Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В зоната на толерантността "Пазарът е поезия"

Между столичните улици "Екзарх Йосиф" и "Св. св. Кирил и Методий", в близост до Лъвов мост, точно в сърцето на стария квартал "Ючбунар", се намира най-влиятелното и престижно търговско средище в столичния град през ХХ век. Днес живата история в развитието на търговските отношения в центъра на София се нарича Женски пазар. Той предлага разнообразие от храни, пресни и винаги представени от първа ръка и по колоритен начин от търговците и производителите. Не по-малко интересен е обаче уникалният "екзистенциален диалект", който вирее из сергиите на пазара. Той звучи от всеки ъгъл на района. В това мултикултурно средище кипи динамичен езиков и културен обмен, ежедневно се срещат представители на разнородни етноси, вероизповедания и професии, обменят се стоки, опит и истории. Т.нар. "зона на толерантността" впечатлява с пъстротата си и говори, че дори "Пазарът е поезия", а езиково-културните игри са интересни за изследване.

Точно това ще се случи на 16 февруари именно на Женския пазар – поети и писатели, които живеят или просто редовно посещават района, ще се съберат, за да поплуват свободно във водите на различието и ценностите на езика. Александър Иванов, Стефан Гончаров, Хайри Хамдан, Лъчезар Лозанов и Мария Македонска ще четат поезия на различни езици и ще се слеят с разнообразните и красиви картини в галерия "Сердика". Четенето ще започне в 18:30 часа.

"Мисля, че ако на пазара може да се говори за смислен език на толерантността, то той е естествен, натурален, ситуационен и зависещ от контекста – това, което се опитваш да постигнеш, в случая да си напазаруваш“, смята Стефан Гончаров.

Интересно е, разбира се, дали толерантността, на която ставаме свидетели там, води и до някакви форми на диктатура. И отговорът според Гончаров се намира в това, че езикът в "зоната на толерантността" е органичен, а не абстрактен, поставен в рамка от политически възгледи и норми.

Според Алексадър Иванов, който освен поет и организатор на събитието е и сред живущите на Женския пазар, в района се говори толерантно и с уважение към различните по етнос и убеждения групи. Всеки език, макар и характерен, съдържа в себе си част от езика на толерантността, който помага да се приспособиш, да съжителстваш в хармония с останалите и да съумееш да станеш част от цялото.

"През нашите очи има и някаква поезия в цялата тази комуникация – случки между хората, отношения, картини, защото наистина можеш да си напълниш очите и сетивата с всякакви картини, когато отидеш там и те да те провокират. Ние искаме да покажем тази гледна точка, искаме да покажем точно езика на толерантността“, каза Иванов в "Какво се случва".

Идеята на "Пазарът е поезия" е да се превърне в регулярно събитие, което да спомогне за културния облик на района, от който е част и Женският пазар.

Повече за начина, по който общуват хората в "зоната на толерантността", за богатството от идиоми и културни ценности, които срещаме там, чуйте в звуковия файл.

"Пазарът е поезиясе организира с финасовата подкрепа на програма "Творчески стипендии" на Национален фонд "Култура".

Снимка – галерия "Сердика"
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Носталгия по бунта

"С криле обърнати към Рая" е дебютната изложба на Георги П. Павлов, която може да се види в пространството на галерия "+359". Тя полемизира факта, че революционният, утопичният и бунтарският заряд на младежките субкултури от миналия век е загубен. "Тези субкултури все пак са успявали да влияят на обществото и да променят някакви неща, а днес..

публикувано на 01.10.24 в 17:10

"Портрети отвисоко" на Руфина Ву и Щефан Канъм

Фотографии и архитектурни планове на незаконни постройки по покривите на високите сгради в Хонконг показват в  проекта "Портрети отвисоко" Руфина Ву и Щефан Канъм. Експозицията е в столичната галерия "Синтезис".  Архитектурните планове са начертани от Руфина Ву, която е архитект, родена е в Хонконг и често превръща в изкуство собствените си наблюдения..

публикувано на 01.10.24 в 16:46

Боян Тончев и неговият "Безкраен свършек на света"

Боян Тончев е журналист, писател и сценарист. Той е възпитаник на Софийския университет, където е завършил философия. Работил е като сценарист в телевизионното предаване "Господари на ефира", бил е и редактор в "Дневник". В момента работи за "Свободна Европа". Автор е на сборниците с разкази "Безкраен свършек на света", "Животът като следобедна дрямка"..

публикувано на 01.10.24 в 16:06

Пътят на сърцето във филма "Сватба" по Николай Хайтов

Постановъчен костюмен филм, който не сме гледали от години в българското кино – така критиците определиха филма "Сватба" на Магдалена Ралчева. Той получи наградата на гилдия "Критика" към СБФД на 42-рата "Златна роза" заради достоверността си и изисканата си стилистика. Филмът е екранизация на едноименната творба на Николай Хайтов от сборника му..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Пътешествие до Виена в Световния ден на кафето

През 2011 година виенските кафенета са включени в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. На 1 октомври, когато традиционно се отбелязва Световният ден на кафето , мислено се отправяме на пътешествие във времето и пространството – в красивата атмосферата на XIX век, която все още може да бъде усетена в австрийската столица...

публикувано на 01.10.24 в 09:28