Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя резултатите от изминалия археологически сезон

Снимка: Враца РИМ

На 14 февруари 2023 г. бе открита временна изложба "Българска археология 2022“. 

Изложбата "Българска археология 2022“ може да бъде посетена в Залата за временни експозиции на НАИМ от 15 февруари до 21 май 2023 г.

Изложбата е организирана от Националния археологически институт с музей за шестнадесета поредна година. По традиция тя представя резултатите от проучванията през изминалия археологически сезон, като излага някои от най-интересните находки и богат илюстративен материал. Тази година съорганизатори са 17 исторически и археологически музеи в страната, които участват с находки от своите фондове: Националният исторически музей, регионалните исторически музеи във Враца, Добрич, Пазарджик, Плевен, Русе, Стара Загора, Хасково и Шумен, археологическите музеи „Проф. Рашо Рашев“, Плиска и „Старинен Несебър“, Етнографско – археологически музей Елхово, Общински исторически музей Ивайловград, историческите музеи в Мелник, Правец, Провадия и Чирпан.

Изложбата представя над 300 експоната от 30 обекта, различни като вид и хронология, от праисторията до Възраждането. Сред тях са продължаващите проучвания на праисторическите селищни могили Провадия, Дуранкулак, Порой, Юнаците, Сушина и Козарева могила, римският архитектурен комплекс при с. Стройно, община Елхово, римските градове Улпия Ексус и Сексагинта приста, крепостите Калята и Букелон, средновековните градове Плиска и Лютица, и редица други. Представени са и резултати от спасителни археологически проучвания, осъществени в различни части страната. Впечатляват находки от обекти по трасето на АМ „Хемус“ (като ранноелинистическият некропол при с. Бохот и обектът при с. Чавдарци), на жп линии (обектите при Алдомировци и Чирпан), на газопроводи (късносредновековният некропол в м. Гладно поле до Враца). За пореден път са представени спасителни проучвания по Черноморието – находки от античния некропол на Аполония Понтика, Созопол.

Сред експонатите на изложбата са златни, сребърни и бронзови украшения, изящни керамични антропоморфни фигури и съдове, мраморни оброчни плочки и стенни декоративни украси, ритуално огнище – есхара, сечива и оръжия, монети, и много други. Някои от най-впечатляващите находки са керамичните съдове от селищните могили при Порой и Провадия, огърлицата от селищна могила Дуранкулак, накитите и оръжията от ранноелинистическия некропол при с. Бохот, огърлица от злато и нефрит от античния некропол в м. „Морската градина“ на Аполония Понтика, оброчни плочки на Тракийския конник от римския архитектурен комплекс при с. Стройно, бронзов стилус от античната крепост „Боровец“ при с. Разлив, община Правец, златен пръстен-печат от Плиска, накити от средновековни некрополи до Враца и в Стара Загора.

На откриването присъстваха кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, служебните заместник-министри на културата доц. д-р Пламен Славов и на туризма проф. Мариела Модева, председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски, дипломатически представители.

“Това е традиционна изложба, в която участват по-голямата част от археологическите музи в страната“,казва в ефира на “Нашият ден“ доц. д-р Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей при БАН.

“Това е интересно за хората, но е и коректен механизъм, защото ние работим с обществени средства и е редно хората да видят средствата, които са били похарчени през изминалата година какво се е случило и какви резултати са постигнати.

Има с какво да се похвалим археолозите. Наистина вече се превърна в клише, че имаме поредния успешен арехологически сезон, но категорично е такъв“, посочва още той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Файв Фингър Дет Пънч" с концерт на 2 юли

Я да видим сега кой е № 1 в класациите и кой си позволява да диша във врата на величията "Металика" и AC/DC.  Точно две години след последния си концерт у нас "Файв Фингър Дет Пънч" се завръщат отново в България като част от своето лятно европейско турне да ударят хедлайн в афиша на популярната поредица Sofia Solid. Треснята предстои в..

публикувано на 01.07.24 в 14:46
Инж. Васил Ботев

Историята на инж. Васил Ботев и една детска песничка

"Копче-топче" – една детска песничка в процес на сътворяване и историята на инж. Васил Ботев , който никога не се разделя със света на музиката. Разговорът в "Terra Култура" допълва Мими Колева – водеща в радио "Кърджали" и участничка в сезон 10 на "Гласът на България". Инж. Ботев е от хората, които вярват в значимостта на личния културен..

публикувано на 01.07.24 в 12:50
Армин Ян Хофман

Музиката няма граници – когато е автентична и идва отвътре, хората я приемат със сърцето си

Часове след като посрещнахме Джулай морнинг "Terra Култура" отвежда своите слушатели до брега на Черно море. Един австриец, който вярва, че музиката лекува, ни очаква там със своите песни и любов към България. Армин Ян Хофман е на музикалната сцена вече 30 години. Преди точно 10 години, в търсене на жив контакт с истински музиканти, Армин..

публикувано на 01.07.24 в 10:46

За женската сексуалност и за мъжкия поглед към жените

З а женската сексуалност и за мъжкия поглед към жените, поглед, който срещаме върху билбордове, рекламни пана, публични пространства, корици на модни списания и къде ли още не… е разговорът на Еми Барух с Иваша Христова и Анна Папазова. В предаването ще чуете и гласа на Виолета Апостолова - Лети, която показа своята фотографска серия "БЛИЗО И..

публикувано на 01.07.24 в 09:45

Музите завладяват Созопол през юли

Лято, море и различни култури а ще се срещнат в Созопол на 18-ия Международен младежки фестивал-конкурс на изкуствата "Музите" (от 5 юли до 15 юли) . Участниците, програмата и категориите в конкурсната програма представя в "Нашият ден" Яна Георгиева – част от екипа на фестивала. Фестивалът ще бъде открит на 5 юли с пъстро шествие по древните..

публикувано на 01.07.24 в 09:19