Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде отива всичко, което вече не ни е необходимо?

Отпадъци

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Какво правим с онова, което отпада от живота ни и на което не можем вече да намерим приложение? Къде отива всичко, което вече не ни е необходимо? 

Разговор за отпадъците, или иначе казано – за боклука. През призмата на градската антропология и гражданския активизъм, както и на специалистите, които се опитват да намерят приложение на очевидно ненужното или да приложат намереното. 

Гости на "Гласът на времето" са Велислава Петрова от катедра Теория и история на културата на СУ "Св. Кл. Охридски", Данита Заричинова от "За Земята", Абдулсамед Вели, гражданин на пловдивския квартал "Столипиново", и Антон Керезов – архитект.

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимка – БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бижута, вдъхновени от фентъзи герои

В сферата на бижутерията и приложните изкуства Десислава Костова изработва ръчно по иновативен, фантастичен и вдъхновяващ начин своите творения. Чрез различни материали като сребро и естествени камъни тя създава бижута, които чрез своя дизайн напомнят на героите от света на автори като Толкин, Джоан Роулинг и Диана Габалдон. Техниката и визията..

обновено на 04.03.24 в 10:11
проф. Иванка Мавродиева

Времето на политическото фастфуд красноречие

Езикът на културата или културата на езика, или в чий скут сме седнали? Защо се задълбочи цинизмът в езика на политиците? Как се появи арогантността и къде изчезна парламентарното красноречие? И защо се стопи богатството на мисли, което раждаше богатството на думи? Какви послания ретранслират медиите днес? Разговор в "Мрежата" с проф. Иванка..

публикувано на 04.03.24 в 09:00
Иван и Антон Митов

Пътят на Иван – наш емигрант от онова време

През 1979 Иван решава да премине през Желязната завеса и леко нелегално, с влак през Югославия, се озовава в Италия. След това продължава своя път и се установява в САЩ. Защо и как в онова време "спокойно" напускаш Народната република, какви са рисковете и перипетиите по пътя към Запад, какъв е живота в бежански лагер и мечтаната Америка?..

публикувано на 04.03.24 в 08:55

Чинтулово – минало и настояще

Село Чинтулово носи името на поета, композитор и педагог Добри Чинтулов. То се намира в подножието на Стара планина, на около десетина километра от общинския си и областен център Сливен и в него живеят над 1400 човека. Над селото се намира Чинтуловския манастир "Св. Пророк Илия", който е построен през 1830 година. През годините е изоставен и..

публикувано на 04.03.24 в 08:25

3 март – философия на празника

На празничния ден се взираме в 3 март – повод за обединение или разделение е? Кога и как е утвърден като празничен ден? Събеседници са монах Калистрат Зографски от българския манастир в Атон, автор на изследването "Третият Рим"; журналистът и политическият коментатор Веселин Стойнев и Димитрана Александрова, журналист, изследвал казуса как Трети..

публикувано на 03.03.24 в 13:08