Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Композиторът Христо Йоцов посрещна рождения си ден с Плевенската филхармония

Христо Йоцов
Снимка: Плевенска Филхармония

Христо Йоцов е композитор, аранжор, барабанист, преподавател, автор на симфонични творби, джазови пиеси и аранжименти, филмова и театрална музика.

Той посрещна рождения си ден с оркестъра на Плевенската филхармония в Плевен на 17 февруари като автор на празничната увертюра "Плевен 2023", специално по повод 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония.

Той гостува в “Нашият ден“ с анонс към следващия концерт с филхармониците в столичната зала "България" на 21 февруари, началото на турнето с екипа на Хилда Казасян с програмата "Да послушаме кино" от Бургас на 23 февруари и първия албум на "Йо-Йо бенд", съвместен проект на Христо Йоцов и Михаил Йосифов.

“Съвпадението с рождения ми ден със събитието е напълно случайно. Нещата се подредиха много добре и в много добра посока. Цяла седмица репетиции в Плевен с оркестъра, за музикантът това е по-важната част от работата, защото концертът е съвсем друго нещо. Там вече няма връщане назад – каквото стане, стане“, казва той в ефира на “Нашият ден“.

Йоцов разказва още, че пет години с Плевенска филхармония са непрекъснато по пътищата и сцените и пред публиката в най-различни кътчета на страната:

“да, продължава с пълна сила тази прекрасна програма с музика от българските филми и другата с музика от световното кино“.

Композиторът открехна вратата и за следващия проект, който ще бъде с музика на Гершуин.

Излезе първият албум на "Йо-Йо бенд", съвместен проект на Христо Йоцов и Михаил Йосифов:

“това е дългосрочен проект, в който лидери сме Миша Йосифов и аз. Съкровената ми мечта е най-накрая да се отвори вратата и към европейските сцени“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гери Турийска

"Пощенска кутия за приказки" – какво предстои?

Литературният проект "Пощенска кутия за приказки" вече над десет години скъсява дистанцията между текст и публика в сферата на ситуационната литература – където през хумора авторите и читателите се свързват със сегашния момент и настоящата реалност. Гост в "Нашият ден" е Гергана Турийска – поетеса, текстописец, създателка на "Пощенска..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Празникът на Веско Велев

Художникът Веско Велев, изключително разпознаваем автор, представя самостоятелната си изложба в галерия "Българи". Експозицията се нарича "Празникът", с препратка към християнските празници и включва живопис, скулптура и керамика. Веско Велев създава своите произведения в естествена среда – природата на Кърнаре и Дълбок Дол. Те са естественото..

публикувано на 01.05.24 в 16:16

Обявиха номинациите за Аскеер

На 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост за 33-ти път ще бъдат връчени почетните награди от артисти за артисти на фондация "Аскеер" в театър "Българска армия". Всички номинирани представления са имали премиери в периода от 1 април 2023 г. до 31 март 2024 г. Церемонията по връчването на наградите е съпроводена и..

публикувано на 01.05.24 в 15:53
Момчил Карамитев (вляво) и Емил Янев

Апостолът на Доброто

В епизод 541 "Трамвай по желание" отново се насочва към личността на големия актьор Апостол Карамитев. Повод този път е новоиздадената книга "Рицарят на Доброто", с автори Олга Маркова и Момчил Карамитев. "Апостол Карамитев е име, което всеки българин знае. Невероятен актьор, харизматична личност, гражданин на света или просто добър човек, той..

публикувано на 01.05.24 в 11:15

Венцислав Занков с Тренировки "Изходи:- упражнения 2024"

В Hostgallery - София се открива самостоятелната изложба на Венцислав Занков "Тренировки "Изходи:- упражнения 2024". Експозицията е неочакван завой и изход от традиционните за Венцислав Занков през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, както и опит за намеса и коментар на "социалното". С най-новата си..

публикувано на 01.05.24 в 10:07