Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо обучението по лавинистика е част от планинарската култура?

Снимка: архив БАССЕС

Познаването на зимната планина не е приоритет само за скиорите и сноубордистите, а за всички, които обичат планината и се качват във високото, казва доц. Момчил Панайотов, лектор по лавинна безопасност, председател на Българската асоциация по ски - свободен и екстремен стил (БАССЕС), съосновател на Българската лавинна асоциация, планински спасител и част от авторския екип на "Климатека". Тази година БАССЕС организира няколко обучения по т.нар. Тийн Лавинистика за този сезон, предназначени за млади хора от 12 до 18 години. Еднодневните обучения включваха лавинни акции, както и теоретична част, но най-вече да познават зимната планина по-добре, да знаят как да си служат с лавинната екипировка и да избягват попадането в лавини.


"Разработихме програма, която в рамките на няколко часа за един ден, под формата на много приятна интерактивна игра, с сериозно участие на самите тийнейджъри, успява да им покаже в основи проблема и успява да повдигне завесата. Защото истината е, че познанието за лавините не е нещо, което се решава само с едно обучение, а това е един много дълъг процес. Затова и ако някой каже "Аз знам всичко за лавините", обикновено това значи, че има фалшиво самочувствие", обяснява Момчил Панайотов. Самият той казва, че въпреки че с години се занимава с тази дейност, непрекъснато открива неща, които са нови. "Ако човек си мисли, че знае всичко, обикновено по-лесно греши", казва той. С него говорим също и за това в чии ръце е оставено това обучение и защо днес все неправителствени организации се грижат хората да имат една по-добра планинарска култура.

Доц. Момчил Панайотов
"Такава е тенденцията – няма намеса от страна на държавата. В това отношение имаме и доста други проблеми – знаете, че в България не може да се стигне до редовни лавинни бюлетини, имаме проблеми и във въздушното спасяване, все неща, които зависят от държавата. За промяната на планинарската култура обаче работят няколко неправителствени организации и частни сдружения на водачи. Но поне решихме, че на тема образование няма какво да чакаме някой друг, а трябва да действаме ние, като общности, и така и работим. И мисля, че така се постигат бързи успехи", разказва Момчил Панайотов.

Какво в крайна сметка представлява лавинистиката и защо е важно колкото се може повече млади хора да се обучат на безопасност в зимната планина, чуйте разговора с доц. Момчил Панайотов.


Снимки: Архив на Българската асоциация по ски - свободен и екстремен стил и Момчил Панайотов

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Ива Петкова

Прозаичен поглед към офталмологията…

На фона на брилянтната поезия, посветена на най-сетивния и раним орган в човешкото тяло, погледнахме делово и прагматично на тази медицинска специалност. Направихме го заедно с проф. Ива Петкова – водещ офталмолог, хирург и преподавател, ръководител на специализирана болница, с практика в нея и в МБАЛ "Александровска". Обсъдихме най-важните и..

публикувано на 15.04.24 в 13:51
Ликийски гробници

В турския курорт Фетие планината целува морето

Пратеници на турския курортен град Фетие пристигнаха у нас, за да представят красотите му, природата и възможностите за почивка. За разлика от станалите класически Кушадасъ, Анталия   и Бодрум, това селище на Средиземно море не е много популярно сред българите. На мен ми допадна как там боровата гора почти целува морето, разделяна от него само от..

публикувано на 14.04.24 в 17:05

Над 5 тона пластмасови бутилки са събрали деца и ученици в Месеца на рециклирането

От две години Световният ден на рециклирането, инициатива, която официално се координира в България от сдружение "БГ Бъди активен" и е част от кампанията "Искам да съм полезен…Рециклирай ме!" прераства в Месец на рециклирането. От сдружението отправят покана към училища и детски градини да измислят и осъществят прояви, свързани с рециклирането, и..

публикувано на 13.04.24 в 09:35

Георги Баев: Демонстрация на космическа храна ще видят днес деца от Велико Търново

Клуб "SPACE DIVISION” в Национален военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново е създаден през 2015 година от преподавателя д-р Георги Баев. Той обединява интересите на курсанти и студенти в сферата на високите технологии, с акцент върху космоса.  От шест години младежите от клуба отбелязват 12 април с различни инициативи, съобщи в..

публикувано на 12.04.24 в 10:36
Проф. Георги Желев

Международният ден на авиацията и космонавтиката – Ден на отворените врати в ИКИТ-БАН

По повод на Международния ден на авиацията и космонавтиката, 55-годишнината на Института по космически изследвания и технологии към БАН (ИКИТ-БАН) и 45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов Институтът за космически изследвания и технологии организира Ден на отворените врати, който ще се състои на 12 април от 10.00 до 14.00 часа..

публикувано на 12.04.24 в 09:15