Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо читалище "Иван Вазов 1912" в кв. "Подуяне" от години е недостъпно за хората?

Защо читалище "Иван Вазов 1912" в кв. "Подуяне" от години е недостъпно за хората? Защо се усвояват средства за заплати и консумативи, а дейност няма? Ощетени ли са децата и хората от квартала? С какви отчети и документи разполага читалището?

За няколко дни бе събрана подписка за читалището с 1720 подписа на жители на квартала.

Гост в студиото на "Законът и Темида" е юристът Елеонора Петрова – инициатор на подписката, жител на квартала, както и зам.-кметът по културата на Район Подуяне Ани Бързанова. Ще чуете и другата гледна точка – Павел Йончев – председател на читалището.

Елеонора Петрова:

"Нашата кауза е читалище да заработи ефективно. От 2010 г. не сме забелязали читалищна дейност. От 3 години има желязна врата, която е заключена. Няма достъп до читалището по никакъв начин. От време на време, особено когато се разбра за събирането на тази подписка, започнаха да се отварят вратите, да се святка осветлението... но отново да не се извършва никаква дейност. 

Важно е да кажем, че единственият публичен отчет, който успяхме да намерим в Търговския регистър, е от 2019 г. В него като приход е отчетена еленергия в размер на 11 000 лв. Разбирате, че няма как читалище да генерира приход от еленергия! Канцеларски материали – 14 000 лв., което също буди съмнения. Назад и напред във времето липсват отчети. В тази връзка подадохме едно заявление, по Закона за достъп до обществена информация, до Район Подуяне. Две от участничките в нашата подписка са ходили на среща с г-жа Ани Бързанова. Доколкото знам, тя им е казала, че няма други отчети при нея. 

След заявлението се появяват още 3 отчета, за които прави впечатление, че са без регистрационен номер. В тях фигурират само заплати и осигуровки. Като културни дейности са отбелязани само чертички и нули. В Закона за народните читалища има един член 27, ал. 1, който предвижда, че ако минимум три години читалището не развива дейност, то трябва да бъде закрито. Да бъде сигнализиран министъра на културата, той да сезира Прокуратурата и вече те да се задействат да проверят дали работи и това читалище да бъде закрито. Тук нямаме ликвидация, нито решение на Окръжен съд за закриване. Навсякъде по всички регистри това читалище е действащо. Но ние виждаме, че то е със заключени решетки.

Читалището се намира в широкия център на столицата. Огромно е с прекрасна зала, която навремето е била кино. Не мога да потвърдя, ще кажат разследващите органи след съответна проверка, но имам информация, че е имало много скъпа техника, която в момента липсва, както и много скъпи носии, много томове книги...

Органите, които трябва да си свършат работата, са Агенцията за държавна финансова инспекция, главният прокурор на Република България, НАП, министърът на културата, омбудсманът на Република България и кметът на Район Подуяне.

Искаме това читалище да функционира, съгласно закона."

Анелия Торошанова и Елеонора Петрова (от ляво надясно)

Ани Бързанова:

"Като районна администрация, ние споделяме тревогата на жителите на Район Подуяне и не сме спирали да търсим начини и възможности за коригиране на тази ситуация. След получаването на подписката от жителите на Район Подуяне районната администрация подготви необходимите писма към тези институции, които да уведоми за тревогата на всички жители на района. Изпратили сме писмо до Проверителната комисия на читалището – единственият орган, който може да осъществява контрол в читалището. Също сме пратили и писмо до омбудсмана, за да го запознаем с исканията на гражданите. Изпратихме и писмо до кмета на Столична община за вземане на мерки по чл. 31 и чл. 33 от Закона за народните читалища. 

Преди подписката, още от 2014 г. започнахме опити да съдействаме за подобряване на състоянието читалищната сграда и за съдействане за разрешаване на проблемите. Още от 2014 г. сме изискали Проверителната комисия на читалището да отговори на няколко въпроса от дейността на самата комисия – дали са били установени нарушения на органите на читалището. Получили сме доклад от председателя на Проверителната комисия от 2014 г., изпратили сме го до Министерството на културата с молба за становище и съдействие за проверка на дейността на читалището, изпратили сме същия доклад и до зам.-кмета на Столична община. В резултат на това сме получили отговор от Министерството на културата, в който ни информират, че читалищата не са второстепенни разпоредители в бюджет към министерството, те са самоуправляващи се юридически лица, включени към групата на делегираните от държавата дейности. Посочено е също така, че докладът трябва да бъде обсъден от членовете на Общото събрание на читалището. 

Слез този отговор на МК, с оглед спазването на принципа за ненамеса на самоуправляващите се читалища. През 2018 г. нашите опити продължиха – поканихме председателя на читалището, членовете на настоятелството и отново Проверителната комисия да обсъдим въпросите, свързани с дейността на читалището. Тази среща беше провалена, защото никой от поканените не дойде на срещата. След това продължихме нашите опити за подобряване на читалищната среда и през 2020 г. изпратихме доклад до кмета на Столична община да ни предоставят средства за инвестиции за подобряване сградата на читалището. Към момента ние сме в процес на избор на изпълнител, по Закона за обществените поръчки, на поръчка за възстановяване и преустройство на читалище "Иван Вазов 1912". За съжаление осигуряването на такива условия в пълен обем е в правомощията единствено на читалищното ръководство."

Павел Йончев – председател на читалището:

"Аз съм председател на читалището от 2005 г. Всяка година се изпращат документи – финансов отчет на читалищата до Общината и до Агенцията по вписванията. Читалището не е спирало дейност. Пандемията от 2020 г. затвори всички дейности в читалището, включително и на Детския кът. Тази г-жа – зам.-кметът – излъга. Тука е отчетът при мене – еленергия, телефон, ремонти, закупуване на книги, канцеларски материали... Не можа така да се обвинява, че няма дейност."

Чуйте цялата дискусия от звуковия файл.

Снимки – ФБ профил на ЖК "Хаджи Димитър" и Кирил Чобанов, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо профилактичните прегледи са важни и за пасивните пушачи?

Предварителни данни от онлайн анкета на Медицински университет – Пловдив и Фондация "Грижа за здравето" показват, че два процента от децата на възраст между 6 и 9 години пушат традиционни цигари, а три процента използват електронни цигари. Резултатите бяха представени на пресконференция на 31 май, Световния ден за борба с тютюнопушенето. Според д-р..

обновено на 05.06.24 в 13:56
Елисавета Ангелова и Николай Ангелов – Гари с водещия на

Творческа хармония: Семейство художници от Бургас и тяхното изкуство на мечтите

В изнесеното студио на предаването "Нашият ден" от Бургас семейство художници, които творят заедно и носят със себе си силата на изкуството и въображението, споделят своите мисли и чувства за творчеството, морето и живота. Елисавета Ангелова и Николай Ангелов – Гари разказват за своето вдъхновение и как създават своя фантастичен и чувствен свят на..

обновено на 05.06.24 в 11:17
Д-р Мими Виткова

Д-р Мими Виткова: За дефицитите и нуждите на българското здравеопазване

Кога ще бъде подписан нов колективен (КТД) в сферата на здравеопазването и какви реформи са необходими, за да заработи българската здравна система в полза на пациентите?  В "Lege Artis" гостува д-р Мими Виткова – бивш министър на здравеопазването (1995-1997), за да изкаже своето експертно мнение, относно дефицитите и проблемите в структурата на..

публикувано на 05.06.24 в 11:10

Ботаническата градина на БАН опазва опрашителите в градска среда

Проф. Светлана Николова , директор на Ботаническата градина на БАН в София, представя в "Нашият ден" новата инициатива за опазване на опрашителите в градска среда. От 6 юни посетителите на Ботаническата градина ще могат да се насладят на красива, медоносна градина с десетки видове растения,  чийто прашец и нектар са храна за пчелите и..

публикувано на 04.06.24 в 13:48