Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Георги Желязков:

Добрич е първата област с мобилни екипи за пациенти от отдалечени райони

МБАЛ-Добрич
Снимка: Мая Щърбанова

Екипи на МБАЛ - Добрич ще посещават труднодостъпните и отдалечени населени места в областта, в които гражданите нямат бърз достъп до медицинска помощ. Това ще се случва редовно след координация със съответните кметове, които ще имат за задача предварително да информират населението за създадената организация. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев след среща с кметовете на общините в област Добрич. 

Добрич е първата област, в която стартира инициативата за прегледи от мобилни лекарски екипи, в контекста на приетите промени в Закона за лечебните заведения, чрез които се дава правна възможност областните болници да получават допълнително финансиране от държавния бюджет на основание конкретни критерии.

"Специалистите ще бъдат с насоченост вътрешни болести. Както знаете, отдалечените населени места са с преобладаващо възрастно население. Това определя и патологията на заболяванията да бъде с естество вътрешни заболявания, като това основно ще бъдат с профили кардиология, ендокринология, нефрология, хирургия за пациенти, които имат нужда, и онкология."

Това казва в интервю за БНР с д-р Георги Желязков, директор на МБАЛ - Добрич. 

Той допълва, че екипи на болницата планират да посетят между 8 и 12 населени места през следващия месец. 

Според д-р Желязков модерният начин на комуникация в здравните услуги в световен мащаб е именно телемедицината, а именно за труднодостъпни населени места и погранични зони. Това означава възможността за комуникация чрез видеонаблюдение. Такъв проект започна в област Бургас успешно с над 1500 поста. Това дава възможност на пациентите от отдалечените места да могат да направят навременна консултация с профилиран специалист и при необходимост да се потърси и физическа помощ от съответния лекар.

 Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Договор за заем между физически лица

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Ивано Спасов от София е сключил договор за заем с дата 23 юни 2013 г. за 6000 евро с негов познат със задължение последният да върне сумата в едномесечен срок – до 23 август същата година. Предвидена е и неустойка от 0.2% на ден..

публикувано на 09.06.23 в 17:10
Георги Киряков

Случаи като мигновената смяна на директора на НАП напомнят стари практики

Политологът Георги Киряков е гост в предаването "Нашият ден". Той коментира последните новини от седмицата. Киряков изразява своето мнение относно текущите политически дебати, управлението на страната и разделението между политическия елит и гласоподавателите. Политологът започва с коментар за необходимостта от съсредоточаване върху..

обновено на 09.06.23 в 16:09

Защо кризата с медицинските сестри се "замита под килима" от всяка власт?

През последните 30 години броят на медицинските сестри е намалял драстично.  От  53 810 през 1990 г. на 28 816 през 2021 г.  Липсата на достатъчно медицински сестри у нас е проблем,  който остава нерешен, независимо от обещанията на всяка една власт  в последните над 20 години. Проблемът се задълбочава и много скоро ще създаде  огромен..

публикувано на 09.06.23 в 14:30
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Какво представлява дактилоскопската експертиза?

Какво представлява дактилоскопската експертиза, респективно дактилоскопията? Как се намират следи и как се съхраняват? Какво доказва дактилоскопската експертиза? Дактилоскопия е метод за идентификация на човека само по отпечатъците от пръстите, основан на уникалната рисунка на човешката кожа. Методът е използван за първи път от британеца сър Уилям Джеймс..

публикувано на 09.06.23 в 13:30
Иван Гешев

Съвсем принципно европейските ни партньори подкрепят инструментите за контрол върху главния прокурор

Комитетът на министрите към Съвета на Европа приветства приемането на важни дългоочаквани реформи в България, съобщи министърът по време на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тези реформи предвиждат въвеждането на механизми за независимо разследване на дейността на главния прокурор и съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно..

публикувано на 09.06.23 в 09:50