Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 3 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" – 1 част
Автор: Димитър Талев
редактор: Даниела Манолова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
Гост: Иван Христанов – бивш зам.-министър на земеделието, депутат в 47 и 48 Народно събрание.
В нощта след изборите, все още под емоцията от преминалия вот, ще поговорим за изборите, които правим и резултатите от тях. За политиката по политически.
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Георги Стефанов
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е традиционна музика, кумбия и фестивални мелодии от слънчева Колумбия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Елка Петкова, Содовска група, Даниел Спасов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Макс и Мориц" от Вилхелм Буш – 4 част

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Как мишокът стана котарак" от Максим Асенов – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мартина Кръстева, Мария Мира Христова
• Парламентарни избори 2023
Следизборно студио
• Епизоди от живота: Гласоподавателката от София Марина Чолакова за сегашното и предишните гласувания, защо има смисъл и какъв е изходът?
• Божидар Александров с включване от ЦИК за резултатите от вота.
• Темата на деня: Избори 2023 – анализи и експертни мнения след първите резултати от вота на 2-ри април. Следизборна аритметика, прогнози и анализи от социолог от "Галъп Интернешънъл" и политолога Ивайло Динев.
• Разговорът: Избори през калейдоскопа на изкуството – гледната точка на композитора Румен Бояджиев-син за случващото се по света и у нас, политическите кризи и културните стратегии, които винаги остават на заден план.
• Времето на редактора: Следизборни размисли на един от "обикновените" българи, които имаха избор да дадат или да не дадат гласа си. Гледната точка на врачанина Боян Боянов към надеждите ни за промяна и на какво се надяваме, ако не сме готови и не искаме да променяме себе си.
• Поколението Z Подкаст: Заплахата от опасните отпадъци. Автор: Таня Балабанова-Жекова
• Terra Култура
- Кръгла маса "Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество".
- Културен код
- След изборите: Културата като място и проекции в политическите програми – какво показва общественият диалог и как ще продължи?
С участието на: Диана Андреева-Попйорданова от Обсерваторията за икономика и култура и журналистката Милена Димитрова, председател на Обществения съвет на БНР.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• "Petite Fleur" на вокалистката и авторка Сирил Еме.
• Нови записи на Робин Маккел, Гретчен Парлато, Катрин Ръсел, Самара Джой и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Белослава Димитрова
• Анонс към срещата с поезията на американската поетеса Луиз Глик (Нобелова награда за литература през 2020) през книгата на български език, съдържащата стихосбирките -Триумфът на Ахил. Дивият Ирис. "Медоулендс".
• "Макс и Мориц" от Вилхелм Буш - ново издание с нов превод на Любомир Илиев на легендарната детска книга – разговор с преводача.
• Нова поетична книга на Яна Монева – "Всички опити да се извиним".
• Репортаж от представянето на новия роман на Емилия Дворянова "Свидетели на небеса" – с участието на проф. Миглена Николчина.
• Репортаж от връчването на награда за поезия на името на Константин Павлов в СГХГ.
• Юлиян Табаков с експозиция в галерия "Райко Алексиев", съдържаща новите творби на художника от цикъла "Genesis" и пространствената инсталация "Хоризонт".

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Цветелина Начева
Видни български инструменталисти изпълняват творби от епохата на Виенската класика. В програмата: Владимир Аврамов (цигулка) и Лили Атанасова (пиано) със Соната за цигулка и пиано оп.47 № 9 "Кройцерова" от Лудвиг ван Бетовен, запис от 1961. Квартет "Тилев" със Струнен квартет в ре минор KV421 от Волфганг Амадеус Моцарт, запис от 1976.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Разкази в сегашно време
Какво и как разказваме на децата си за случващото се днес – за бомбените заплахи и за истинските терористични актове; за войната, за мира и за взаимопомощта; как ги предпазваме от стреса – разговор с Пламена Николова, директор "Политики за децата" към Национална мрежа за децата (НМД).
Наградата "Златна ябълка", която се присъжда от НМД за принос към благосъстоянието на децата и семейства у нас с нови категории и променен регламент. За новостите при номинациите и журирането разказва Антоанета Баева – мениджър Социални медии и комуникации в НМД
• "От нас зависи" – как млади хора от едноименната фондация се събират и работят за каузата да помагат на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, както и на бежанци от войната в Украйна.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Василена Мирчева
По следите на дима: Историята на България, разказана през тютюна, 1 епизод
Тютюнът е суровина, стока, растение, отрова. Наричан "златото на България", той играе ключова роля в историята ни. Тютюнът и розовото масло са основните експортни продукти на България, благодарение на тях страната става част от международния търговски обмен.
Разкъсана между икономическата полза и политическата зависимост, историята на тютюна е ценен свидетел на превратностите на 20 в.
Събеседници: Борис Стоянов, гл. ас. катедра Съвременна и нова история, Стефан Дечев, който представя книгата на американската изследователка Мери Нюбъргър "Балкански дим".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Езикът на предизборната кампания и отсъстващите ярки послания – коментар на проф. Андреана Ефтимова и доц. Владислав Миланов, преподаватели в СУ "Св. Климент Охридски".
• Моята история, моята тема: Какви са елементите на добрата политическа реч - проф. Иванка Мавродиева, преподавател по реторика

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Янка Лилова дава подробности за XXII Общински пролетен празник "От Цветница до Гергьовден".
• Стефан Печикамъков разказва за II Национален фолклорен фестивал "Потомци".
• Милена Андреева отправя покана за концерта на вокален ансамбъл "Елбетица" – "Цветно".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Даниела Найденова
Концерт от програмата на фестивала BBC Proms в Лондон, състоял се на 29 август 2022 г. в Роял Албърт Хол. Участват Рейчъл Редмънд – сопран, Мери Бевън - сопран, Йестин Дейвис – контратенор, Гай Кътинг – тенор, Матю Брук – бас, Хорът от епохата на Просвещението и Оркестърът от епохата на Просвещението с диригент Джон Бът. В програмата: Й. С. Бах – Меса в си минор, BWV 232.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Яна Пункина
• СветославТодоров от Indioteque за концерта на The Soft Moon, Vague Voices и Trace Amount организиран съвместно с "Аларма Пънк Джаз".
• Интервю със Луис Васкез.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Бъди Гай & Сами Дейвис JR
Обсипван с почести и награди през 90-те години, Бъди Гай трябва да чака повече от 30 години за да бъде признат като блусар в родината му. От колегите си музиканти той е ценен като голям професионалист и често е канен да свири на техни записи. Китаристът от Луизина получава много по-голямо внимание в Европа и то благодарение на шанса, да открива концертите на Ролинг Стоунс на старият континент през 1970 г.
Сами Дейвис джуниър е един изключително талантлив афроамерикански певец, барабанист и танцьор. Свири още на тропмет, пиано, вибрафон, бас, пише и музика. Той е изключително колоритен на сцената и умее да впечатлява публиката и критаката с поведение и талант. Сами Дейвис джуниър е една от легендите в мюзикълите на Бродуей, в кинолентите на Холивуд. Пее блус, суинг и балади.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 29 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 65 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Любомира Константинова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 28.03.24 в 09:20

Четвъртък, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live In Montreux 91-97" на американската вокалистка и авторка Рашел..

публикувано на 27.03.24 в 08:25

Сряда, 27 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 26.03.24 в 16:15

Вторник, 26 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 25.03.24 в 08:25

Понеделник, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев В продължение на поредицата за третото течение в джаза, тази нощ започваме с класическия Quatuor Ébène и кларинетът на Мишел Портал в новата им колаборация "Вечните истории", включваща..

публикувано на 24.03.24 в 08:20