Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Андрей Захаров: Путин иска всички да мислят, че войната е нещо нормално

Една година, след нахлуването на Русия в Украйна – какво загуби Русия в тази война, защо свободомислещите руснаци са малцинство, какво пречупи руската интелигенция, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров, руски журналист, избягал от Русия.

Свикнахте ли с войната у Украйна

"За съжаление свикнах с войната и още повече, мисля, че тази война ще продължи по-дълго, отколкото ние мислим. За съжаление това е само началото. Мисля, че докато Путин е президент на Русия, тази война, по този или друг начин, ще продължава. Като казвам, че съм свикнал с войната, това не означава, че мисля, че това е нещо нормално. Но Путин иска всички хора да мислят, че войната е нещо нормално. Първите дни на войната аз и моите колеги, които вече не са в Русия, също като мен, мислехме, че това е национална катастрофа. Сега пак мислим по същия начин, но започнахме да живеем някакъв живот, вършим работата си, аз правя разследванията си, поддържам канала си в You Tube. Някак свикнах с войната, без да мисля, че е нормално, но ще продължаваме да живеем още дълго така – с войната. В същото време трябва да се борим някак си с войната."

Интелигенцията в Русия и войната

"Първо, войната в Украйна не започна сега, миналата година. Тя започна в 2014-а, но беше хибридна и едва сега, през 2022-ра, стана мащабна война. Трябва да знаем, че в Русия мнозинството са или за тази война, или им е все едно. Те искат да живеят техния си живот, те и преди не се интересуваха от политика, и сега не се интересуват. Има и 10-15%, които са срещу войната, но нищо не могат да направят, освен да гледат стриймове на опозиционни журналисти. Едва когато Путин обяви мобилизация, сякаш войната започна да интересува хората в Русия, защото влезе в домовете им. Сега няма официална мобилизация и хората се успокоиха отново. Има, разбира се, скрита мобилизация, но тя не е в такива мащаби, каквито бяха през септември-октомври 2022 г.

По отношение на интелигенцията – виждаме две неща. Част от нея напусна Русия и това е техният отговор на тази война. Други я поддържат, а трети са като през времето на социализма, просто се опитват да правят филми, спектакли, да пишеш книги, които да публикуват, без да се докосват до важна или опасна тема. Това не означава, че не са срещу войната, това означава, че те се страхуват. Така че, няма кой от тях да се изправи срещу Путин."

Журналистите в Русия

"Ако говорим за пропагандистите на Путин, ние ги наричаме – подпалвачите на тази войната, те не са журналисти. Те са подпалвачи на война и това според мен е военно престъпление. Някои от тях вярват на Путин, защото е много тежко всеки ден да повтаряш някакви глупости по телевизията, без да им вярваш. Соловьов, Симонян, те наистина вярват на глупостите, които говорят. Разбира се, те взимат и добри пари за това. Има подпалвачи, които сега говорят, че Путин е най-великият президент в историята на Русия, но след десет години те ще казват същото и за някой друг руски президент. Но ролята на всички тези журналисти е много голяма. Миналата година, когато имаше среща с Путин на стадион "Лужники" в Москва, след като започна войната, много интересно, че на сцената до Путин бяха журналистите като Симонян и другите. Това показва тяхната голяма роля, ролята на истинските подпалвачи на войната в днешна Русия. Има и една друга група журналисти, които са военните кореспонденти, които се срещат постоянно с Путин. Те имат канали в Телеграм, с аудитория над милион човека и са много популярни. Те също са военни престъпници, според мен, защото те оказват влияние не само на аудиторията и на хората в Русия въобще, а и на самия Путин. По мои източници, решението на Путин да започне мобилизацията, например, е по тяхна поръка, на тези военни кореспонденти. Те го подтикнаха към това, като му съобщаваха, колко зле се движат нещата на фронта."

Какъв човек е Путин

"Той е голям Нарцис, който обича само себе си. Той е опасен Нарцис, който обича властта и си мисли, че никога не прави грешки и че вярва, че всичко, което прави сега, е за добро. Това е най-страшното. Той е като Хитлер, който в предсмъртното си писмо е написал, че няма вина за Втората световна война и че не я бил искал. Путин е същият – той вярва в нещата, които говори. И още по-лошо, Путин никога не поема отговорност за нищо. Той е с имперски намерения, с носталгия към времето на СССР и с желание това време да бъде върнато. За съжаление, в България също има такива хора. Путин си е повярвал, че е човекът, който ще върне империята, ще върне времето на СССР. Освен това, той обича властта, хубавия живот и хубавите жени. Затова си мисля, че никога все пак не би прибягнал към ядрени оръжия. Той просто изнудва и блъфира. Защото е човек, който не иска да умира. Но той иска да внуши на гражданите на Русия, че тази война ще бъде норма на живот за тях. И че всички трябва да свикнат с това да се воюва."

Ако Русия загуби войната

"Вече текат разговори, че Русия ще трябва да плати репарации, ако загуби войната. Дали и как гражданите ще приемат евентуална загуба, е сложен въпрос. Защото дори и тези руснаци, които в момента са срещу войната, те казват – защо ние трябва да платим репарации, след като сме срещу войната. Представете си, че първите свободни избори в Русия са след 5 години и една от партиите казва, че репарациите на Украйна трябва да се платят и че Крим трябва да бъде върнат на Украйна, а друга партия казва, че няма да допусне да се изплащат репарации и Крим да бъде върнат на Украйна. За кого мислите ще гласуват дори и тези руснаци, които са срещу войната?"

Снимки – личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Славик Табаков

Проф. Славик Табаков или за общото между медицинската физика и Християнското изкуство

На ефира на "Нашият ден" имахме удоволствието да посрещнем проф. Славик Табаков - британски и български специалист по медицинска физика и председател на Международната организация по медицинска физика . В интересната си беседа, професор Табаков разказа за своята уникална житейска и професионална история, която включва историята на неговото..

обновено на 07.12.23 в 14:01
Славея Лазарова

Яж, чети, обичай, сбъдвай

В рубриката "Семейна библиотека" на предаването "Семейно радио" ви срещаме със Славея Лазарова. Младата дама представи своята нова книга "Яж, чети, обичай, сбъдвай". Изданието се появява след успеха на първата ѝ книга "Яж, чети, обичай и пътувай". В нов етап на живота си, от позицията на майка, Славея споделя своите мисли, насочени към..

публикувано на 07.12.23 в 13:21

Тръпката да си в небето през погледа на една стюардеса

На 7 декември светът отбелязва Международния ден на гражданската авиация, който е посветен на важна роля на гражданската авиация в международния душен транспорт и социално-икономическото развитие на сегашното време. Този ден има дълбоко историческо значение, тъй като на 7 декември 1944 г. 26 държави подписаха Конвенцията за международна..

обновено на 07.12.23 в 11:15

Към кого е насочен "Менса подкаст"?

В днешния епизод на рубриката "Епизоди от живота" Мартин Тончев от "Менса България" разказва за тематичния обхват на наскоро създадения подкаст на общността с висок IQ. Тончев, който е член на "Менса България", споделя как се започва тази интересна инициатива, която има за цел да предостави възможност за по-задълбочени разговори и..

обновено на 07.12.23 в 09:49
Доц. Ангел Кунчев

Какво да очакваме в сезона на вирусите?

През последните седмици наблюдава бум на вирусните инфекции . Пациентите все по-често стигат до лекарските кабинетите не поради един, а поради комбинацията от няколко вируса, с които са се заразили. Но все още у нас няма непознати варианти, заяви  главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Нова телевизия. По..

публикувано на 07.12.23 в 09:05