Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Андрей Захаров: Путин иска всички да мислят, че войната е нещо нормално

Една година, след нахлуването на Русия в Украйна – какво загуби Русия в тази война, защо свободомислещите руснаци са малцинство, какво пречупи руската интелигенция, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров, руски журналист, избягал от Русия.

Свикнахте ли с войната у Украйна

"За съжаление свикнах с войната и още повече, мисля, че тази война ще продължи по-дълго, отколкото ние мислим. За съжаление това е само началото. Мисля, че докато Путин е президент на Русия, тази война, по този или друг начин, ще продължава. Като казвам, че съм свикнал с войната, това не означава, че мисля, че това е нещо нормално. Но Путин иска всички хора да мислят, че войната е нещо нормално. Първите дни на войната аз и моите колеги, които вече не са в Русия, също като мен, мислехме, че това е национална катастрофа. Сега пак мислим по същия начин, но започнахме да живеем някакъв живот, вършим работата си, аз правя разследванията си, поддържам канала си в You Tube. Някак свикнах с войната, без да мисля, че е нормално, но ще продължаваме да живеем още дълго така – с войната. В същото време трябва да се борим някак си с войната."

Интелигенцията в Русия и войната

"Първо, войната в Украйна не започна сега, миналата година. Тя започна в 2014-а, но беше хибридна и едва сега, през 2022-ра, стана мащабна война. Трябва да знаем, че в Русия мнозинството са или за тази война, или им е все едно. Те искат да живеят техния си живот, те и преди не се интересуваха от политика, и сега не се интересуват. Има и 10-15%, които са срещу войната, но нищо не могат да направят, освен да гледат стриймове на опозиционни журналисти. Едва когато Путин обяви мобилизация, сякаш войната започна да интересува хората в Русия, защото влезе в домовете им. Сега няма официална мобилизация и хората се успокоиха отново. Има, разбира се, скрита мобилизация, но тя не е в такива мащаби, каквито бяха през септември-октомври 2022 г.

По отношение на интелигенцията – виждаме две неща. Част от нея напусна Русия и това е техният отговор на тази война. Други я поддържат, а трети са като през времето на социализма, просто се опитват да правят филми, спектакли, да пишеш книги, които да публикуват, без да се докосват до важна или опасна тема. Това не означава, че не са срещу войната, това означава, че те се страхуват. Така че, няма кой от тях да се изправи срещу Путин."

Журналистите в Русия

"Ако говорим за пропагандистите на Путин, ние ги наричаме – подпалвачите на тази войната, те не са журналисти. Те са подпалвачи на война и това според мен е военно престъпление. Някои от тях вярват на Путин, защото е много тежко всеки ден да повтаряш някакви глупости по телевизията, без да им вярваш. Соловьов, Симонян, те наистина вярват на глупостите, които говорят. Разбира се, те взимат и добри пари за това. Има подпалвачи, които сега говорят, че Путин е най-великият президент в историята на Русия, но след десет години те ще казват същото и за някой друг руски президент. Но ролята на всички тези журналисти е много голяма. Миналата година, когато имаше среща с Путин на стадион "Лужники" в Москва, след като започна войната, много интересно, че на сцената до Путин бяха журналистите като Симонян и другите. Това показва тяхната голяма роля, ролята на истинските подпалвачи на войната в днешна Русия. Има и една друга група журналисти, които са военните кореспонденти, които се срещат постоянно с Путин. Те имат канали в Телеграм, с аудитория над милион човека и са много популярни. Те също са военни престъпници, според мен, защото те оказват влияние не само на аудиторията и на хората в Русия въобще, а и на самия Путин. По мои източници, решението на Путин да започне мобилизацията, например, е по тяхна поръка, на тези военни кореспонденти. Те го подтикнаха към това, като му съобщаваха, колко зле се движат нещата на фронта."

Какъв човек е Путин

"Той е голям Нарцис, който обича само себе си. Той е опасен Нарцис, който обича властта и си мисли, че никога не прави грешки и че вярва, че всичко, което прави сега, е за добро. Това е най-страшното. Той е като Хитлер, който в предсмъртното си писмо е написал, че няма вина за Втората световна война и че не я бил искал. Путин е същият – той вярва в нещата, които говори. И още по-лошо, Путин никога не поема отговорност за нищо. Той е с имперски намерения, с носталгия към времето на СССР и с желание това време да бъде върнато. За съжаление, в България също има такива хора. Путин си е повярвал, че е човекът, който ще върне империята, ще върне времето на СССР. Освен това, той обича властта, хубавия живот и хубавите жени. Затова си мисля, че никога все пак не би прибягнал към ядрени оръжия. Той просто изнудва и блъфира. Защото е човек, който не иска да умира. Но той иска да внуши на гражданите на Русия, че тази война ще бъде норма на живот за тях. И че всички трябва да свикнат с това да се воюва."

Ако Русия загуби войната

"Вече текат разговори, че Русия ще трябва да плати репарации, ако загуби войната. Дали и как гражданите ще приемат евентуална загуба, е сложен въпрос. Защото дори и тези руснаци, които в момента са срещу войната, те казват – защо ние трябва да платим репарации, след като сме срещу войната. Представете си, че първите свободни избори в Русия са след 5 години и една от партиите казва, че репарациите на Украйна трябва да се платят и че Крим трябва да бъде върнат на Украйна, а друга партия казва, че няма да допусне да се изплащат репарации и Крим да бъде върнат на Украйна. За кого мислите ще гласуват дори и тези руснаци, които са срещу войната?"

Снимки – личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връзката между на Възнесение Господне и богопознанието

На Възнесение Господне се извършва последното чудо от земния живот на Сина Божии. Там, на върха на Елеонската планина, когато Той се възнася, за да застане отдясно на Отца Си. Както с Възкресението Си от гроба Спасителят разкрива истината за нашето бъдещо възкресение, така с възнесението Си Той ни дава залог и за нашето преминаване от земята на..

публикувано на 28.05.23 в 09:40

Преди балотажа: свободни избори, които са дълбоко нечестни

Турските граждани не можаха да изберат своя президент от първи път и сега – надпреварата продължава. В навечерието на решителния втори тур, когато тонът и от двете страни се втвърдява, е разговорът в "Мрежата" с Мехмед Юмер , главен редактор на новинарския сайт "Obzornews". Турската демокрация  без грим "Напоследък, особено между първия и втория..

публикувано на 27.05.23 в 09:15

Независимата журналистика в Беларус е забранена

На 22 май т.г. стана известно, че Александър Лукашенко е помилвал блогъра Роман Протасевич, бивш главен редактор на платформата Nexta, който преди две години беше свален от самолет на Ryanair, приземен принудително в Минск, заедно с приятелката му София Сапега, администратор на платформата "Черната книга на Беларус". Три седмици преди неочакваната..

публикувано на 26.05.23 в 16:40
доц. Тодор Коларов, Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска (от ляво надясно)

Право на защита, правна сигурност и национална сигурност

Права и сигурност. Право на защита, правна сигурност и национална сигурност. Международни аспекти на защита на човешките права и националната сигурност. Това са темите на юридическото предаване на програма "Христо Ботев" "Законът и Темида". Своите коментари правят доц. д-р Тодор Коларов – ръководител Департамент "Национална и международна сигурност" в..

публикувано на 26.05.23 в 13:20

Иво Иванов: Режимът на Путин ще се сблъска с трудности и поражение на фронта

В предаването "Нашият ден" гост беше журналистът Иво Иванов, който коментира последните новини, свързани с войната в Украйна. Той сподели своята перспектива относно развитието на конфликта и изрази важни наблюдения за обстоятелствата на терена. Поредно ракетно нападение срещу Киев Иванов направи коментар за времето, което, по негово..

публикувано на 26.05.23 в 10:19