Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Стефанова между "Кралицата майка" и "Икар" за чест и достойнство

Георги Къркеланов: Благодаря на Вселената за срещата ми с Мария Стефанова

Мария Стефанова
Снимка: @armytheatre

Актьорите Мария Стефанова и Георги Къркеланов са Реджина и Алфредо – властна майка и вече порасналият ѝ син, които се срещат в драматичен сблъсък в "Кралицата майка".

"Майка и син е проблемът – майката, която оказва силния натиск върху детето, което иска да формира в такъв калъп, какъвто тя иска. А детето носи своята друга чувствителност, други неща го вълнуват", разказа Мария Стефанова по повод премиерата в Театър "Българска армия".

Постановката е на Стефан Спасов, на когото дължим завръщането на сцена, след дълго отсъствие, на една от най-големите актриси в българския театър.

Преди пет години, по покана на режисьора, Мария Стефанова се завърна в Народния театър, за да участва в спектакъла "Три високи жени". Изпълнението ѝ се радва на огромен успех и ѝ донесе награда "Аскеер 2018", след което идват още забележителни роли – в "Облог", в "Моята скъпа лейди", в "Нова земя".

"С Мария Стефанова имах възможността да участвам в един уникален репетиционен период. Мисля, че това е най-висшата школа, която мога да получа като актьор и като колега", сподели Георги Къркеланов за съвместната им работа в "Кралицата майка".

Двамата обичани актьори можете да гледате на 22 март на камерната сцена "Миракъл" в Театър "Българска армия".

Мария Стефанова и Георги Къркеланов
А на 27 март, в Световния ден на театъра,  Мария Стефанова ще получи специалната награда "Икар" за чест и достойнство, която се  присъжда от Съюза на артистите в България.

"Благодаря на колегите, които ми я дават, за мен това е много висока награда!

В театъра трябва достойно да понесеш и успех, и неуспех. Да се научиш, когато много те хвалят – да мълчиш. Когато те хвалят незаслужено – пак да мълчиш. И да знаеш, че си го получил незаслужено. Ако знаеш, че го получаваш незаслужено, това вече е урок. Тогава ти вече стъпваш по-високо.

Театърът е приказката за живота. Трябва да си пазим театъра. Защото, ако го няма театърът, където да изживеете това, което искате да изживеете, а все още не сте, няма да го изживеете никога, може би.

Пречистване. Облагородяване. Оросяване на нервната система с радостни неща. Абе, пролетен дъжд, красив си е хубавият театър!"

В звуковия файл можете да чуете целия разговор с Мария Стефанова и с Георги Къркеланов.

Снимки: ФС на театър "Българска армия"
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомени за телекоми, банки и още нещо

Редакция "Хумор и сатира" съхранява памет за почти 70 години назад, към която се връщаме често в "Голямата къща на смешните хора" – кога по-отдавна, а кога както този път в по-скорошни години. Тази неделя (3 март) след новините в 18 ще чуем: "Истинските новини" – предложението за данък свръхпечалба и спомени за телекоми, банки и хора...

публикувано на 02.03.24 в 09:25

Книгата, посветена на любовта на Ленард Коен

Излезе на български новата книга "Танцувай с мен. Ленард Коен и неговата голяма любов". Тя е на успешната писателска двойка, която пише под псевдонима Силвия Франк, създадена от психоложката и художничка Силвия Вандермер и етнологът Франк Майерверт. Книгата е посветена на любовта на световноизвестният композитор, поет и певец Ленард Коен към неговата..

публикувано на 02.03.24 в 08:45

Ивайло Ненов: Учениците не гъкват, когато слушат "Епопея на забравените"

В празничния 3 март актьорите от Русенския драматичен театър "Сава Огнянов" ще посрещнат публиката си със спектакъла "Епопея на забравените". По този начин трупата се включва в организираните от Община Русе чествания на националния празник на България. Постановката по една от най-значимите творби на Иван Вазов е дело на режисьора Ивайло Ненов...

публикувано на 01.03.24 в 16:05
Димитър Узунов

Въпроса за креативността с представление на Димитър Узунов

"Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?" се завръща на сцена "Дерида" в своя нов формат. Това е един спектакъл, посветен на креативността. В новата му версия има и нови акценти. Сред тях е музика и звуков дизайн на Никола Груев-Котарашки: "Важно е да осъзнаем, че всеки може да бъде креативен. Това не е възможност само на талантливите, защото..

обновено на 01.03.24 в 13:48

Нова изложба на Вили Николов

Художникът представя своята нова изложба "Естетика Полифония" в галерия "Милениум". Експозицията включва разнообразни теми и сюжети, каквито са фолклорът, конете, легендите, самодивите, джазът и блясъкът на лъскавите музикални инструменти, разказва Вили Николов. "Третирам боите като графика и това ме отличава в най-голяма степен от другите..

публикувано на 01.03.24 в 12:25