Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Осем дни театрален празник в Габрово

Снимка: dramagabrovo.com

От 2 до 9 април Габрово е домакин на Международния фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл. Организатор е Драматичният театър "Рачо Стоянов".

Фестивалът е създаден през 1998 година и се провежда всяка нечетна година. Досега той се наричаше Фестивал на комедийния спектакъл, но от това издание организаторите разширяват обхвата му с желанието да представят спектакли  и със сатирична насоченост.

Програмата на дванайсетото издание включва осем от най-новите и най-ярки комедийни спектакли на театри от цялата страна.

Откриването на фестивала е със спектакъла "Чудесна неделя за CreveCoeur" от Тенеси Уилямс – постановка на режисьора Здравко Митков в Народния театър "Иван Вазов".

Фестивалният афиш включва още "Уют" от Камен Донев, на Драматичния театър "Н. О. Масалитинов" – Пловдив; "Клетка за пеперуди" от Жан Поаре, на Драматичния театър "Стоян Бъчваров" – Варна; "Една задръстена звезда" от Слав Танев и Боряна Иванова, на Сатиричния театър "Алеко Константинов"; "Дон Кихот" от Мигел де Сервантес на Младежкия театър "Николай Бинев"; "Бомбето" по Йордан Радичков на Държавния куклен театър в Пловдив; "Суматоха" от Йордан Радичков на Драматичния театър "Гео Милев" в Стара Загора.

В последния фестивален ден ще бъде представен и спектакълът на домакините от Габровския театър – "Глупаци" от Нийл Саймън в постановка на младата режисьорка Валерия Минева.

Всички български спектакли ще участват в конкурсната програма, като най-добрите постижения ще бъдат отличени с награди за мъжка роля, за женска роля, за сценография, за авторска музика и за най-добър спектакъл.

Зрителите също ще имат възможност да дадат своята оценка чрез онлайн гласуване за най-добър спектакъл, който да получи Наградата на публиката.

В съпътстващата програма на фестивала ще бъдат показани на запис три чуждестранни представления – от Украйна (на 6 април), Великобритания (на 8 април) и Китай (на 9 април). За всеки спектакъл са осигурени български субтитри. Прожекциите са с вход свободен.

Фестивалът е създаден през 1998 година и се провежда всяка нечетна година. Досега той се наричаше Фестивал на комедийния спектакъл, но от това издание организаторите разширяват обхвата му с желанието да представят спектакли  и със сатирична насоченост.

Какво да очакваме от дванайсетото издание на театралния форум, разказа в "Артефир" Петко Койчев, директор на Драматичния театър "Рачо Стоянов".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартина Денева: Музеят трябва да дава вдъхновение за бъдещето

"Постоянната експозиция на един музей обикновено остава от пет до десет години, поне така е в чужбина, но в България реалността е малко по-различна. У нас все още има много музеи, в които виждаме стари експозиции, създавани през 70-те и 80-те години, с всичките техни плюсове и минуси. Със сигурност една постоянна експозиция трябва да има допир със..

публикувано на 06.06.23 в 18:05

Дом на киното с ново ръководство до провеждането на конкурс

След новината за оттеглянето на "Арт фест" от управлението имаше реална опасност за арт хаус киното на София да затвори. За радост, това няма да се случи и в следващите месеци управлението се поема от "Purple Rain", компания зад която стоят имената на Борислав Чучков, Цанко Василев и Ради Георгиев. Тримата участват в обявения от Съюза на българските..

публикувано на 06.06.23 в 17:21

"Във и след времето. 52 разговора" на Теодора Станкова

52 интервюта, публикувани в различни медии през последните петнайсет години  с някои от най-талантливите, изявени и обичани творци на нашето време, са представени в книгата на Теодора Станкова, журналист, собственик и управител на фондация "Софийските метафори".  За съжаление някои от тях вече са покойници, но думите им остават. Всяко от..

публикувано на 06.06.23 в 16:55
Здравка Василева

Здравка Василева – всяка картина е монолог на артиста

Здравка Василева гради своя личен път в изкуството със своя характерен и запомнящ се и уникален образ на живописец. Като професор по живопис и композиция, ръководител на катедра Живопис, на проекти, на студентски изложби, тя е от водачите на новите поколения млади живописци. С тези думи на Вихра Пешева ви въвеждаме в самостоятелната изложба на..

публикувано на 06.06.23 в 15:39

Избрана поезия от китайския поет Ю Дзиен излиза на български

Избрана поезия от съвременния китайски поет на неформалната поетична сцена Ю Дзиен излезе на български език с превода и подбора на Веселин Карастойчев. Той сподели специално за "Артефир", че това издание е най-пълното в световен мащаб и по думите на Ю Дзиен, с когото Веселин общувал активно, докато е работил върху книгата. През 1985 година Ю Дзиен..

публикувано на 06.06.23 в 10:10