Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Райна Соколова: Ако животът ни има смисъл, ние ще продължим

Райна Соколова е психолог и логотерапевт. Логотерапията е психотерапевтична школа, чиято основна философия е свързана с търсене на смисъла в човешкия живот. А какъв е той за нашата героиня? Семейството и работата – това да помага на другите да открият своя смисъл, който да им даде посока в житейския им път. Райна Соколова и логотерапията са неразривно свързани. Самата тя е със силно намалено зрение, но въпреки това не се отъждествява с този дефицит.

"Реших, че мога да го използвам като възможност да изградя един силен характер. Да се пробвам докъде мога да стигна. И всъщност бариерите, които ние си поставяме, са си наши бариери. Едва с логотерапията изцяло успях да се смиря, да приема. И виждам много позитиви, дори от това, че съм с намалено зрение, защото не бих била в никакъв случай това, което съм".

Снимка: личен архив
По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20
Калина Колева, Екатерина Колева, Яна Шиварова, Ели Стойкова (отляво надясно)

Наука в гимназията

Мини научният фестивал за учениците от Националната природо-математическа гимназия в София, организиран от фондация "Сай хай", излъчи отбор победител, който ще се състезава в националния кръг на фестивала на 11 юни в Биологическия факултет на Софийския университет. По мнение на журито, в чийто състав влизат и университетски преподаватели, проектът на..

публикувано на 04.06.23 в 08:10

В Япония жените подаряват шоколади на… шефовете си

Японците са убедени, че да се съхрани хармонията е много по-важно от това да докажат правотата си или да получат изгода. Тъкмо това непривично за нас отношение към живота ни кара да изпитваме неутолимо любопитство към Страната на изгряващото слънце. С журналистката Мира Баджева проведохме толкова дълъг, смислен и пълен с интересни обрати разговор за..

публикувано на 03.06.23 в 10:45
Даян Шаер

Когато вдъхновението и приключенията вървят ръка за ръка

Писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер разказва за своите корени, ценности и любими дестинации. Онези, които я вдъхновяват да пише и да изследва човешките съдби. Даян Шаер за човечността Разказва и за приликите между двете култури – България и Сирия, които ги правят толкова близки и, по своему, красиви.

публикувано на 01.06.23 в 12:25