Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Датим Димов и Рафаел Мадави в "Галерия 88 Камен Попов"

10
Снимка: sbh.bg

Двама почти непознати за българската публика, но забележителни художници са изложени в "Галерия 88 Камен Попов" в София. Това са роденият в Мексико Рафаел Мадави, син на американка и персиец, и българинът Датим Димов. Миналата година галерията преместена от Люксембург от сестрата на починалият известен български художник Камен Попов Юлита Попова и нейният съпруг Жос Селис, отвори врати в София.

С тази изложба, която е отворена от 9 март до 30 април, галерията се стреми с двама противоположни в творчеството си автори да предизвика провокация у зрителя, казва Юлита Попова. Мадави е много драматичен, с огромен замах и страхотен колорит, а нещата на Димов са много пречистени и структурирани. Принципно това е идеята на галеристите да представят чужди автори съвместно с не много нашумели български.


Самият Датим Димов споделя, че не чувства толкова силно разделение между него и Мадави. В изложбата провокацията я има, защото картините са различни, но и Мадави, като мен, търси различни форми, за да изрази това, което чувства и мисли, казва Димов. "По същия начин и аз търся такива форми, за да кажа нещо за различните неща. Понякога езикът е по-суров, а понякога по-мек и деликатен. Понякога се изисква абсолютна прецизност и точност, а друг път нещата трябва да се разглеждат , като чувство и емоция. Аз се стремя да бъда толкова различен, колкото и животът ми е показал.", казва Датим Димов, за когото градът е структура, състояща се от различни елементи. Най-близка му е атмосферата на Париж.

Рафаел Мадави е завършил образованието си във Виена, но през 60-те години започва кариерата си от Париж. Зад него застава легендарният за френската столица галерист Стадлер, който експонира в прочутата си галерия на своето име автори като Саура, Тапиес, Брак. Галерията лансира Мадави, който тръгва от там, но стига до най-големите центрове на изкуството по света.

Чуйте повече за изложбата в звуковия файл.

Снимки: sbh.bg
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Балада за изгубените планини" – мост между културите

Днес, 2 юни, в деня на празника на Италианската република, от 19 часа в Софийската градска художествена галерия ще бъде представена новата книга на един от италианските преводачи на българския автор Йордан Радичков Данило Манера "Балада за изгубените планини". Преводът от италиански е дело на младия преводач Нина Караманова. В представянето ще..

публикувано на 02.06.23 в 11:40

Проф. Ингеборг Братоева: Никога няма да бъде награден с "Оскар" български филм, който имитира холивудско кино

Проф. Ингеборг Братоева-Даракчиева получи тазгодишната награда за оперативна критика на Съюза на филмовите дейци, както и наградата "Златен век" за принос в българската култура. "В момента сме във вихъра на големи промени и в киноиндустрията и в света, в който живеем. – казва тя – Европейското кино, особено след Втората световна война, се опитва..

публикувано на 02.06.23 в 09:15

Сбогуваме се с големия актьор Борис Луканов

Днес се прощаваме с един от най-големите български актьори Борис Луканов. Той почина на 30 май на 86-годишна възраст, като остави десетки забележителни роли в театъра и в киното.  Борис Луканов е роден на 15 юни 1936 година в Ловеч. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев през 1959 година. Започва работа като..

публикувано на 02.06.23 в 08:40

Поезията на Георги Рупчев – тема на конкурс за есе

От 24 май вече се приемат на konkursrupchev@gmail.com есета на тема "ТИ ТРЪГВАШ ПАК": Поезията на Георги Рупчев – " Инстинкт за неприспособимост" “ . Участие могат да вземат всички студенти от България и чужбина. Студентският конкурс е част от мащабен проект, посветен на творчеството и личността на големия ни поет Георги Рупчев. Обърнат е към..

публикувано на 01.06.23 в 17:45

Детска книга на Фани Цуракова

Фани Цуракова представи на Пролетния панаир своята детска книга "Приключенията на Фетко" с рисунки на Спас Спасов.  Книга за бягството на порчето Фетко през оградата в свободния свят извън нея. Всъщност това е фретка, домашен любимец на Тончето – малкото момиченце, което тъгува за Фретко.  А ето какво си мисли порчето, озовало се в гората на свобода:..

публикувано на 01.06.23 в 17:10