Със свенлива усмивка и извинения за позабравения си български, който в интерес на истината може да засрами доста филолози, Тюркян Севен представи книгата си със 101 рецепти от турската кухня "Щипка серотонин". Страницата на Тюркян във Фейсбук има повече от 88 хиляди последователи, които черпят знания и изпитани трикове за приготвянето на супи, разядки, постни ястия, основни гозби с месо, баници и питки, кексове и курабии, пилаф и десерти… Дори чалъмът за варене на турско кафе. Как да не я разпита човек какви са по-необичайните за българското небце турски гозби?!
От десетилетия Тюркян Севен живее в Истанбул. Доста от тях е посветила на кариерата си на стоматолог, а по-късно и като управител на собствена клиника. Тогава в домакинството ѝ помагала възрастна туркиня, от която Тюркян неусетно попивала практически знания – кои продукти по-успешно се сваряват в широка и ниска тенджера, за да се не разкашкат, последователността на съставките при дадена гозба, за да се постигне максимално добър резултат, тайните на тестото, защото блогърката умира да приготвя всякакви печива…
В началото усмихнатата дама си почивала чрез готвенето, после се престрашила да публикува рецепта във форуми за кулинария, докато не узряла до идеята за собствен блог и страница във Фейсбук. Лайковете се трупат и когато разказва за любимите си улички, магазините, където пазарува, за предпочитаните места за разходка в Истанбул. Често пъти броди из многомилионния град по молба на почитателите си. Един от тях е 18-годишният Айхан Караоглан. Той написа авторска музика специално за представянето на книгата ѝ "Щипка серотонин" в София.
Снимка: личен архив на Тюркян Севен
Историята на българската астрономия, част от световното астрономично познание, е обект на настоящето предаване. Говорим за първия телескоп, използван от българин – Петър Берон с прословутата му "зрителна тръба" станала символ на стремежа на сънародниците ни към изучаване на космоса, и оказала се и върху днешната банкнота от 10 лева. Припомняме си как..
"Чрез различните теми и интересни събеседници идеята ми бе предаването "Следобед за любопитните" да предизвика слушателския интерес към науката, споделя в предаването журналистът и директор на програма "Христо Ботев" Кин Стоянов. "Следобедът е едно особено състояние на денонощието, където човек дори да е малко по-поспалив и по-късно да се..
При този поздрав дали визираме телесното или духовното здраве? – попитахме психиатъра д-р Фани Цуракова. Без колебание тя отговори, че това са два компонента на един и същ феномен – човешкото здраве. В първото издание "За здравето" през настоящата година заедно направихме кратък анализ на стойностните и разочароващи факти в здравеопазването. И не..
"За мен той е много специален християнски празник. Празник, който от малък играе важна роля в живота ми. И него, и рождения си ден посвещавам на приятелите си и хората, които обичам. Това, че имам предаване на този ден, го прави още по-върнуващ" – това сподели в "Познати и непознати" Йордан Георгиев – поет, писател колега-журналист и едно от..
"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..." Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът. Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали..
Неотдавна в Сливен се проведоха два граждански протеста срещу намаляването на територията на природния парк "Сините камъни". Организаторите изразиха..
В рубриката "Науката не спи" гостува Никола Кереков , който разказа за едно изумително явление в света на мравките. Той сподели как тези малки същества..
Бабинден или т.нар. бабуване е традиция, свързана с почитането на възрастните жени, които са помагали при раждания в миналото. Тази обичана практика е..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg