Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Защо обучението по лавинистика е част от планинарската култура?

Снимка: архив БАССЕС

Познаването на зимната планина не е приоритет само за скиорите и сноубордистите, а за всички, които обичат планината и се качват във високото, казва доц. Момчил Панайотов, лектор по лавинна безопасност, председател на Българската асоциация по ски - свободен и екстремен стил (БАССЕС), съосновател на Българската лавинна асоциация, планински спасител и част от авторския екип на "Климатека". Тази година БАССЕС организира няколко обучения по т.нар. Тийн Лавинистика за този сезон, предназначени за млади хора от 12 до 18 години. Еднодневните обучения включваха лавинни акции, както и теоретична част, но най-вече да познават зимната планина по-добре, да знаят как да си служат с лавинната екипировка и да избягват попадането в лавини.


"Разработихме програма, която в рамките на няколко часа за един ден, под формата на много приятна интерактивна игра, с сериозно участие на самите тийнейджъри, успява да им покаже в основи проблема и успява да повдигне завесата. Защото истината е, че познанието за лавините не е нещо, което се решава само с едно обучение, а това е един много дълъг процес. Затова и ако някой каже "Аз знам всичко за лавините", обикновено това значи, че има фалшиво самочувствие", обяснява Момчил Панайотов. Самият той казва, че въпреки че с години се занимава с тази дейност, непрекъснато открива неща, които са нови. "Ако човек си мисли, че знае всичко, обикновено по-лесно греши", казва той. С него говорим също и за това в чии ръце е оставено това обучение и защо днес все неправителствени организации се грижат хората да имат една по-добра планинарска култура.

Доц. Момчил Панайотов
"Такава е тенденцията – няма намеса от страна на държавата. В това отношение имаме и доста други проблеми – знаете, че в България не може да се стигне до редовни лавинни бюлетини, имаме проблеми и във въздушното спасяване, все неща, които зависят от държавата. За промяната на планинарската култура обаче работят няколко неправителствени организации и частни сдружения на водачи. Но поне решихме, че на тема образование няма какво да чакаме някой друг, а трябва да действаме ние, като общности, и така и работим. И мисля, че така се постигат бързи успехи", разказва Момчил Панайотов.

Какво в крайна сметка представлява лавинистиката и защо е важно колкото се може повече млади хора да се обучат на безопасност в зимната планина, чуйте разговора с доц. Момчил Панайотов.


Снимки: Архив на Българската асоциация по ски - свободен и екстремен стил и Момчил Панайотов

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомените на един гайджин от Япония

Проф. Сергей Герджиков за нравите и светогледа в Страната на изгряващото слънце. Проф. Сергей Герджиков има близо 150 забележителни трудове по философия, но в "Покана за пътуване" разговаряме с него като автор на две книги за Страната на изгряващото слънце – "Японски дневник" и "Японски загадки", резултат от двете му посещения там. Той..

публикувано на 29.09.23 в 08:10
Родопската теснолинейка

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала година. На 29 септември Нощта настъпва с програма в 30 града - от Асеновград до Белоградчик,..

публикувано на 28.09.23 в 18:35

На лов за сън

Учените, философите и поетите векове наред са се питали за какво служи сънят? Винаги е имало личности, които са гледали на съня како на вид слабост, на изгубено, непродуктивно време. В последните години науката напредна доста и откри, че по време на сън мозъкът ни извършва забележителна по обем и интензивност работа, за да пречисти натрупаната през..

публикувано на 28.09.23 в 12:45
„Разбиване на въстаниците от юнкери и германци“ от Димитър Гюдженов

Бунтът на масите – Войнишкото въстание

105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни сражения български войници тръгват на поход към София, за да попитат управляващите защо за пореден път..

публикувано на 27.09.23 в 17:30

Родният замък на Батенберг – място за поклонение и за сватби

Замъкът Хайлигенберг се намира южно от Франкфурт на Майн и близо до Дармщат.   Но не само природните красоти и архитектурата са интересни за българите, посетили провинция Хесен и отскочили до Хайлигенберг. В имението там е роден първият български владетел след освобождението през 1878 година – княз Александър фон Батенберг. Д-р Зигрун Комати е..

публикувано на 27.09.23 в 08:35