Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

За културните лабиринти на емиграцията и неизбежното завръщане към корените

Снимка: БНР

Това е една откровена изповед, който ни връща някъде там при едни далечни, за други абсолютно непознати моменти на това как едно поколение в един определен етап от живота в България тръгва да имигрира. Идеята на този разказ е да помогне на онези, които все още преследват мечтата си, но в чужбина. С идеята никога да не допускат носталгията и тъгата да ги завладеят.

Това е една цепнатина, разцепване и едно поколение тръгва да прескочи тази цепнатина, а тя все повече и повече се разтваря. Когато разстоянието става все по-голямо до родината, както и завръщането към нея, отколкото до целта на емиграцията. Книгата "БГ Мечтата, Тъгата и Гайдата" е интригуваща история, която започва през 1989 г. и е част от шестгодишно пребиваване на Жан Павлов в Канада.

"В края на 1989 г. започнах да мисля за вариант, който беше немислим тогава, но все пак продължих да мисля и опитах и направих нещо. Ако сега трябва да се върна във времето, бих казал, че е много рисковано. Но така или иначе бях решил и го направих“, казва авторът.

Той принадлежи на онова поколение, което е образовано и копнее свободата да бъде водеща. С болка споделя, че "50 години ни беше забранено да мечтаем. Но това поколение, можеше тайничко да мечтае. Никакви шансове за поглед извън Желязната завеса или ако имаше такива, бяха с много условности. Единственият шанс тогава беше да хвърлим поглед върху т.нар. "социалистически лагер" с възможност да се пътува официално само до тези страни, плюс Куба, която влизаше в тази група и можеше да се пътува до там с 15 долара. Много малко хора се осмеляват да рискуват и да изберат полет до Хавана, но при презареждане в Нюфаудленд в Канада, да останат там.

Няма гурбет без плащане

"Това е някаква орисия, според мен. От нещата, които съм чувал, старите българи, от дедите на моите деди, е имало време за гурбет. Това са едни тежки времена и песента "Я кажи ми, облаче ле бяло" неслучайно е написана. В съвременните времена бях чул, че всеки гурбет се заплаща с нещо. Аз нямах представа с какво точно и после разбрах“, казва Жан Павлов.

Всяка една емиграция има срок, в който ти можеш да направиш завоя обратно. Мине ли този срок и физически като години и психически и всякак, твоето връщане е невъзможно.

"Ако до 5-ата  или 6-ата година ти не решиш да се върнеш, е изключено да стане, защото и да искаш, няма да се получи“, посочва писателят. На 6-ата година той и неговото семейство се връщат в България, само две седмици след като е получил мечтания канадски паспорт.

Гайдата

Един концерт, една гайда преобръща живота на Жан Павлов и неговото семейство и те се връщат в България.

"Искате или не, тя ще продължава да звучи в сърцата на много, защото са българи", допълва Жан Павлов. 

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Sepia: нова изложба на Димитър Генчев в пространството на DOT София

"Смятам, че художникът е наблюдател на заобикалящия го свят, който се опитва да анализира онова, което вижда. А ако наблюдаваш нещо дълго време, започваш да го обикваш",                                                                                                                  Димитър Генчев. Пловдивската галерията за съвременно..

публикувано на 04.05.24 в 08:26
Кирил Кадийски

Саморазпятията на поета

Човекът се ражда от човека. "Фениксът се ражда не от яйце, а от пепелта" (Кирил Кадийски) . Поетът се ражда от поезията.  В печалния ден, в който Божият син е разпнат, за да изкупи греха на човечеството, в "Артефир" отправяме поглед нагоре – към възвишената поезия.   Престижното френско издателство "Аден" посвети годишния си алманах  на..

обновено на 03.05.24 в 14:34
Кадър от снимачния процес

Филмът "Сватба" по разказ на Хайтов с първи показ в Кан

Колко е голямо предизвикателството да правиш игрално кино по българската литературна класика – разговор в "Артефир" с Магдалена Ралчева , режисьор и продуцент на новия игрален филм "Сватба" по разказа на Николай Хайтов, със сценарист Юрий Дачев. Магдалена Ралчева е позната на българските кинолюбители като режисьор на филмите "Още нещо за..

публикувано на 03.05.24 в 14:30

Всекидневните Богородици на "невидимия труд"

През погледа на дванайсетокласничката Виктория Велчева – режисьор на документалния филм "Невидим труд". "Невидим труд" е късометражен документален филм на Виктория Велчева по програмата на "Фабрика за идеи" – "Резиденция баба". Дебютната кинолента на бъдещата студентка по кинорежисура разглежда темата за непрестанния женския труд, който е "стожер..

публикувано на 03.05.24 в 13:08

Очакваме наградите "Васил Гендов" с безплатни прожекции

Две седмици български филми в Дома на киното, и то напълно безплатно, предлага третото издание на Националния фестивал на българското кино. До 13 май в целодневна програма ще бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство. Общо 90 филма, колкото и са и годините, които Съюзът на българските..

обновено на 03.05.24 в 09:18