Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Персоналистът: Михаил Неделчев

"Персоналистът: Михаил Неделчев". Това е заглавието на книгата, събрала текстове за личността на литературния историк Михаил Неделчев в различните ѝ проявления. В нея можем да прочетем за изследванията и приносите му, за новаторските му идеи. Тя сдържа както рецензии и слова, така и спомени, есета, поздравителни текстове. Част от публикуваните текстове са представени на юбилейната конференция в чест на неговата 80-годишнина, проведена в Нов български университет миналата година.

Представянето на книгата "Персоналистът: Михаил Неделчев" събра учени, колеги, изследователи, студенти, както и негови приятели, които изразиха почитта си към него – проф. Кирил Топалов, Надежда Александрова, проф. Ивайло Знеполски, доц. д-р Морис Фадел и други. 

За книгата говориха проф. Пламен Дойнов и проф. Георги Каприев, който каза: "Устойчиво дефинитивна за него си остава споделената публичност, която той устоява във всичките ѝ форми: дали ще става в разговор на улицата, в дискусия, семинар, конференция, премиера на книга или в каквото и да е. Характерното и силното в позицията му е едновременното удържане на дългата историческа перспектива и на момента, в който тя се осъществява. Затова именно той предпочита говоренето пред писането. Нещо повече: неговите текстове помнят своя устен произход."

Чуйте проф. Пламен Дойнов, проф. Георги Каприев и проф. Михаил Неделчев в репортажа от събитието.

Снимка – НБУ

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10 дни Пролетен панаир на книгата – за и против

Пролетният панаир на книгата да продължи 10 дни – идея, която предизвика противоречива обществена реакция от страна на издатели и читатели. Утре предстои повторно гласуване, за да бъде взето окончателно решение по темата. В "Нашият ден" гостуват Десислава Алексиева – председател на УС на Асоциация "Българска книга" (АБК), и Красимир Лозанов –..

публикувано на 19.03.24 в 10:59

Сборникът "Circus Bulgaria" на Деян Енев с награда в Италия

Сборникът с разкази на Деян Енев "Circus Bulgaria" беше отличен с наградата "Полски Кот" за най-добра славянска книга, преведена и издадена на италиански език . Книгата съдържа сбор от разкази на писателя и е издадена на английски и на немски език, преди да достигне и до италианските читатели.  В "Нашият ден" преводачът на сборника Джорджа..

публикувано на 19.03.24 в 09:56

39 години "Звук и светлина"

Тази година се навършват 39 години от премиерата на спектакъла "Звук и светлина" на хълма "Царевец" във Велико Търново. Идеята  се ражда през 1968 г. от режисьора Въло Радев, който, съвместно с Яромир Хник и с участието на популярния чешки музикант Йири Стивин, ръководи българо-чешкия колектив, осъществил проекта. Създаването и реализацията на..

публикувано на 19.03.24 в 08:10
Никола Груев - Котарашки (вдясно) и Емил Янев

Черната кутия на българския психеделик

В епизод 535 "Трамвай по желание" среща своята публика с един гост, съставен от две творчески личности: архитектът Никола Груев и музикантът Котарашки. Никола Груев е роден на 4 септември 1979 г. Расте като момче от центъра на София. Спецификите на семейната и кварталната среда някак естествено го отвеждат до ВИАС и диплома за архитект. Творческа..

публикувано на 18.03.24 в 18:00

"Нашият живот като на кино" – премиера на "Мим-Арт" в Топлоцентрала

Едва ли има човек, който поне веднъж да не си е мечтал за живот като на кино. Ето един такъв сюжет: Мъж, раздвоен между две жени – ученическата му любов и съпругата му. Накрая силната любов между персонажите, предопределени един за друг още от деца, ги събира. Това е историята, разказана във филм, разигран на живо в едноименната постановка, която трупата..

публикувано на 18.03.24 в 16:00