Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мария Стефанова между "Кралицата майка" и "Икар" за чест и достойнство

Георги Къркеланов: Благодаря на Вселената за срещата ми с Мария Стефанова

Мария Стефанова
Снимка: @armytheatre

Актьорите Мария Стефанова и Георги Къркеланов са Реджина и Алфредо – властна майка и вече порасналият ѝ син, които се срещат в драматичен сблъсък в "Кралицата майка".

"Майка и син е проблемът – майката, която оказва силния натиск върху детето, което иска да формира в такъв калъп, какъвто тя иска. А детето носи своята друга чувствителност, други неща го вълнуват", разказа Мария Стефанова по повод премиерата в Театър "Българска армия".

Постановката е на Стефан Спасов, на когото дължим завръщането на сцена, след дълго отсъствие, на една от най-големите актриси в българския театър.

Преди пет години, по покана на режисьора, Мария Стефанова се завърна в Народния театър, за да участва в спектакъла "Три високи жени". Изпълнението ѝ се радва на огромен успех и ѝ донесе награда "Аскеер 2018", след което идват още забележителни роли – в "Облог", в "Моята скъпа лейди", в "Нова земя".

"С Мария Стефанова имах възможността да участвам в един уникален репетиционен период. Мисля, че това е най-висшата школа, която мога да получа като актьор и като колега", сподели Георги Къркеланов за съвместната им работа в "Кралицата майка".

Двамата обичани актьори можете да гледате на 22 март на камерната сцена "Миракъл" в Театър "Българска армия".

Мария Стефанова и Георги Къркеланов
А на 27 март, в Световния ден на театъра,  Мария Стефанова ще получи специалната награда "Икар" за чест и достойнство, която се  присъжда от Съюза на артистите в България.

"Благодаря на колегите, които ми я дават, за мен това е много висока награда!

В театъра трябва достойно да понесеш и успех, и неуспех. Да се научиш, когато много те хвалят – да мълчиш. Когато те хвалят незаслужено – пак да мълчиш. И да знаеш, че си го получил незаслужено. Ако знаеш, че го получаваш незаслужено, това вече е урок. Тогава ти вече стъпваш по-високо.

Театърът е приказката за живота. Трябва да си пазим театъра. Защото, ако го няма театърът, където да изживеете това, което искате да изживеете, а все още не сте, няма да го изживеете никога, може би.

Пречистване. Облагородяване. Оросяване на нервната система с радостни неща. Абе, пролетен дъжд, красив си е хубавият театър!"

В звуковия файл можете да чуете целия разговор с Мария Стефанова и с Георги Къркеланов.

Снимки: ФС на театър "Българска армия"
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Варненско лято" 2023: Александра Сърчаджиева и Юлиан Вергов за любовта

Каквото и да прави човек, не може да избяга от себе си, но и от любовта. Тя е навсякъде и във всичко. Особено ако погледнем към афиша на 31-вото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" , което вълнува и занимава с въпросите на сърцето. Фестивалът поведе зрителите по пътищата на любовта още със спектакъла, с който постави..

публикувано на 09.06.23 в 18:00

Русенският театър представя България на Театралната олимпиада с пиеса на Стратиев

След спектакъла "Коприна", който Пловдивският театър вече представи с голям успех на тазгодишната Театрална олимпиада в Унгария, българското участие в престижния форум продължава на 10 юни с още едно представление – "Балкански синдром" на Драматичния театър "Сава Огнянов" в Русе. Спектакълът е в програмата на Дунавския театрален фестивал ("Danube..

публикувано на 09.06.23 в 16:10

Късо кино в Дома на киното

Домът на киното няма да спира работа, което е добрата новина.  В седмицата от 10 до 17 юни там ще могат да се гледат късометражни филми, част от фестивала IN THE PALACE/ В ДВОРЦА. Документални, игрални, анимационни и експериментални филми ще бъдат показани не само на софийската публика.  Прожекции ще има в пет града в България – пред Двореца на..

публикувано на 09.06.23 в 15:35

Честват 100 години от рождението на Въло Радев в Берлин

Българският културен институт в Берлин чества 100 години от рождението на Въло Радев на 9 юни с показването на филмите "Крадецът на праскови" (1964) и "Ритуалът на Въло Радев" (БНТ, 2023), който е посветен на житейския и творческия път на големия творец. След прожекцията зрителите ще имат възможност да разговарят с режисьора на документалния филм..

публикувано на 09.06.23 в 14:58

За историите от живота – колкото пловдивски, толкова и български

След близо десетгодишна пауза пловдивският писател  Тодор Костадинов се завръща със сборник разкази " Ничия: Трите начина на Мариана" . Тези 16 разказа за Пловдив са почти истински истории, някои от които авторът е сънувал, други са измислица, а трети са автобиографични.  "Паузата в моето творчество не е 10 години, а е 30 години, защото..

публикувано на 09.06.23 в 14:50