Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалните радиостанции са там, където големите не достигат...

Снимка: Ани Петрова

Тази година 13-и февруари, Световният ден на радиото, е посветен на мира. ЮНЕСКО отправя послание за подкрепа на независимото радио, като стълб за предотвратяване на конфликти и изграждане на мира.

Чуйте в звуковия файл.

Как радиото изпълнява своята мисия днес? 

В ефира на “Нашият ден“ прозвучаха гласовете на директорите на регионалните програми на БНР, които коментират настоящето на радиото, неговата мисия и  предизвикателствата, пред които то е изправено в дигиталния век.  

Според директора на Радио Пловдив Чавдар Каришев днес медиите са своеобразни мултимедии. Той смята, че радиото вече е нещо много по-комплексно, защото в него участват социални мрежи, интернет, дигитални платформи и има възможности за пренос на картина и репортажи:

“Това вече не е класическата медия отпреди няколко десетилетия – нито телевизията е само телевизия, нито радиото е само радио, нито вестниците са вестници."

“Хората не виждат трудностите и предизвикателствата, а само крайния продукт. Доказателство за това е случилото се с БНР през декември месец, свързано с компютърния вирус, който затрудни работата на програмите. Тогава нито едни слушател не успя да усети проблема в ефир. Това показва, че сме готови за всякакви предизвикателства“, посочва още Каришев в интервю за БНР.

Чуйте в звуковия файл. 

Според директора на Радио Варна Наталия Чешмеджиева смисълът на радиото е в това да влияе при определени ситуации и при вземането на решения:

“Знаейки това, че можем да увеличим напрежението или да го намалим, трябва да водим разговорите на помирение, да влияем на хората в положителна посока."

Тя посочва още, че е важно хората да бъдат информирани по един безпристрастен и основан на факти начин.

Чуйте в звуковия файл.

Красимир Ангелов, който е директор на Радио Кърджали, подчерта спецификата в мисията на съответната регионална медия:

“Ние имаме около 160 000 души, двойни граждани, които живеят в съседна Турция, които следят това, което се случва в България. Имаме и близо 100 000 човека в страните от Западна Европа, които също са много активни. При нас може би най-ярко изпъква точно тази необходимост от връзка между линейната радиопрограма и дигиталното ни присъствие в интернет.

Огромен беше отзвукът от събитията в Турция. Болшинството от нашите граждани имат връзки с Турция, бедствието в Турция беше прието като бедствие в България."

Чуйте в звуковия файл. 

По думите на главния редактор на Радио Бургас Мариан Иванов отговорността да правиш съдържание в региона на град Бургас е много висока:

“Не толкова заради самото Черноморие, но заради вътрешността на областта – Странджа, която има не толкова добро настояще и не дотам добро бъдеще. Това е за съжаление един умиращ край, в който живеят все по-малко хора, селата остават пусти и къщите се разрушават. От тази гледна точка ние имаме много голяма мисия към Странджа, защото на хората там буквално никой не обръща внимание.

Има хора, които определено са забравени от държавата и от националните медии. Именно това е мисията на регионалната радиостанция – да е близо до малкия и обикновения човек, до този, който е данъкоплатец и електорална единица. В повечето случаи държавата се сеща за тези хора само по време на избори. БНР остава единственото, което поддържа тази структура от регионални радиостанции."

Чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34
Виолета Иванова и водещият - Божидар Александров.

Пет континента с мотор: историята на една дама

В последния епизод на рубриката "Разговорът" гост е Виолета Иванова – смела българка, обиколила света на мотор. Тя обяснява за смелостта и дръзкото съзнание, които я водят през хилядите километри по джунгли и океани, разказвайки за хората, които среща по пътя. За Виолета моторът не е просто превозно средство, а начин да реализира мечтите си . "Моят..

обновено на 10.05.24 в 13:01