Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Проданов: Излишна демонстрация на различие е неучастието ни в доставката на снаряди за Украйна

Президентът Румен Радев.
Снимка: БГНЕС

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, в които подчертават, че са твърдо решени да доставят обещаните 1 млн. 155 мм снаряда за Украйна в рамките на една година, без това да е в ущърб на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои страни членки. 

Президентът Румен Радев заяви, че ако продаваме оръжия на други страни, ще поставяме условия те да не бъдат препродавани на Украйна. Той отново подчерта, че България няма да участва в съвместната поръчка за Украйна на 155-милиметрови снаряди.

България е сред десетте страни членки, които не участват в общата поръчка, каза държавният глава.

“Ключовото е това, което вчера беше питан и самият президент, дали България може да гарантира, че снарядите, които произвежда България няма да стигат до Украйна“, казва Георги Проданов, политолог и преподавател и подчертава:

“За мен това решение е по-скоро демонстрация на излишно различната българска позиция в тази ситуация. Нещата всъщност са много прости – нямаме гаранция, че ако това, което се твърди за Русия, че не може да бъде победена и бъде оставена да победи в тази война в Украйна, светът ще бъде по-добро, е вярно“.

Според него ще се случи нещо като това, което се случи преди около месец, когато имаше нещо средно между новина и скандал, когато се оказа се, че български снаряди така или иначе стигат до Украйна през посредници и други държави.

По думите му човешката история е показала много пъти, че ако една война не бъде спряна навреме, тя продължавам в друга фаза.

Ролята на Китай

“Русия загуби възможността да бъде алтернативен център дори чисто пропагандно, защото практически тя никога не е била. От Москва няма какво да дойде различно и ново. Тя предлага връщане към политическия модел на авторитаризма“, казва още той в интервю за “Нашият ден“.

Според него Китай са втора глобална сила и то не толкова с реализираното присъствие, колкото със заплахата за потенциално присъствие.

“Не можем да говорим за многополярен свят, защото никога в историята на международните отношения не сме имали такъв“, посочва още Проданов.

Предложението за мир на Китай…

“Това, което Китай включи в предложенията си за мир в Украйна, има нещо много важно – ролята на ООН и връщането на ценностите, които стоят зад думата мир, които бяха формулирани след Втората световна война. Ако трябва да се върнем към тях, Русия първа трябва да си посипе главата с пепел“, посочва още той в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба в Европарламента разказва 20-годишната история на Парка за мечки край Белица

На днешния 18 март в Европейския парламент в Брюксел се открива изложба на парка за мечки в Белица "Спасените: 20 години история" – за историята на парка, съдбата на спасените мечки и експонатите в изложбата, директно от Брюксел,  Димитър Иванов , директор на парка. По неговите думи идеята на тази изложба е да представи парка за мечки и..

обновено на 18.03.24 в 12:44

Седмица на отворените врати в НХА – какво можем да видим?

На 18 март Националната художествена академия (НХА) обяви седмица на отворените врати. За да разберем какво ще предложат ателиетата и специалностите за предстоящата учебна година, разговаряме с Диди Спасова от Академията. Тя споделя, че посетителите ще имат възможност да се запознаят с множество интересни творчески ателиета, уъркшопове, срещи и..

обновено на 18.03.24 в 12:05
Григорис Вериотис

Един "дигитален номад" спасява българско село

Защо един гръцки журналист и велосипедист, обиколил света, спасява българско село? "Terra Култура" запознава своите слушатели с Григорис Вериотис, който се е заел със задачата да вдъхне живот на кюстендилското село Раждавица.    Вериотис разказва, че на базата на своя опит и всичко, което е видял по света, решава да вложи своите познания и..

публикувано на 18.03.24 в 11:59

Антон Митов представя: Нежни размисли за агрегацията, валидирането и т.н.

За пътната ни инфраструктура и 25 оригинални хрумки за справяне с трафика. Хрумките не са на Антон Митов, но само той знае как и къде се справят с проблема. За играта на Центъра за градска мобилност, която никой не разбра, дневната карта с агрегация и звучната, почти небългарска дума – валидиране. На избори по български – БФС има, футбол няма...

публикувано на 18.03.24 в 11:54

Алма Пьойсти: Киното на Каурисмаки създава едно приказно пространство

Специалният гост на София филм фест  Алма Пьойсти  споделя интересни моменти от своето участие в последния филм на режисьора Аки Каурисмаки, "Паднали листа", по време на предаването "Нашият ден". "Действително Каурисмаки създава едно приказно пространство, което е отвъд времето", казва Пьойсти, коментирайки стила на режисьора. Тя продължава,..

обновено на 18.03.24 в 10:39