Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Тийноватор” учи младежите да реализират идеите си на практика

За ролята на менторството в образователния процес и какво е нужно на младия предприемач, за да намери правилна среда за реализация, в “Нашият ден“ темата коментират Зорница Миткова, управляващ директор на менторската платформа "Тийноватор" и Емил Стойновски, ментор.

"На първо място, "Тийноватор" е една програма, която отваря хоризонтите на учениците за бъдещето. За това, което съществува, и за възможностите след училище. Неслучайно сме се насочили към 10-и и 11-и клас, като фокус група, с която работим, в училища с всякакъв профил“, казва Зорница Миткова.

Стартъп платформата "Тийноватор" вече пет години развива успешно своите стъпки и дава възможност за двустранна колаборация между гимназисти и предприемачи от различни сфери на икономиката, които влизат в ролята на техни ментори. Форматът е базиран на практическо прилагане на успешни практики от Станфордския университет. Организират се и посещения на офиси на реализирани компании. Фокусът на програмата е стимулирането на творческото мислене и увереността в собствените възможности. Младежите се обучават как да развиват креативно мислене и да използват инструментите на предприемачеството.

Зорница Миткова

Според Зорница Миткова менторството е много голяма ценност за обществото, защото се предава ценен опит и се поддържа тази връзка между поколения. Платформата е мост между български бизнес, стартъп екосистемата, която става все по-обхватна в България и преприемачеството.

Програмата "Тийноватор" свързва екипи от 10 ученици (в 10-и и 11-и клас) с по двама ментори предприемачи, които в продължение на девет месеца им помагат да развиват меките си умения, като работа в екип, адаптивност, презентиране, управление на времето, както и да стартират собствен бизнес.

Платформата е базирана на учене през практика и е фокусиран върху стимулиране на креативното мислене на учениците. В края на учебната година екипите представят първите си стартъп компании пред жури от инвеститори и това е техният старт в света на бизнеса.

Тази година има 40 клуба, които обединяват 650 ученици, които се записаха през есента на миналата година, като 570 ще достигнат до финалното състезание. 80 ментори работя с тези ученици.

Срещите между менторите и учениците са ежеседмични, в продължение на една учебна година, и се движат по специално разработена програма от теми. 

Емил СтойновскиЕдин от 80-те ментори на програмата е Емил Стойновски. Той доказва чрез собствения си опит,  че когато търсиш реализация на идеята си винаги води до добри резултати. Менторите са с най-разнообразна експертиза, те представляват една общност, до която учениците постоянно имат достъп.

"Когато разбрах за програмата, реално се върнах в моите тийнейджърски години. Когато бях на 16 години, започнах да работя и реално първият ми работодател беше моят първи ментор. От тогава съм сменил доста ментори и проактивно съм търсил такива, защото знам колко е полезно това“, казва Емил Стойновски.

Той допълва, че възможността да предава своите умения и знания на по-младите го е провокирала да стане част от платформата.

"Креативността е да можеш да анализираш нещо, което се е случило и всеки път за го правиш по-добре и да насочваш резултата там където желаеш“, допълва Емил Стойновски.

Целта на стартъп платформата "Тийноватор" е да достигне до 1200 ученици в около 50 български града през следващата година. 

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. 
Снимки: "Тийноватор"
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22