Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Данов: Проруските сили в Грузия скоро ще бъдат "изметени"

Давид Кварацхелия: 85% от грузинците са настроени проевропейски

Критиците на проекта за "чуждестранните агенти" го сравняват със законите в Русия срещу инакомислещите
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само Законът за чуждестранните агенти ли заплашва днес Грузия? Паралелите между България и Грузия коментират в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" кап. I ранг о.р. Васил Данов – военен публицист, медиен анализатор, и Давид Кварацхелия.

Давид Кварацхелия

"Въпреки че протестите бяха мирни и протестиращите обясняваха на полицаите, че са един народ и сред тях няма провокатори от Север, все пак срещу тях използваха водни оръдия и газ. Но този закон (Законът за чуждестранните агенти – бел.ред.) няма да бъде приет, защото 85% от грузинците са настроени проевропейски. Младото поколение учи в чужбина и дори не знае руски език, и гледа на Русия само като на комшия. Протестите в Грузия не спряха с оттеглянето на закона, защото протестиращите имат искания да бъдат освободени 150 човека от опозицията, които бяха арестувани тези дни, както и този закон окончателно да бъде отменен."

Васил Данов

"Мен вече нищо не ме тревожи, защото съм напълно спокоен, че партията "Грузинска мечта" ще падне от власт и тези проруски сили скоро ще бъдат "изметени", защото такава е волята на грузинския народ. Наистина 85% от грузинците искат влизане в НАТО и ЕС и за съжаление, този процент е много по-висок, отколкото е в България. Макар че ние вече 19 години сме член на НАТО. Т.е. грузинците сега поискаха, потърсиха и намират реванш за агресията на Русия през 2008 година и отцепване на части от Северна Осетия и Абхазия. Тогава по същия имперски начин, по който винаги е действала руската империя, СССР и Федерацията, ръководена сега от Путин, се раздаваха паспорти на някакви отцепници осетинци, претендираше се за някакви изконни територии, както направиха и в Източна Украйна. Т.е. имперската матрица на Русия се повтаря от времето на Екатерина Втора – заявяват се някакви миротворчески намерения, след което се провежда всеобхватна хибридна война и накрая "доблестните" съветски или руски войски идват и завладяват част от нечия територия, избиват част от културния и политически елит и се опитват да обявят вечен мир."

Изказването на Лавров

"Колкото до изказването на Лавров, че днес Грузия прилича на Майдана в Украйна, това си звучи като предсказание – за Майдан и в Грузия. А Майдана победи и все още побеждава в Украйна. Грузия е на път да го направи, защото има огромно огорчение, болка, гняв и натрупана мъка у хората, които видяха и помнят как през 2008-а Русия месеци наред и години провокираше тогавашния президент Саакашвили и инспирира въоръжен сблъсък между осетинци и грузинци и чак тогава от предварително заети позиции 70-хилядна руска армия нахлу в боеве и разби скромната тогава 15-хилядна грузинска армия."

Грузинците

"Грузинците и всички кавказки народи са храбри и свободолюбиви хора, защото така се е изградил техният национален характер. В течение на векове те са се сражавали първо помежду си, а после и с различни завоеватели, и са се борили със суровите условия в Кавказките планини. Това е храбър народ. Русия е воювала 100 години, за да покори тогава тези племена и народи и те още не могат да се примирят с диктата и робията, на която са били подложени години наред. Така че техният идеал в момента и от дълги години е свободна Европа и НАТО, за да могат да се откъснат от заплашващата сянка и прегръдка на Северната мечка. Особено сега, след войната в Украйна, грузинците правят паралел, че след като храбра 40-милионна Украйна се сражава успешно, как ли би могла да се сражава при подобна агресия три и половина милионна Грузия. Тези хора наистина са готови да заплатят с живота си правото си да се наричат европейци."

Законът за чуждестранните агенти

"Този закон се превърна в препъни-камъче, но той е само претекст, за да могат десетки хиляди хора да излязат на бунт. Тая реминисценция на руските закони вече дойде до гуша на грузинците, но те отдавна подозират, че една проруска партия им играе същите номера, каквито винаги им е играла и самата Русия, и каквито техните продажни партии винаги са играли. Въпреки заявките на "Грузинска мечта" Грузия да влезе в НАТО и ЕС, това е лицемерие, защото всеки може да каже каквото си иска, но в същото време вършат репресии под благовидната форма на въдворяване на закона, на реда. Ето, чуждестранните агенти, от които толкова се "бояха" руските управници през 2012-а, когато въведоха този закон в Русия, в крайна сметка, кои паднаха под ударите на този закон – историческото дружество "Мемориал", паднаха смели и храбри организации хора, защото те се опитаха да разследват престъпленията на Путинизма, като истински наследник Сталинизма. Путин и неговите прислужници не могат да позволят такова нещо. Ето за това бе измислен, написан, приложен и използван Законът за чуждестранните агенти в Русия."

България и Законът за чуждестранните агенти

"Спомням си една неголяма българска парламентарна партия, която също прекопира руския закон и би желала да го приложи у нас по същия начин, по който се прилага в Русия. Това е подход. Той се копира под индиго и се прилага. Същото е и с паметника на Съветската армия – тях ги е страх, че преди да падне режимът на Путин, видиш ли, можем да преместим този паметник. Това са, струва ми се, последни опити и агония на остатъците от съветския режим, който все още намира сили да бомбардира украинските градове и украинските мирни граждани. Същото е."

Контрастът между Грузия и България

"Европейска България с флагове на Съветския съюз и площада на Грузия с флагове на ЕС. Контекстът на този контраст е ясен. Тези, които са в робство, се стремят да излязат от него, а ние все още не сме излезли от духовното робство спрямо СССР и болшевишкия комунизъм, който ни тъпка години. Т.е. ние сме едно закърняло и постоянно закъсняващо  общество, което не смогва да реши текущите си проблеми, а ги замита под килима. И по тази причина веднага го връхлитат следващи проблеми. И така се въртим и чакаме международното положение да ни помогне. Сега чакаме победата на Украйна над болшевишка Русия, за да можем ние да решим някои свои вътрешнополитически проблеми. Надявам се, поне от части, че на 2 април част от това население ще намери себе си, ще намери остатъци от политическа доблест и съзнание и ще гласува за по-доброто бъдеще на България."

Президентите на Грузия и България

"И в това сравнение сме зле. Нашият президент стои в контекста на патриотарските партии, които веят съветски флагове и които наричат евроатлантиците "безродници" или "партии на войната". Но вижте ролята на президента в Грузия Саломе Зурабишвили – тя подкрепи от Ню Йорк протестите в Грузия и каза, че протестиращите изразяват волята на свободна Грузия, както и че ще наложи вето на закона. Тоест, това е конкретна заявка, че грузинският президент се изправя срещу правителството и управляващата партия. Такива хора, които са решени да си оправят сметките с миналото и да препускат, а не да пълзят към Европа, смятам, че имат повече шансове да станат истински европейски граждани и държави, отколкото ние. Ние, които се ослушваме и от избори до избори, се влачим и спорим около понятия, които не сме си изяснили вече 30 години, след началото на промените в страната ни."

Снимка – ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10