Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Най-високата точка – Вертекс в галерия "Ракурси"

7
Снимка: rakursi.com

Респектираща е творческата биография на един млад художник, един артист, който е преминал през галерии и международни форуми във Франция, Белгия, Германия, Канада и сега работи и живее повече в София. Галерия "Ракурси" представя самостоятелна изложба – живопис на Елица Баръмова-Барамо, със заглавие "Най-високата точка – Вертекс". Изложбата включва 21 композиции, смесена техника – акри и пастел върху хартия, част от дългогодишен проект на авторката "Седиментален процес".


Елица Баръмова определя тази насока на работите си и като "конкретна абстракция", като най-високата точка може да се възприема и като най-дълбоката точка, нашата Монада, нетленната искра. В работите ѝ разпознаваме и птица, и "завихрена" човешка фигура, и Муза, и Луцифер, и Желания, отхапани ябълки, и Гълъб, като съчетание на философия, мистика, реалност и фантазия, доведена до особена, естетика.


Сред близо осемте международни и наши отличия Елица Баръмова има награда за живопис от Хановер, награда за стенопис във Филаделфия, награда от фестивал в Канада.

С разказа си за идеята "Най-високата точка – Вертекс" Елица Баръмова ще ви приобщи към тази интересна концептуална изложба.


Експозицията можа да бъде разгледана до 13 април 2023 г.

Снимки: галерия "Ракурси"
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Ингеборг Братоева: Никога няма да бъде награден с "Оскар" български филм, който имитира холивудско кино

Проф. Ингеборг Братоева-Даракчиева получи тазгодишната награда за оперативна критика на Съюза на филмовите дейци, както и наградата "Златен век" за принос в българската култура. "В момента сме във вихъра на големи промени и в киноиндустрията и в света, в който живеем. – казва тя – Европейското кино, особено след Втората световна война, се опитва..

публикувано на 02.06.23 в 09:15

Сбогуваме се с големия актьор Борис Луканов

Днес се прощаваме с един от най-големите български актьори Борис Луканов. Той почина на 30 май на 86-годишна възраст, като остави десетки забележителни роли в театъра и в киното.  Борис Луканов е роден на 15 юни 1936 година в Ловеч. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев през 1959 година. Започва работа като..

публикувано на 02.06.23 в 08:40

Поезията на Георги Рупчев – тема на конкурс за есе

От 24 май вече се приемат на konkursrupchev@gmail.com есета на тема "ТИ ТРЪГВАШ ПАК": Поезията на Георги Рупчев – " Инстинкт за неприспособимост" “ . Участие могат да вземат всички студенти от България и чужбина. Студентският конкурс е част от мащабен проект, посветен на творчеството и личността на големия ни поет Георги Рупчев. Обърнат е към..

публикувано на 01.06.23 в 17:45

Детска книга на Фани Цуракова

Фани Цуракова представи на Пролетния панаир своята детска книга "Приключенията на Фетко" с рисунки на Спас Спасов.  Книга за бягството на порчето Фетко през оградата в свободния свят извън нея. Всъщност това е фретка, домашен любимец на Тончето – малкото момиченце, което тъгува за Фретко.  А ето какво си мисли порчето, озовало се в гората на свобода:..

публикувано на 01.06.23 в 17:10

Ново издание на "Зайчето Питър" в превод на Александър Шурбанов

Излезе ново издание на любимата класика за деца "Зайчето Питър" от Биатрикс Потър в превод на Александър Шурбанов.  Изданието съдържа 11 истории с героите на писателката: “Зайчето Питър”, “Котето Том”, “Бебо Бенджамин”, “Джемайма Патравата патица”, “Мисис Тиги-Мигъл”, “Джереми Рибаря”, “Мисис Мишимаус”, “Катеричето Лешничко”, “Двете лоши мишки”,..

публикувано на 01.06.23 в 16:35