Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 20 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Пенчо Славейков

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
Даниела Тодорова-Колева е д-р културолог с доказан експертен опит в разработването и изпълнението на проекти за развитие на местни общности. Управлява и разработва политики на Зелен образователен център (GEC) за опазване и популяризиране на защитените природни територии в община Шабла. Менажира програми за културен туризъм, свързани с организиране и изпълнение на проекти и пътувания, представящи културно-историческото наследство в България. Разказ за тази дейност.
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Георги Стефанов
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна музика и изискано фадо от Португалия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Добрин Добрев, Александра Димитрова, оркестър при АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Кратки поучителни истории: Колко лястовици могат да направят пролетта" от Луиджи Малерба

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Мечо Пух" от Алън Милн – част 1

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: "Епизоди от живота" на българския рок, документирани от Стоян Гребенаров. Топфотографът открива изложба с над 50 естетски снимки, фокусиращи историята на българския рок от края на 80-те и началото на 90-те години. "Има ли рокът минало", пита авторът със заглавието, което обобщава неговите творби, и ни кани да си отговорим в ателието му на столичния булевард "Мадрид" № 19 от 19 ч. на 22 март
• Темите на деня: Честита Първа пролет казваме с Галина Герасимова, режисьор и управител на издателство "Бяло братство”. Говорим още за откриването на паневритмията, началото на новата духовна година и векторите на щастието.
• 20 март е международният ден на щастието. Щастливи ли са българите, какво показва измерването на индекса на щастието, което се прави от 2018 година, кои индикатори се мерят и къде сме спрямо другите държави – разговор със социолога Живко Георгиев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".
• Разговорът: В международния ден на приказката за старите книжни български приказни поредици, включващи  приказки от цял свят; за преводите и адаптацията на приказки, приказни теми и сюжети, включително за пролетните птици и за приказките, написани от деца - разговор с Ани Маринова, редактор на "Ранобудно петленце
• Подкаст: Риболовът в България – все по-малко професия, все повече хоби" Автор: Петя Михова
• Terra Култура
- Акценти от изминалата седмица: Сезонът на цъфтежа на вишневите дървета в Токио стартира рекордно рано.
- Архивите са живи: 70 години от откриването на Пловдивската опера – коментар и хроники в звук.
- Културен код: В Международния ден на щастието търсим културните и времеви измерения на българския идеал за щастие и анализираме какво е щастието днес – резултати от последни проучвания за глобалното щастие, какво показва  индексът на щастие и работят ли програмите за свързаност и устойчивост ще разкажат маркетинг експертите Валя Данкова и Любов Кирилова, основателки на Академия за щастие - България.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
Концертен вариант

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Белослава Димитрова
• В памет на голямата писателка Дубравка Угрешич.
• Първият роман на В.Г. Зебалд "Световъртеж. Чувства" на български език в превода на Стоян Гяуров – разговор с преводача
• Дневник на "София филм фест" – акценти
• Фотографско списание разказва за доброволчеството на най-голямата платформа за доброволчество в България – TimeHeroes
• Разговор на тема: "Изброяването на света" – Ключове към поезията на Биньо Иванов с модератори Яна Букова и Кирил Василев. По повод издаването на антологията "Зрящият е хляб" – избрано от поезията на Биньо Иванов.
• "Някой е спал тук преди мен" – Петър Чухов чете поезия в Столична библиотека
• Откриване на изложба "Дневниците на безвремието" на Цветомила Христова в Българския културен институт в Берлин.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Цветелина Начева
Изпълнения на Йоанна Каменарска – цигулка и Ирина Георгиева – пиано. В програмата: сонати за цигулка и пиано от Г. Форе и С. Прокофиев, концертни пиеси от Х. Виенявски, М. де Файя, А. Дворжак.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Българите, расизма и ксенофобията
Разговор за проявите на расизъм и ксенофобия в България и кои са причините за тези прояви. Събеседници: доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, и адв. Росица Атанасова от фондация "Достъп до права". Разказваме и личната история на етиопец, женен за българка.
• Светове: "Има ли места в рая" – разговор с Даян Шаер, авторка на книга със същото заглавие. Даян е млада жена с баща сириец и майка българка, вълнуваща се от войната и съдбите на бежанците.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Михайлина Павлова
Евреи и българи - историята на едно съвместно живеене
3 епизод: Втората световна война и Холокоста
За да разберем случилото се преди 80 години, то трябва да навлезем в същността на епохата, в която крехкостта на доброто е бивала и небивала опазвана. Заедно с д-р Ваня Стоянова от Института за исторически изследвания на БАН и с доц. Албена Танева, политолог и преподавател в СУ, се опитваме да осветлим факти и документи, довели до приемането и прилагането на ЗЗН. Как българското общество реагира срещу  репресивните закони на държавата?

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Историята на една фотографска фамилия като документ на епохата - разговор със Зафер Галибов за новия му фотоалбум "Балканска фотография Протагонистите – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови"
• Моята история, моята тема: Младият художник Иван Стефанов за каузата на фондация " Свободни изкуства", която се бори с фалшификатите в новото българско изкуство.
• Дати от световната история: Алберт Айнщайн представя за първи път "Теорията на относителността"

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Ивайло Маджаров
• Димо Александров ни разказва за идеята и специалните гости на предстоящия концерт-спектакъл "Отпечатъкът", организиран от танцов състав "Шарена гайда" – във Варна.
• Емануела Дюлгерска ни кани в празничната седмица на Кюстендил на XVI Национален конкурс за детска рисунка "Пролет върху листа" и "Кюстендилска пролет 2023".
• Галина Станишева ни дава подробности за XXVIII Национален детски фолклорен конкурс "Диньо Маринов" във Варна и за неговите традиции.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Петя Габрова
• Международен ден на жената 2023: Съвместна оферта на Еврорадио с участието на жени композитори, солисти и диригенти за отбелязване на Международния ден на жената на 8 март 2023 г.
• Концерт от Париж, състоял се на 18 февруари 2022 г. в Голямата зала на Френското радио. Свири Филхармонията на Френското радио с диригент Мико Франк; участва и Клавирно трио Сьора в състав: Аманда Фавие – цигулка, Анжел Легаза – виолончело и Полин Шене - пиано. В програмата: Сесил Шаминад - Callirhoe Suite (Сюита Калироя), опус 37; Кели-Мари Мърфи – "Когато твърде дълго съм гледал лицето ти" (почит към Стравински); Мел Бонис – Клавирно трио "Вечер и сутрин", опус 76; Лили Буланже – "За едно пролетно утро" за цигулка, виолончело и пиано; Морис Равел – Валсът.
• Концерт от Париж, състоял се на 8 октомври 2022 г. в Голямата зала на Френското радио. Свири Филхармонията на Френското радио с диригент Барбара Ханиган. В програмата: Йозеф Хайдн – Симфония № 26 в ре минор "Жалба"; творби от Тома Лакот, Клод Вивие и Оливие Месиен.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Музикалната група The Science се завръща с нов аудио-визуален проект, който ще представи за първи път на столичната сцена.
Ще разберем и за тазгодишното издание на Sofia Underground.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Гари Бъртън е музикантът, който има най-голям принос за утвърждаването на вибрафона като солов инструмент и водещ в фюжън стилистиката. От края на 60-те години на миналия век той е неоспорим лидер сред своите колеги. Задълбочените познания по музика му позволяват да се чувства свободно във всяка една от формите, които предлага многообразието на съвременния джаз.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35