Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 март: Световен ден на съня – кога имаме сънно нарушение?

Снимка: Pixabay

На днешния 17 март отбелязваме Световния ден на съня. Денят се провежда под мотото “Сънят е от съществено значение“ за здравето.

“Сънят е 1/3 от нашия живот. Той е едно огледало на нашия съзнателен живот, когато човек има проблеми в ежедневието си, обикновено има и нарушен сън. Всекидневието ни става все по-забързано, изскачат много глобални проблеми, това дава отпечатък и върху всяка една психика и подсъзнание“, казва д-р Нейко Нейков, невролог и специалист по проблемите на съня.

По думите му за сънно нарушение се говори, когато сънят се отразява на съзнателния живот през деня.

Според него сънищата имат чисто психологически ефект. Те ни създават сюжет грубо около 10-15 мин. преди да се събудим. Наличието на сънища е механизъм на съхранение на съзнанието, който се образува филогенетично.

“Сънищата са предмет на психологията, те нямат обективна изява. Те имат една много точна физиология, една цикличност, състояния на мозъка, които се редуват. Това имаме предвид  под нарушение на съня, нарушаване на самата физиология“, казва още той в ефира на “Нашият ден“.

Д-р Нейков обясни още, че нарушението на съня е един от критериите за поставяне на диагнозата при депресивно състояние:

“Смята се, че всеки един от нас ще има нарушен сън и до втората декада от живота си ще има поне една безсънна нощ. Идеята е какви са оплакванията, довели до нарушение на здравето на човек, до риск и дистрес и как можем да коригираме това“.

По думите му водещото нарушения на съня е безсънието, което обаче е признак, а не диагноза. Има още обструктивна сънна апнея, която в някои страни е водещото сънно нарушение, а също и Синдромът на неспокойните крака, който се среща често.

Какви медикаменти да избираме?

“Повечето неща, които се предлагат на пазара са хранителни добавки, защото сънят се лекува със специфични медикаменти, които трябва да са под контрола на специалист.

Фитопродуктите имат своето място даже и в лечението на нарушения сън. Те обикновено са за по-леките състояния, когато пациентът е дошъл в началото. Много голяма част от тях целят успокояване на автономната нервна система“, казва още той.

Стресът…

“Стресът около нас много често води до нарушен сън и понякога леките медикаменти успяват да се справят. Когато имаме трайно нарушен сън, над един месец сънно нарушение, тогава нещата са за диагностика и за сериозно лечение. Вече имаме много по-добри и изчистени медикаменти, които могат да бъдат адекватно използвани са без опасност от пристрастяване на пациента“, посочва още специалистът.

Влияят ли атмосферните условия?

“Времето по-скоро влияе на психиката, което на съня. Мястото за сън би трябвало да е с един-два градуса по-хладно от стандартното, което обитаваме“, казва още той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49