Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Отразена Вселена" – изложба на Койя Чехларова

Художничката Койя Чехларова представя изложбата "Отразена Вселена" в Сити Марк Арт център. Произведенията са вдъхновени изцяло от теорията за безкрайността на Вселената и нейните  измерения. Съзвездията показват пътя, по който са се ориентирали в древността, но и дирята, по която днес хората опитват да открият себе си. Художничката развива и проект "Стъклен инициал" по "Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество", с който кани всички любители на изкуството в своето ателие.


В изложбата се използва техника акрилно разливане. Авторката създава и стъклени пластики - проекция на Слънчевата система и други неземни кълба, вдъхновени от полуправилните тела в математиката. За рисуването използва батик. А произведенията са вдъхновени изцяло от теорията за безкрайността на Вселената и нейните измерения. От една страна ефектите са предвидими при избора за цветове и конкретен похват, от друга страна крайният резултат е винаги различен и непредвидим. Ефектите, които се придобиват чрез различите масла при смесването с боята, наподобяват части от повърхностите на планетите (кратерите и фрагменти от разрушени атоми, които се сливат в една композиция).

Експозицията може да бъде видяна до 31-ви март в Сити Марк Арт център.


Койя Чехларова е родена на 6 юни 1996 г. в град Пловдив, България. През 2014 г. завършва средното си образование в 10 СУ "Теодор Траянов" (София) с профил "Графичен дизайн". През 2018 г. завършва бакалавърска програма "Пластични изкуства", модул "Стъклото в изкуството и дизайна" и втора специалност "Театър – актьорско изкуство" в Нов български университет (НБУ). През 2019 г. завършва с отличие Педагогически профил към ДИПКУ, Стара Загора. През 2020 г. печели стипендия от Международно биенале на стъклото за обучение в магистърската програма на Нов български университет "Изкуството от стъкло в дизайна и архитектурата", а през 2021 г. я завършва. В началото на 2023 г. завършва семестриално МП "Артмениджмънт" в Нов български университет. В периода 2016-2018 г. взема участие в множество изложби, както и в три специализирани стажа, организирани от НБУ в академията по изкуства в "Svetla nad Sazavou", Чехия. През 2018 г. Представя първата си самостоятелна изложба "OpArt Glass". През 2020 г. година създава ателие/работилница за художествено стъкло в град София. От началото на 2019 г. до момента работи като помощник – режисьор в Театър "София".

Снимки: Сити Марк Арт център, Ангелина Грозева
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вълните на морето са жени" – филм, който не се очаква от турски режисьор

"Вълните на морето са жени" в случая не е стихотворението на Евтим Евтимов, а българското заглавие на филмовата история на Аслъхан Юналдъ. Нейният пълнометражен игрален дебют е изпълнен с напрежение трилър, чието основно действие се развива на яхта върху лазурните вълни на Егейско море. Зрителите проследяват историята на млада жена, която се завръща в..

публикувано на 28.03.24 в 16:59

Опиянението на чувствата във "Вино от глухарчета"

Спектакълът "Вино от глухарчета" на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев" се опитва да дефинира битката между живота и смъртта, между светлината и мрака, между младите и старите. Надяваме се спектакълът да насърчи децата и семействата да говорят повече помежду си, да отнесат видяното със себе си у дома, да искат да открият "машината на времето"..

публикувано на 28.03.24 в 15:35
Рене Карабаш, Мари Врина, Захари Карабашлиев (от ляво надясно)

Българска литературна инвазия във Франция

Българските книги звучат на френски език и присъстват в литературния живот на Франция. Париж, Страсбург, Лион – това е пътят на литературния тур, който в момента осъществява преводачът Мари Врина заедно с писателите Захари Карабашлиев, Рене Карабаш и Ангел Игов по инициатива на Българския културен институт в Париж. В тура участва и преведеното на..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Поредицата "Земното минало" и екранизацията като превод

Научнофантастична трилогия, която пренася читателя от Културната революция в Китай до невъобразимо далечното бъдеще – това е поредицата "Земното минало" на Лиу Цъсин. Всеки, който вече е чел трилогията, се е сблъскал с въображаеми, но дълбоки научни теории и с големи въпроси за човечеството и хуманността. В "Нашият ден" гост е преводачът от..

публикувано на 28.03.24 в 11:25

Уважаеми зрители, Тодор Чапкънов!

Ако погледнем филмографията на Тодор Чапкънов, ще видим редом до името му да стоят над 20 филма и сериала, като сред тях е и един от най-големите нидерландски екшъни през последните години – " Черният лотос " . Могат да бъдат прибавени и още близо 50 продукции, в които участва като първи асистент или секънд юнит, тук са включени филми като "..

публикувано на 28.03.24 в 11:11