Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Висока летва ли е отглеждането на дете с мастоцитоза?

Снимка: Ани Петрова

Колко сериозно изпитание е отглеждането на дете с мастоцитоза? Под термина „мастоцитоза” се разбира увреждане на системите на кръвта, при което се натрупват прекомерни количества мастоцити. Излишъкът от тези клетки води до задръстване на вътрешните органи с мастоцити, увреждане на кожата, отключване на остри възпалителни реакции с отделяне на възпалителни медиатори.

В ефира на “Нашият ден“ лекоатлетката Желка Христова споделя в за грижите, които са необходими, за отглеждането на такова дете и за радостта, която то самото носи.

“Един от най-големите проблеми, които имаме е с неговото хранене. Той не може да яде всякакви храни, те трябва да са пресни и скоро приготвени. Той може да яде съвсем малко неща. Трябва да го пазим от много неща – прекалено горещо и прекалено студено, изкуствени материи на дрехи, домашен прах, ужилвания от насекоми.

Другият проблем, за който сподели Христова в предаването е, че заради обривите по кожата, който се проявява вследствие на състоянието, той има проблем с възприемането му от деца и родители, които се притесняват от вида му, мислейки, че е нещо заразно.

Извън изброените проблеми момченцето е много жизнерадостно и пълно с енергия, а също и много добре развито за своите три години, споделя още Желка Христова в интервю за БНР.  

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Формалното отношение към вярата

Законоучителите, съвременниците на Христос, имат формалистично отношение към наредбите на Божия закон, даден на Мойсей. Такова е тяхното отношение и към чет­въртата Божия заповед, отнасяща се за съботната почивка. Според тях в съботния ден не бива да се върши абсолютно никаква работа, та дори и добро. Ето защо осъжда Спасителя за извършените от него..

публикувано на 10.12.23 в 09:10
Центърът и кметството в село Илинден

Известните личности на село Илинден

Хаджидимовското село Илинден е последното населено място, преди границата ни с Гърция. В близост до него е изграден ГКПП Илинден - Ексохи. Разположено е в северните склонове на планината Стъргач и се намира на 14 километра от общинския си център Хаджидимово и на 18 километра от град Гоце Делчев. До 1951 година името на селото е Либяхово. През XIX..

публикувано на 09.12.23 в 09:45
Емилия Димитрова-Данкова  (вляво) с адвокат Лора Георгиева от АКФ

Регионалната журналистика и битката ѝ с вятърните мелници – докога?

За четвърти път Антикорупционният фонд връчи наградата си "Червена линия". Получават я журналисти от печатни издания, електронни и онлайн медии, които чрез свои материали са осветили случаи на корупция и са допринесли за утвърждаване на принципите на върховенство на правото в България. Емилия Димитрова от платформата "За истината " спечели..

публикувано на 09.12.23 в 08:50
Йосеф Хадад

Когато е удобно лицемерно да мълчиш

Два месеца след кървавия погром на терористичната организация "Хамас" над мирните жители от Южен Израел, в който бяха убити и разпознати останките, към този момент, на повече от 1200 души, два месеца след като бяха отвлечени 240 мирни граждани – бебета, деца, жени и мъже – и когато дни след връщането на част от заложниците те започнаха да говорят за..

публикувано на 08.12.23 в 15:45
Снимката е илюстративна

Доброволна делба – справедливо разпределение

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Иван Пейчев от София е съсобственик на своята сестра на едно дворно място във вилна зона Банкя с площ около 1700 кв.м. От една година между двамата тече една кореспонденция във връзка с делба на този имот. Цели се доброволно..

публикувано на 08.12.23 в 14:10