкмо това непривично за нас отношение към живота ни кара да изпитваме неутолимо любопитство към Страната на изгряващото слънце. С журналистката Мира Баджева проведохме толкова дълъг, смислен и пълен с интересни обрати разговор за..

публикувано на 03.06.23 в 10:45
Даян Шаер

Когато вдъхновението и приключенията вървят ръка за ръка

Писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер разказва за своите корени, ценности и любими дестинации. Онези, които я вдъхновяват да пише и да изследва човешките съдби. Даян Шаер за човечността Разказва и за приликите между двете култури – България и Сирия, които ги правят толкова близки и, по своему, красиви.

публикувано на 01.06.23 в 12:25