Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висока летва ли е отглеждането на дете с мастоцитоза?

Снимка: Ани Петрова

Колко сериозно изпитание е отглеждането на дете с мастоцитоза? Под термина „мастоцитоза” се разбира увреждане на системите на кръвта, при което се натрупват прекомерни количества мастоцити. Излишъкът от тези клетки води до задръстване на вътрешните органи с мастоцити, увреждане на кожата, отключване на остри възпалителни реакции с отделяне на възпалителни медиатори.

В ефира на “Нашият ден“ лекоатлетката Желка Христова споделя в за грижите, които са необходими, за отглеждането на такова дете и за радостта, която то самото носи.

“Един от най-големите проблеми, които имаме е с неговото хранене. Той не може да яде всякакви храни, те трябва да са пресни и скоро приготвени. Той може да яде съвсем малко неща. Трябва да го пазим от много неща – прекалено горещо и прекалено студено, изкуствени материи на дрехи, домашен прах, ужилвания от насекоми.

Другият проблем, за който сподели Христова в предаването е, че заради обривите по кожата, който се проявява вследствие на състоянието, той има проблем с възприемането му от деца и родители, които се притесняват от вида му, мислейки, че е нещо заразно.

Извън изброените проблеми момченцето е много жизнерадостно и пълно с енергия, а също и много добре развито за своите три години, споделя още Желка Христова в интервю за БНР.  

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Париж показаха български килими на повече от век

Изложбата на автентични български килими в Париж, открита на вчерашния 18 април, събра вниманието на много почитатели на изкуството. Първата такава изложба в Париж отвори врати за показване на уникални килими от XIX и XX век. В галерията на Българския културен институт в Париж се събра експозицията с  невероятни примери на българското килимарство...

обновено на 19.04.24 в 09:18

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38