Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За библиотеката в културния център "Ататюрк", която служи за вдъхновение

Библиотеката в културния център „Ататюрк“ в Истанбул
Снимка: Оля Стоянова

"Това е едно специално място в културния център "Ататюрк". Това е градска библиотека, намираща се буквално в сърцето на Галата, на емблематичния площад "Таксим" в Истанбул", казва Гьокча Абъту от Агенцията на насърчаване и развитие на туризма в Република Турция, докато показва модерната библиотека, част от новия културен център "Ататюрк".

Центърът носи името на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк и е изграден на мястото на стара сграда, която е изцяло реконструирана за близо две години и половина. Културният център отвори официално врати през октомври 2021 г. и интересното е, че архитектурният проект е дело на Мурат Табанлъоглу, син на архитекта Хаяти Табанлъоглу, създал архитектурния план на предишната сграда.

В комплекса е разположена огромна оперна зала с капацитет да  посрещне над 2 хиляди зрители.
"Това е библиотеката на културния център "Ататюрк" и на тези три етажа всъщност са разположени две библиотеки – едната е Библиотеката на творческите индустрии, а долу е разположена библиотеката на културния център "Ататюрк", специализирана предимно в дизайн, мода, изкуство, архитектура", обяснява Гьокча Абъту.

В комплекса е разположена огромна оперна зала с капацитет да посрещне над 2 хиляди зрители. Залата е оформена отвън като сфера, облицована с 15 000 специални ръчно изработени червени керамични плочки, произведени във фабриките на Чанаккале, където имат традиции в производството на керамични изделия.

В културния център също има място за кино, театрална сцена, художествена галерия, детски арт център, музикална платформа, репетиционни зони, учебни стаи за солисти и оркестри, работилници, магазин и многофункционална зала, кафене и кафе-книжарница. В центъра се помещават също Истанбулската държавна опера и балет, Истанбулския държавен театър, Истанбулския симфоничен оркестър и Държавния турски музикален ансамбъл в Истанбул.

В библиотеката наистина е създадена модерна и топла среда, с акцент както върху новите схващания за експониране на книги
Библиотеката обаче, както казва Гьокча Абъту, заслужава специално внимание. Специализирана е и съдържа най-актуалната и изчерпателна колекция от издания в различни области на изкуството. "Фокусирана е главно върху изкуство, дизайн, архитектура, пътешествия. Това е библиотека, която не толкова е посветена на академичното знание, колкото да дойдете тук и да намерите вдъхновение", казва Гьокча Абъту.

В каталога на библиотеката могат да се открият издания, посветени също така на мода, фотография, живопис, скулптура и кино. Библиотеката на творческите индустрии разполага с фонд от над 20 000 книги, като една голяма част от тях са на английски език. Посетителите са предимно ученици, студенти, млади изследователи, които извършват научна работа, въпреки че библиотеката е отворена за всички и няма такса.

"Винаги съм мислила, че това е перфектното място да избягаш от суматохата на площад "Таксим", защото това е най-шумното място в Истанбул, и така вие можете да избягате от блъсканицата на площада, да дойдете тук, да си починете, да ползвате интернет. И дори да избягате от своята приятелка или съпруг и да се насладите на приятната атмосфера", разказва Гьокча Абъту. 

Концертната зала е оформена отвън като сфера, облицована с 15 000 ръчно изработени червени керамични плочки.
В библиотеката наистина е създадена модерна и топла среда, с акцент както върху новите схващания за експониране на книги, така и върху акустичния и светлинен комфорт. Което означава, че освен всичко друго, библиотеката е най-тихото място в района, изолирана от абсолютно всеки шум отвън. Тя е облицована с дърво, за да се доближи до традиционното разбиране за класическа библиотека. Отворена е шест дни в седмицата от 10 до 17 часа, като понеделник е почивен ден.

"Хората идват тук да учат, но главно търсят вдъхновение. И това е едно от най-популярните места в последно време за Инстаграм инфлуенсърите", казва Гьокча, която повтаря, че за нея това място също е специално.

Културният център "Ататюрк" в Истанбул днес е част от културния проект "Бейолу", създаден от Министерството на културата и туризма и част от ежегодния фестивал "Beyoğlu Cultural Road".


Фотографии: Оля Стоянова

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разпилени лица – новата изложба на Любен Генов

Галерия "Арте" представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Генов – едно разпознаваемо име с характерен стил на нашата художествена сцена.  И тук идва изненадата – колекцията ни среща със съвсем нов подход, различна визия на изграждане на живописната материя, един различен нов Любен Генов.  Експозицията е озаглавена "Разпилени лица" и в..

публикувано на 21.09.23 в 16:39
Юли Шумарев

Последните от Атлантида в картините на Юли Шумарев

В галерия "Мария Луиза" в Пловдив на 22 септември се открива изложбата "Последните от Атлантида" на Юли Шумарев. Тя е инспирирана от книгата му "Макгахански улици и балади" и е възможност да се пренесем във времето на детството, във време, вече почти изличено от съвременния живот. Време, което остава да съществува в спомените и в изкуството.  Т ой..

публикувано на 21.09.23 в 16:29

"Сплетител на бунтовния дух" – кой всъщност е Кръстьо Пишурка

Някак незаслужено името на един от българските възрожденски книжовници и просветители остава малко встрани от познатите на всички ни будители. Причина за това е донякъде вероятно и незаслуженото иронично и подигравателно отношение на Ботев към литературната дейност на Кръстьо Пишурка в стихотворението, станало нарицателно за стихоплетството – "Защо не..

публикувано на 21.09.23 в 16:13
Белослава Димитрова и Яна Букова

Яна Букова в галерия "Прегърни ме"

Поредицата "Прочити" на галерия "Прегърни ме" с водеща Белослава Димитрова ни срещна отново с интересен творец – Яна Букова. "Да срещнеш Яна Букова човешки и литературно е интензивно изживяване и едновременно с това предизвикателство, може би защото тя е един от най-енигматичните съвременни български автори", пише Белослава Димитрова в поканата за..

публикувано на 21.09.23 в 15:45

Поредните празници на българското кино в Рим

За 16-и пореден път в Италия започва най-големият фестивал, представящ съвременно българско кино в Европа "Празници на българското кино в Рим". Този път фестивалът се провежда през есента, вместо в началото на лятото, тъй като Домът на киното на емблематичното място в градините на вила Боргезе беше ремотниран. От 22 до 24 септември италианските..

публикувано на 21.09.23 в 12:20