Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 20 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Пенчо Славейков

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
Даниела Тодорова-Колева е д-р културолог с доказан експертен опит в разработването и изпълнението на проекти за развитие на местни общности. Управлява и разработва политики на Зелен образователен център (GEC) за опазване и популяризиране на защитените природни територии в община Шабла. Менажира програми за културен туризъм, свързани с организиране и изпълнение на проекти и пътувания, представящи културно-историческото наследство в България. Разказ за тази дейност.
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Георги Стефанов
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна музика и изискано фадо от Португалия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Добрин Добрев, Александра Димитрова, оркестър при АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Кратки поучителни истории: Колко лястовици могат да направят пролетта" от Луиджи Малерба

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Мечо Пух" от Алън Милн – част 1

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: "Епизоди от живота" на българския рок, документирани от Стоян Гребенаров. Топфотографът открива изложба с над 50 естетски снимки, фокусиращи историята на българския рок от края на 80-те и началото на 90-те години. "Има ли рокът минало", пита авторът със заглавието, което обобщава неговите творби, и ни кани да си отговорим в ателието му на столичния булевард "Мадрид" № 19 от 19 ч. на 22 март
• Темите на деня: Честита Първа пролет казваме с Галина Герасимова, режисьор и управител на издателство "Бяло братство”. Говорим още за откриването на паневритмията, началото на новата духовна година и векторите на щастието.
• 20 март е международният ден на щастието. Щастливи ли са българите, какво показва измерването на индекса на щастието, което се прави от 2018 година, кои индикатори се мерят и къде сме спрямо другите държави – разговор със социолога Живко Георгиев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".
• Разговорът: В международния ден на приказката за старите книжни български приказни поредици, включващи  приказки от цял свят; за преводите и адаптацията на приказки, приказни теми и сюжети, включително за пролетните птици и за приказките, написани от деца - разговор с Ани Маринова, редактор на "Ранобудно петленце
• Подкаст: Риболовът в България – все по-малко професия, все повече хоби" Автор: Петя Михова
• Terra Култура
- Акценти от изминалата седмица: Сезонът на цъфтежа на вишневите дървета в Токио стартира рекордно рано.
- Архивите са живи: 70 години от откриването на Пловдивската опера – коментар и хроники в звук.
- Културен код: В Международния ден на щастието търсим културните и времеви измерения на българския идеал за щастие и анализираме какво е щастието днес – резултати от последни проучвания за глобалното щастие, какво показва  индексът на щастие и работят ли програмите за свързаност и устойчивост ще разкажат маркетинг експертите Валя Данкова и Любов Кирилова, основателки на Академия за щастие - България.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
Концертен вариант

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Белослава Димитрова
• В памет на голямата писателка Дубравка Угрешич.
• Първият роман на В.Г. Зебалд "Световъртеж. Чувства" на български език в превода на Стоян Гяуров – разговор с преводача
• Дневник на "София филм фест" – акценти
• Фотографско списание разказва за доброволчеството на най-голямата платформа за доброволчество в България – TimeHeroes
• Разговор на тема: "Изброяването на света" – Ключове към поезията на Биньо Иванов с модератори Яна Букова и Кирил Василев. По повод издаването на антологията "Зрящият е хляб" – избрано от поезията на Биньо Иванов.
• "Някой е спал тук преди мен" – Петър Чухов чете поезия в Столична библиотека
• Откриване на изложба "Дневниците на безвремието" на Цветомила Христова в Българския културен институт в Берлин.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Цветелина Начева
Изпълнения на Йоанна Каменарска – цигулка и Ирина Георгиева – пиано. В програмата: сонати за цигулка и пиано от Г. Форе и С. Прокофиев, концертни пиеси от Х. Виенявски, М. де Файя, А. Дворжак.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Българите, расизма и ксенофобията
Разговор за проявите на расизъм и ксенофобия в България и кои са причините за тези прояви. Събеседници: доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, и адв. Росица Атанасова от фондация "Достъп до права". Разказваме и личната история на етиопец, женен за българка.
• Светове: "Има ли места в рая" – разговор с Даян Шаер, авторка на книга със същото заглавие. Даян е млада жена с баща сириец и майка българка, вълнуваща се от войната и съдбите на бежанците.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Михайлина Павлова
Евреи и българи - историята на едно съвместно живеене
3 епизод: Втората световна война и Холокоста
За да разберем случилото се преди 80 години, то трябва да навлезем в същността на епохата, в която крехкостта на доброто е бивала и небивала опазвана. Заедно с д-р Ваня Стоянова от Института за исторически изследвания на БАН и с доц. Албена Танева, политолог и преподавател в СУ, се опитваме да осветлим факти и документи, довели до приемането и прилагането на ЗЗН. Как българското общество реагира срещу  репресивните закони на държавата?

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Историята на една фотографска фамилия като документ на епохата - разговор със Зафер Галибов за новия му фотоалбум "Балканска фотография Протагонистите – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови"
• Моята история, моята тема: Младият художник Иван Стефанов за каузата на фондация " Свободни изкуства", която се бори с фалшификатите в новото българско изкуство.
• Дати от световната история: Алберт Айнщайн представя за първи път "Теорията на относителността"

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Ивайло Маджаров
• Димо Александров ни разказва за идеята и специалните гости на предстоящия концерт-спектакъл "Отпечатъкът", организиран от танцов състав "Шарена гайда" – във Варна.
• Емануела Дюлгерска ни кани в празничната седмица на Кюстендил на XVI Национален конкурс за детска рисунка "Пролет върху листа" и "Кюстендилска пролет 2023".
• Галина Станишева ни дава подробности за XXVIII Национален детски фолклорен конкурс "Диньо Маринов" във Варна и за неговите традиции.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Петя Габрова
• Международен ден на жената 2023: Съвместна оферта на Еврорадио с участието на жени композитори, солисти и диригенти за отбелязване на Международния ден на жената на 8 март 2023 г.
• Концерт от Париж, състоял се на 18 февруари 2022 г. в Голямата зала на Френското радио. Свири Филхармонията на Френското радио с диригент Мико Франк; участва и Клавирно трио Сьора в състав: Аманда Фавие – цигулка, Анжел Легаза – виолончело и Полин Шене - пиано. В програмата: Сесил Шаминад - Callirhoe Suite (Сюита Калироя), опус 37; Кели-Мари Мърфи – "Когато твърде дълго съм гледал лицето ти" (почит към Стравински); Мел Бонис – Клавирно трио "Вечер и сутрин", опус 76; Лили Буланже – "За едно пролетно утро" за цигулка, виолончело и пиано; Морис Равел – Валсът.
• Концерт от Париж, състоял се на 8 октомври 2022 г. в Голямата зала на Френското радио. Свири Филхармонията на Френското радио с диригент Барбара Ханиган. В програмата: Йозеф Хайдн – Симфония № 26 в ре минор "Жалба"; творби от Тома Лакот, Клод Вивие и Оливие Месиен.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Музикалната група The Science се завръща с нов аудио-визуален проект, който ще представи за първи път на столичната сцена.
Ще разберем и за тазгодишното издание на Sofia Underground.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Гари Бъртън е музикантът, който има най-голям принос за утвърждаването на вибрафона като солов инструмент и водещ в фюжън стилистиката. От края на 60-те години на миналия век той е неоспорим лидер сред своите колеги. Задълбочените познания по музика му позволяват да се чувства свободно във всяка една от формите, които предлага многообразието на съвременния джаз.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10