Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съвременно българско изкуство в колекцията на Центъра "Жорж Помпиду" в Париж

Ксавие Ре
Снимка: institutfrancais.bg

Изкуствоведът Ксавие Ре, новият директор на Музея за съвременно изкуство и култура – център "Жорж Помпиду" в Париж, е на посещения в България със своя екип. Целта на визитата е подновяването на проекта за създаване и даряване на Колекция от съвременно българско изкуство за един от най-престижните музеи в света след двегодишното прекъсване заради пандемията.

Настоящият директор потвърди официално интереса на Центъра "Жорж Помпиду" да продължи проекта до неговото успешно завършване като възобнови започнатите през 2018 година дейности по изкуствоведското проучване.

Ксавие Ре ще изнесе лекция на тема "Музеят на изкуството днес: колекции, финансиране и развитие на публики" 15 февруари от 18.30 ч. в Балната зала на Националната художествена галерия – Двореца. Събитието е част от събитията, съпътстващи изложбата "Жорж Папазов – Осветителят" в Националната художествена галерия - Двореца.

От българска страна двигател на инициативата е създадената специално за целта Фондация "Българско изкуство и култура", ръководена от изкуствоведа Десислава Димова. Тя, заедно с куратора, отговорен за проекта от френска страна – Никола Лиучи-Гутников, и в консултация с други български експерти – правят първоначална селекция от произведения на български автори, които представляват интерес за придобиване от Центъра. В момента същият българо-френски екип осъществява преглед на селекцията и добавя още автори преди финалния подбор.

На този етап в полезрението на френските експерти от Центъра "Жорж Помпиду" са над 20 произведения от около 15 български автори. След крайната селекция ще последва процедура, която включва представяне пред двете отговорни комисии в Центъра - Научна комисия и Комисия по придобиванията.

Финалният избор на предложените за откупка произведения е изцяло на Центъра "Жрорж Помпиду". Той се основава на художествените достойнства на произведенията, но и на критерии като например: художниците да са получили признание в България и в чужбина, то да е потвърдено от биографиите им чрез изложби в институции, с каталози, есета и изкуствоведски изследвания. Произведенията следва да са налични за придобиване - от автора, частна галерия или колекционер, но не и от обществени музеи и колекции", пояснява Десислава Димова.

Центърът "Жорж Помпиду" има най-голямата колекция на световно модерно и съвременно изкуство в Европа, считана от специалистите и за най-прецизната. Той е сред трите най-важни световни музеи в тази област наред с "Тейт Модърн" в Лондон и "МоМа" в Ню Йорк и е посещаван от 1.5 милиона зрители годишно.

С изключение на произведения на Кристо и Жан Клод, от които особено през последните години Музеят придоби впечатляваща колекция, единствените произведения от български художници, които "Помпиду" дотук притежава, са две видео работи на Красимир Терзиев, откупени през 2009 г. и една серия рисунки от Недко Солаков, дарена от френска частна колекция през 2012 г.

При постъпването си в колекцията на "Помипду" дарението ще се представи с посветена специално на него изложба в залите на Центъра в Париж и ще се издаде каталог.

В България се подготвя изложба, която да покаже предизвикателствата на проучването и да привлече вниманието към националната кауза – адекватно и пълноценно присъствие на съвременно българско изкуство в големите световни музеи и галерии.

Изложбата ще се открие на 21 март 2023 година в галерия "Доза" в София. Организатори са – фондация "Българско изкуство и култура" и Арт фондация ДОМА, с куратори Десислава Димова и Вера Млечевска.

Повече информация за проекта тук.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Liminal/Гранично – изложба на Мариана Смит в галерия "Академия"

Със самостоятелна изложба Liminal /Гранично на американската артистка Мариана Смит в галерия "Академия" започва поредицата културни събития от програмата на 9-ото Международно триенале на графиката в София. Мариана Смит е доцент по визуални изкуства в Stockton University, Galloway в Ню Джърси, САЩ. Води класове по рисуване, графика и съвременни..

публикувано на 03.12.23 в 09:25

Лиз Нюджънт и марианските падини на човешката душа

Тази седмица в София гостува ирландската писателка Лиз Нюджънт. Тя представи най-новия си преведен на български език роман "Странната Сали Дайъмънд". Лиз Нюджънт е автор на криминални романи, някои от които нашите читатели вече познават. Сред тях са: "Загадката Оливър", "Стаено зло", "Малки жестокости". Книгите ѝ се отличават с въздействащи..

публикувано на 02.12.23 в 09:25

Светът на писателя и преводача Венцеслав Константинов

Под този надслов се проведе вечер, посветена на творчеството на писателя и преводач-германист, в която взеха участие водещият доц. Морис Фадел, проф. Албена Бакрачева, проф. Михаил Неделчев и проф. д-р Христо Тодоров. Събитието, организирано от департаменти "Чужди езици и култури" и "Нова българистика", отбеляза дарението на личната библиотека на..

публикувано на 01.12.23 в 13:10

Актрисата Станка Калчева с режисьорски дебют в "Опасни връзки"

На 1-ви декември в Младежки театър "Николай Бинев" е премиерата на спектакъла "Опасни връзки" от Шодерло дьо Лакло. Драматизацията и режисурата са на Станка Калчева. За актрисата това е дебют в ролята на режисьор. Сценографията е на Свила Величкова, а музиката на Емилиян Гацов Романът на Шодерло дьо Лакло е една от емблематичните творби на..

публикувано на 01.12.23 в 12:25

50 години Панаир на книгата в България

"Създаваме истории. Създаваме история" под това мото ще премине 50-то юбилейно издание на Софийския международен панаир на книгата от 5 до 10 декември в НДК. Панаирът на книгата е най-мащабният книжен форум у нас, организиран от Асоциация "Българска книга". Тази година изложението празнува своето 50-то юбилейно издание със специална..

публикувано на 01.12.23 в 12:08