Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Понеделник, 27 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Валери Петров

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
Гост: Тодор Ламбов – скулптор и преподавател в ВТУ "Св. Кирил и Методи" ще говорим за колекционирането на художествени произведения. Как възниква тази страст, какво разказва историята за големите колекционери, кои са познатите големи колекции?
• Въведение в  понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Георги Стефанов
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е уърлд, фламенко, етнопоп и латино от Испания до Аржентина.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Христо Косашки, Пепа Гривова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Макс и Мориц", по Вилхелм Буш – 1 част

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Магьосникът от Оз" от Лиман Франк Баум – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мартина Кръстева, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: Промени ли се отношението на българите към домашното насилие? Анкета.
• Темата на деня: Кога държавата ще предприеме адекватни мерки за борба с насилието над жени? Ще има ли промяна след обединението на редица граждански организации в движение "Заедно срещу насилието"? За превенцията "на терен" в училищната среда и работата с жертвите в малките на населени места. Гост: Левена Лазарова и Юлия Андонова от фондация "П.У.Л.С.", гр. Перник.
Пряко включване на Ася Чанева от Пловдив от конференцията "Защита на правата на жените и младите момичета от полово базирани престъпления и домашно насилие"
• Разговорът: Театър, любов моя! Театроведът Деница Езекиева с безпристрастен поглед върху сценичните изкуства у нас в Световния ден на театъра и часове преди връчването на Националните награди "Икар" 2023.
• Поколението Z Подкаст: Хванати в мечтата за ЕС. Автор: Доротея Николова
• Terra Култура
- Акценти от изминалата седмица: Проучване в Музея за културно наследство в молдовския град Тараклия – има ли език на независимостта?
- Архивите са живи: "Всичкият салон беше препълнен…" или в търсене на паметта за Добри Войников 145 години след смъртта му: за цензурата, пълните салони,  театралния гений и смелостта му да поставя спектакли с хъшовете като актьори, в един от които на сцената излиза самият Христо Ботев в ролята на езически жрец, разказва уредничката на музея в Шумен Къна Бойчева – запис от 1982 г., съхранен в Златния фонд на БНР.
- Културен код: Радиопантомима в Международния ден на театъра: Феноменът Марсел Марсо 100 години след рождението му и пантомимата като достижение на човечеството в разговор с един от прочутите български мимове Александър Илиев - режисьор и преподавател в НАТФИЗ и в Карнеги Мелън, САЩ.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
Концертна версия

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Белослава Димитрова
• Репортаж от пресконференцията по повод втората годишна награда за поезия "Константин Павлов", която ще бъде връчена на 1 април. Церемонията ще се състои в Софийската градска художествена галерия в навечерието на 90-ата годишнина от рождението на българския поет.
• Драматичният театър "Рачо Стоянов" в Габрово отбелязва Световния ден на театъра 27 март с премиера на спектакъла "Дано играят добре" от Луц Хюбнер - разговор с режисьорката Ана Батева и актьорите Таня Йоргова и Стоян Руменин
• Репортаж от премиерата на епистоларния роман на Иван Теофилов и Георги Господинов "За радостта и езика"
• Премиера на Беатриче Салвиони с романа "Непокорната" – разговор с преводачката Нели Раданова
• Гьоте-институт България и фондация "Български архитектурен модернизъм" представя книгата "Госпожо архитект", посветена на първите български архитектки.
• "Най-високата точка – Вертекс" – изложба живопис на Елица Баръмова-Барамó в галерия "Ракурси"
• Изложба "Няколко начина да спечелим света" в галерия "Доза"

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Цветелина Начева
Изпълнения на Сузана Клинчарова, арфа. Представяме избрани солови, камерни и оркестрови творби в изпълнение на известната българска арфистка в партньорство с Андраш Адорян (флейта), Огнян Константинов (виола), и камерен ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Емил Табаков.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
автор и водещ: Цвета Николова
• Социалните услуги за деца – достъпни и ефективни?
През призмата на личния опит на социални работници в  предаването разговаряме за социалните услуги за деца, достъпа до тях и качеството им. Гости в студиото са Мариана Соколова – ръководител на Детската къща на фондация "За нашите деца", и други.
• "Пазарджишките евреи – минало и настояще" – разговор с Аврам Фархи и Ерна Мешулам от Регионалната организация на ОЕБ Шалом в града.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Михайлина Павлова
Евреи и българи – историята на едно съвместно живеене
4 епизод: Спасители и спасени
Четвъртият епизод от поредицата е посветен на красивата част от тъжната история на Втората световна война, най-страшното петно, което носи 20 век на ревера си. Историята е красива, защото разказва как българите са помагали на своите приятели, съседи, колеги и даже непознати евреи, в годините, през които в България е в сила ЗЗН и да бъдеш съпричастен, т.е. да заставаш против  законите на държавата не е било безопасно. В Яд Вашем, израелският институт, съхраняващ паметта на Холокоста,  са записани имената на 20 Праведници на света от България. На практика, незабравените лица на спасението са много повече.
Д-р Санта Костова разказва за баща си д-р Атанас Костов, Праведник на света. Меги Ахилел разказва за Станка Стойчева, Праведник на света. Сами Биджерано разказва за своята мечта Илия Готуранов от Враца да стане Праведник на света.
В предаването звучат произведения на Панчо Владигеров, Жул Леви и Бенцион Елиезер.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Какви са съпротивите, стремежите и кризите на съвременния театър? – В деня на театъра гостува проф. Виолета Дечева, театрален изследовател, преподавател и критик.
• Моята история, моята тема: Гостуваме в гримьорната на актьора Антон Радичев, носител на Икар за чест и достойнство за 2023 г.
• Рубрика на Министерството на туризма: Магдалена Жечева, директор на Регионален исторически музей в Търговище

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Мария Градешлиева разказва за XV Национален детско-юношески конкурс "Песенна дъга над Кутев".
• Маргарита Тървалиева дава подробности за X фолклорен фестивал "Тракийска шевица".
• Анна Цветкова за XIX фестивал на хумора и шегата "Който се смее, дълго живее".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Петя Габрова
Международен ден на жената 2023: Съвместна оферта на Еврорадио с участието на жени композитори, солисти и диригенти за отбелязване на Международния ден на жената на 8 март 2023 г.
Концерт от Лайпциг, състоял се на 5 март 2023 г. в залата на Гевандхауз. Свири СО на Средногерманското радио MDR с диригент Алекзандър Шели и солистка Лора Ейкън, сопран. В програмата: Рихард Щраус – симфонична поема "Дон Жуан", опус 20; Албан Берг – "Седем ранни песни"; Дора Пеячевич – Увертюра в ре минор, опус 49; Три песни с оркестър; Рихард Щраус – симфонична поема "Смърт и просветление", опус 24.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Яна Пункина
• Рита Брага на три морета! Докато португалската певица Рита Брага изнася първия концерт от българското си турне в Пловдив, ние ви предлагаме интервюто на Цветан Цветанов с нея.
• Любими филми, моменти, коментари от току-що завършилият София филм фест.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Оскар Питърсън  CD "Oscar’s Blues"
Въпреки, че не е сред новаторите в клавирния джаз, Оскар Питърсън е високо уважаван сред колегите си. През целия си живот остава верен на акустичното пиано, не обича промените. През 60-те и 70-те той прави множество записи за трио, в които се открояват неговите изпълнения, разкриващи в по-голяма степен сложния му стил, в който се усещат влияния от различни жанрове в джаза, популярната и класическата музика.
Слушаме записи от албума му "Oscar’s Blues".

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 30 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Железният светилник" от Димитър Талев – 42 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Джаз китаристът Александър Логозаров (гост в студиото) и неговата нова авторска музика в соло и трио формат. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам..

публикувано на 29.05.23 в 08:34

Понеделник, 29 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Железният светилник" от Димитър Талев – 41 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник водещ: Ивана Мурджева от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 28.05.23 в 08:20

Неделя, 28 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Албена" от Йордан Йовков от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика от 6.07 до 7.00 часа Изгрев водещ: Зорница Гъркова Как се отглежда..

публикувано на 27.05.23 в 08:35

Събота, 27 май

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световни рок сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Албена Велева Половин век от създаването на втората рок опера на "Дъ Ху" –..

публикувано на 26.05.23 в 15:51

Петък, 26 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Железният светилник" от Димитър Талев – 40 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Калина Станева от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 25.05.23 в 14:55