Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За библиотеката в културния център "Ататюрк", която служи за вдъхновение

Библиотеката в културния център „Ататюрк“ в Истанбул
Снимка: Оля Стоянова

"Това е едно специално място в културния център "Ататюрк". Това е градска библиотека, намираща се буквално в сърцето на Галата, на емблематичния площад "Таксим" в Истанбул", казва Гьокча Абъту от Агенцията на насърчаване и развитие на туризма в Република Турция, докато показва модерната библиотека, част от новия културен център "Ататюрк".

Центърът носи името на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк и е изграден на мястото на стара сграда, която е изцяло реконструирана за близо две години и половина. Културният център отвори официално врати през октомври 2021 г. и интересното е, че архитектурният проект е дело на Мурат Табанлъоглу, син на архитекта Хаяти Табанлъоглу, създал архитектурния план на предишната сграда.

В комплекса е разположена огромна оперна зала с капацитет да  посрещне над 2 хиляди зрители.
"Това е библиотеката на културния център "Ататюрк" и на тези три етажа всъщност са разположени две библиотеки – едната е Библиотеката на творческите индустрии, а долу е разположена библиотеката на културния център "Ататюрк", специализирана предимно в дизайн, мода, изкуство, архитектура", обяснява Гьокча Абъту.

В комплекса е разположена огромна оперна зала с капацитет да посрещне над 2 хиляди зрители. Залата е оформена отвън като сфера, облицована с 15 000 специални ръчно изработени червени керамични плочки, произведени във фабриките на Чанаккале, където имат традиции в производството на керамични изделия.

В културния център също има място за кино, театрална сцена, художествена галерия, детски арт център, музикална платформа, репетиционни зони, учебни стаи за солисти и оркестри, работилници, магазин и многофункционална зала, кафене и кафе-книжарница. В центъра се помещават също Истанбулската държавна опера и балет, Истанбулския държавен театър, Истанбулския симфоничен оркестър и Държавния турски музикален ансамбъл в Истанбул.

В библиотеката наистина е създадена модерна и топла среда, с акцент както върху новите схващания за експониране на книги
Библиотеката обаче, както казва Гьокча Абъту, заслужава специално внимание. Специализирана е и съдържа най-актуалната и изчерпателна колекция от издания в различни области на изкуството. "Фокусирана е главно върху изкуство, дизайн, архитектура, пътешествия. Това е библиотека, която не толкова е посветена на академичното знание, колкото да дойдете тук и да намерите вдъхновение", казва Гьокча Абъту.

В каталога на библиотеката могат да се открият издания, посветени също така на мода, фотография, живопис, скулптура и кино. Библиотеката на творческите индустрии разполага с фонд от над 20 000 книги, като една голяма част от тях са на английски език. Посетителите са предимно ученици, студенти, млади изследователи, които извършват научна работа, въпреки че библиотеката е отворена за всички и няма такса.

"Винаги съм мислила, че това е перфектното място да избягаш от суматохата на площад "Таксим", защото това е най-шумното място в Истанбул, и така вие можете да избягате от блъсканицата на площада, да дойдете тук, да си починете, да ползвате интернет. И дори да избягате от своята приятелка или съпруг и да се насладите на приятната атмосфера", разказва Гьокча Абъту. 

Концертната зала е оформена отвън като сфера, облицована с 15 000 ръчно изработени червени керамични плочки.
В библиотеката наистина е създадена модерна и топла среда, с акцент както върху новите схващания за експониране на книги, така и върху акустичния и светлинен комфорт. Което означава, че освен всичко друго, библиотеката е най-тихото място в района, изолирана от абсолютно всеки шум отвън. Тя е облицована с дърво, за да се доближи до традиционното разбиране за класическа библиотека. Отворена е шест дни в седмицата от 10 до 17 часа, като понеделник е почивен ден.

"Хората идват тук да учат, но главно търсят вдъхновение. И това е едно от най-популярните места в последно време за Инстаграм инфлуенсърите", казва Гьокча, която повтаря, че за нея това място също е специално.

Културният център "Ататюрк" в Истанбул днес е част от културния проект "Бейолу", създаден от Министерството на културата и туризма и част от ежегодния фестивал "Beyoğlu Cultural Road".


Фотографии: Оля Стоянова

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05

Еротика в рамки – изложба на Веселин Боришев

В пространството Куб на "Топлоцентрала" Веселин Боришев откри еротична фотоизложба "Фрейминг | Framing". Тя е в рамките на фестивала "ФотоФабрика" и преди време имаше мини вариант в пространството на Музея на фотографията в Казанлък. Тук вече изложбата е в цялост. Боришев не използва модели, а това са кадри от личния му живот, които той снима 20..

публикувано на 19.04.24 в 13:10