Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 29 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Валери Петров

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Посрещаме нощта с актрисата от трупата на Народния театър Албена Колева – дъщеря на незабравимия Тодор Колев. Говорим си за емблематичния й моноспектакъл "Шърли Валънтайн", режисиран от нейния баща, чието 100-но представление тя изигра преди една седмица, за новия филм "Аромат на липа", заснет изцяло в САЩ, в който изпълнява една от главните роли, за големите личности, с които животът и професията са я срещнали, за това колко важно е културата да бъде приоритет за онези, които ни управляват ако искаме да се съхраним като нация. Представяме и новото издание на кино рубриката "Близък план" с водещ – актрисата Мартина Пенева.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Чудесно етно, форо, самба и уърлд от слънчева Бразилия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Таня Скечелиева, Малин Домозетски, Ивелина Димова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Макс и Мориц", по Вилхелм Буш – 3 част

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Старият чайник" от Ханс Кристиан Андерсен

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Александър Райчев
• Епизоди от живота на околоселските пътешественици – среща с представител на групата "Околоселски пътешествия" – Кърджалийския Деко.
• Темите на деня: в северозападното село Превала, чиито жители се превърнаха в герои на документалния филм на режисьора и сценарист Михаил Мелтев.
• Темата на деня: Геноцидите, които и днес напомнят за себе си – на днешния ден преди 90 години от пресконференция на уелския журналист Гарет Джоунс светът за първи път научава за предизвикания от Сталин гладомор: историкът Александър Стоянов за причините, които стоят зад гладомора, за националните извинения и за националните травми, и изследователят на историята на българите в Украйна и Молдова Никола Караиванов с документи за българските жертви на глада.
• Разговорът: Как "новите" български музиканти прехвърлят послания помежду си – за създаването, предаването, преработването и споделянето говорим с Антон Христов от Sugar DJs и с член на групата Innerglow.
• Времето на редактора: Срещите, които ни преобразяват – Красимира Димова, директор на фондация "Априлци", разказва за обмена на опит и гостувания между децата в две аналогични училища – в Априлци и в Санкт Якоб, Австрия.
• Lege Artis
- Всеки четвърти първокласник с проблем с очите – интервю с офталмолог
- Ще подпише ли Българският фармацевтичен съюз новия договор с НЗОК.
- Специализация по медицина – с какви проблеми се сблъскват младите медици? – участват студенти по медицина.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Николо Коцев – победителят заедно с група "Кикимора" в 53-ото издание на конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет" на БНР – представя симфоничния проект "Омаята любов", който записаха със СО на БНР;
• Тома Здравков изпя специално аранжирана в духа на рока нова версия на "Синя вечер" – песен, позната на предишните поколения в изпълнение на Кирил Семов и Биг бенда на БНР;
• Depeche Mode издават петнадесетия си студиен албум "Memento Mori” ("Помни, че си смъртен"), записан в памет на Андрю Флечър, един от основателите на групата;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Един от най-награждаваните млади хореографи в Европа за последните две години и неговият екип пристигат за работен процес в София. Разговор с Пабло Джиролами.
• Изложбата "Моменти и настроения". Разговор с Велислава Гечева.
• Разговор с Маргита Гошева за награда за поддържаща женска роля в представлението "Солунските съзаклятници ".
• Безплатни онлайн консултации и предварителни приемни изпити за специалността "Театрознание и театрален мениджмънт" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" – интервю с проф. д.н. Камелия Николова.
• Представлението "Булки" в "Топлоцентрала". Разговор с актьорите Калина Терзиева и Вероника Преждарова.
• Новата книга "Трудни любови" от Итало Калвино. Разговор с преводача Сава Славчев.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водеща: Цветана Тончева
Един час с неподражаемите изпълнения на Еда Мозер, чийто глас лети в космоса заедно с този на българката Валя Балканска върху Златната плоча на борда на "Вояджър 1" – космически апарат, изстрелян на 5 септември 1977 г. от Кейп Канаверъл и напуснал Слънчевата система през март 2013. Почитателите на операта имат възможност да си припомнят няколко много редки и впечатляващи интерпретации, събрани в албума "Великите моменти на Еда Мозер".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Съдбоносно решение: България в НАТО
На 29 март 2004 г. България е приета в НАТО – съдбоносно събитие, което определи външнополитическата ориентация на страната за десетилетия напред, а защо не и за целия ХХI век. Поне така смяташе Вера Мутафчиева, нашата знаменита писателка и историчка, която казваше, че няма по-значима крачка в българската история през настоящото столетие. По-значима дори от приемането ни в Европейския съюз. До влизането ни в Северноатлантическия пакт обаче се стигна съвсем не по прав и без препятствия път и тъкмо за тези предходни перипетии говорим със съвременници, свидетели, деятели и коментатори на този съществен външнополитически акт: Петър Стоянов – президент на България от 1997 до 2002 година, Елена Поптодорова, посланик в САЩ през това време, Георги Папакочев, в онези години журналист в българската секция на Радио "Свободна Европа" в Прага, и Веселин Стойнев – философ, публицист, коментатор, политически наблюдател.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Анета Янакиева
Духовните пазители на България
Обществено-политически измерения на духовността в Нова България
Кои са духовните водачи и институции, от които започва градежът на следосвобожденска България: ролята на църквата и училището за изграждане на гражданското общество, за отстояване на националния идеал и на българската политиката в териториите, останали извън българската държава; спасяването на българските евреи – малко известни факти от архива на Министерството на външните работи.
Събеседници: доц. Валери Колев, проф. Пламен Митев и професор Ана-Мария Тотоманова от СУ "Свети Климент Охридски", проф. Даниел Вачков – директор на от Института за исторически изследвания при БАН, проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Изследването "Мрежи от независими пространства" на арх. Иван Бонев: кое можем да наречем културно пространство, как културният живот се превръща в социален, как се управляват независимите пространства и как се свързват в "Какво се случва" разказват Иван Бонев и Виктория Драганова.
• Моята история, моята тема: Мина Минов и изкуството като юбилей.

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Динамично латино, салса и разнообразен латиноуърлд от Южна и Централна Америка – Перу, Колумбия, южно Мексико и Аржентина. Сред колоритните изпълнители – "Ла Мамбанегра", "Оркеста Ла 33", талантливата Сусана Бака, етно-рок група "Портуария", уърлд музикантът Аксел Кригер и др.

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Мария Вълчанова
Директно от залата на Доходното здание в Русе – концерт от програмата на Международния фестивал "Мартенски музикални дни". Свири Камерният ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров и солисти: Минчо Минчев – цигулка и виола и Николай Минчев – цигулка. В програмата: Й С. Бах – Концерт за 2 цигулки в ре минор, BWV 1043; В. А. Моцарт – Дуо за цигулка и виола, K. 423; Сергей Прокофиев – "Мимолетности"; Бенджамин Бритън – "Симпъл симфони".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Яна Пункина
Концертът на Рита Брага в София – на живо от клуб "Сингълс", НДК

от 23.00 до 24.00 часа
Кантате юбилате
водещ: Мануела Манчева
• Гост: диригентът Донка Митева, артистичен директор и диригент на Collegium Musicum Berlin.
• Информация за предстоящи хорови концерти
• Части от Голяма меса № 3 във фа минор за солисти, хор, оркестър и орган на Антон Брукнер.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25