Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Знаем ли откъде извира Девинската вода?

Илюстративна снимка
Снимка: kmeta.bg

В Световния ден на водата разказваме за богатствата на Девинското село Беден. Всички знаем за лечебните свойства на 76-градусовата Девинска вода, но малко от нас знаят, че тя извира от землището на село Беден, където по царско време е имало и балнеоложки хотели.

По постоянен адрес в Девинското село живеят малко над 300 души. В него има исторически забележителности, а една от тях е крепостта над него, до която е създадена екопътека за улеснение на туристите. Изкачвайки се до крепостта, посетителите могат да видят внушителна панорамна гледка към Рила и Пирин.

“Девинските бани, които се намират между Широка лъка и Девин, също са действащи, там има римска баня, чиято история е много стара“, казва в ефира на “Нашият ден“ Стоян Настанлиев, който работи като експерт в кметството.

В интервю за БНР Настанлиев разказва още, че водата е откарана още 70-те години в град Девин от землището, когато там е имало санаториум. Тя не е подходяща за пиене, но е много подходяща за правене на бани, защото действа добре на опорно-двигателния апарат и има различни приложения. В нея има голямо съдържание на сяра, която притежава много добри лечебни свойства.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл

Съществуват няколко предания, които обясняват името на днешното село Беден. Първото гласи, че овчарят на селото е набеден, че откраднал мома от съседното село Лясково. Нещата стигат до съд. При разследването цялото село защитава своя съселянин, който в крайна сметка е оправдан. Оправдани са и беденци, но остават „набедени“ и оттам идва името на селото. Според друго предание беденци са наклеветени (т.е. „набедени“) от жителите на съседното село Брезе, че уж си присвоили част от тяхното землище. Въпреки че са оправдани от съда, името на селото останало Беден. Трето предание е, че селото носи името си от бедната каменлива и непроизводителна земя.

По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фондът на фондовете и СУ

Финтех платформа за "ореn banking“ е големият победител в конкурса "Най-добър младежки стартъп в България”

На 7 юни 2023 г. Фондът на фондовете, съвместно със "Стопанския факултет“ на СУ "Климент Охридски”, обявиха победителите във второто издание на Националния конкурс "Най-добър младежки стартъп в България” . Инициативата дава възможност на индивидуални участници или екипи да развият проектите си в областта на медицината, рециклирането и..

публикувано на 08.06.23 в 16:55

Защо е нужно създаването на дамска бизнес общност в България?

20 бизнес дами се включиха в  "Арена на дамския бизнес 2023“ – форум, за който организаторите имат амбицията да даде възможност за финансиране и подкрепа на бизнеси, ръководени от жени предприемачи. Четири тематични панела представиха дамите по-интересен и интерактивен начин – различни теми, свързани с бизнеса. Защо жените стават все по-активни в..

публикувано на 08.06.23 в 11:30
Магдалена Берначак

Магдалена Берначак – една полска преподавателка по политически науки в България

Магдалена Берначак e полякиня, родена в Гнѐзно, първата столица на Полша, намираща се на 50 км до Познан.  Магдалена е магистър по европеистика и политически науки, а през 2011 г. защитава докторат по политически науки. После 7 години, до 2018 г., е изследовател в Европейски синдикален институт, където се фокусира върху социалното и икономическо..

публикувано на 08.06.23 в 11:15
есетри

"Есетри-Ветрен": Как се развива защитената местност година след обявяването?

На Световния ден на океаните в предаването "Нашият ден" бе повдигната темата за защитената зона "Есетрите - Ветрен", която беше обявена за такава миналата година. По инициатива на природозащитната организация WWF, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обяви нова защитена местност в участък от река Дунав с името "Есетрите - Ветрен". Целта..

обновено на 08.06.23 в 10:31

Легендата за народния цар Ивайло оживява във Велико Търново

Легендата за Ивайло – "смелото сърце" на средновековна България, ще се завърне на крепостта Царевец във Велико Търново с осмото издание на Международния фестивал на историческите възстановки "Средновековен Търновград". Татарските нашествия и животът през 60-те и 70-те години на XIII век, превратностите в живота на "народния" цар и неговата смърт..

обновено на 08.06.23 в 09:48