Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Висока летва ли е отглеждането на дете с мастоцитоза?

Снимка: Ани Петрова

Колко сериозно изпитание е отглеждането на дете с мастоцитоза? Под термина „мастоцитоза” се разбира увреждане на системите на кръвта, при което се натрупват прекомерни количества мастоцити. Излишъкът от тези клетки води до задръстване на вътрешните органи с мастоцити, увреждане на кожата, отключване на остри възпалителни реакции с отделяне на възпалителни медиатори.

В ефира на “Нашият ден“ лекоатлетката Желка Христова споделя в за грижите, които са необходими, за отглеждането на такова дете и за радостта, която то самото носи.

“Един от най-големите проблеми, които имаме е с неговото хранене. Той не може да яде всякакви храни, те трябва да са пресни и скоро приготвени. Той може да яде съвсем малко неща. Трябва да го пазим от много неща – прекалено горещо и прекалено студено, изкуствени материи на дрехи, домашен прах, ужилвания от насекоми.

Другият проблем, за който сподели Христова в предаването е, че заради обривите по кожата, който се проявява вследствие на състоянието, той има проблем с възприемането му от деца и родители, които се притесняват от вида му, мислейки, че е нещо заразно.

Извън изброените проблеми момченцето е много жизнерадостно и пълно с енергия, а също и много добре развито за своите три години, споделя още Желка Христова в интервю за БНР.  

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Договор за заем между физически лица

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Ивано Спасов от София е сключил договор за заем с дата 23 юни 2013 г. за 6000 евро с негов познат със задължение последният да върне сумата в едномесечен срок – до 23 август същата година. Предвидена е и неустойка от 0.2% на ден..

публикувано на 09.06.23 в 17:10
Георги Киряков

Случаи като мигновената смяна на директора на НАП напомнят стари практики

Политологът Георги Киряков е гост в предаването "Нашият ден". Той коментира последните новини от седмицата. Киряков изразява своето мнение относно текущите политически дебати, управлението на страната и разделението между политическия елит и гласоподавателите. Политологът започва с коментар за необходимостта от съсредоточаване върху..

обновено на 09.06.23 в 16:09

Защо кризата с медицинските сестри се "замита под килима" от всяка власт?

През последните 30 години броят на медицинските сестри е намалял драстично.  От  53 810 през 1990 г. на 28 816 през 2021 г.  Липсата на достатъчно медицински сестри у нас е проблем,  който остава нерешен, независимо от обещанията на всяка една власт  в последните над 20 години. Проблемът се задълбочава и много скоро ще създаде  огромен..

публикувано на 09.06.23 в 14:30
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Какво представлява дактилоскопската експертиза?

Какво представлява дактилоскопската експертиза, респективно дактилоскопията? Как се намират следи и как се съхраняват? Какво доказва дактилоскопската експертиза? Дактилоскопия е метод за идентификация на човека само по отпечатъците от пръстите, основан на уникалната рисунка на човешката кожа. Методът е използван за първи път от британеца сър Уилям Джеймс..

публикувано на 09.06.23 в 13:30
Иван Гешев

Съвсем принципно европейските ни партньори подкрепят инструментите за контрол върху главния прокурор

Комитетът на министрите към Съвета на Европа приветства приемането на важни дългоочаквани реформи в България, съобщи министърът по време на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тези реформи предвиждат въвеждането на механизми за независимо разследване на дейността на главния прокурор и съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно..

публикувано на 09.06.23 в 09:50