Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обща изложба с фотографии на Александър Иванов и Илиян Мичев в Казанлък

13
Снимка: Илиян Мичев

"От две години в различни сезони снимам едно дърво над Катуните в Балкана. Стара, изгнила букачка с невероятна визия“ – така с няколко думи описа преди време бъдещата си изложба известният ни фотограф Александър Иванов. Изложбата вече се откри в Художествена галерия, Казанлък под името "Един живот". За нея проф. Цочо Бояджиев казва: "Дървото милостиво е разкрило пред фотографа многобройните си ликове, а фотографът търпеливо е разчитал визуалния му език, добронамерено е засрещал и разкодирал неговите послания, прибягвайки до вариативността на техническия посредник за изявяването на по-дълбоки смислови пластове на обекта."

Изложбите всъщност са две – колегата на Александър Иванов фотографът Илиян Мичев представя 32 черно-бели фотографии паралелно, които е нарекъл "Отблизо". Той е проследил с фотоапарата си работата на Александър Иванов, докато снима дървото. Ето и чудесният му текст по повод изложбата: "Познавам Александър от 30 години. Гостували сме си много пъти и когато ме покани в гората, усетих, че той не отива, а се прибира в нея. Гората е живот. Светлината, с която той рисува – също. Снима много, повтаря много, докато му хареса, докато се усмихне. Понякога спира, но за малко. До следващия слънчев лъч, който ще го подпали отново. Инстинктивно ще повдигне фотоапарата пред лицето си, ще фокусира с лявото око през  визьора, без да затваря дясното, и изцяло ще се отдаде на страстта си. Ще снима, докато светлината му позволи. Издръжлив е и усеща умората едва когато започне да почиства камерата и обективите, преди да ги прибере в раницата. Излизайки от гората, той е щастлив, защото знае... че пак се прибира. Този път в дома си.“

Тандемът представя необичайна обща изложба, в която герой е едно дърво в гората. Тя може да бъде видяна до 7 май, а Цочо Бояджиев завършва словото си за откриването така: "Заедността на човека и природата, на фотографа и неговия "модел” е засвидетелствана в серията черно-бели фотографии "Отблизо" на Илиян Мичев, в които е документиран пътят на създаването на серията на Александър Иванов, но които експлоатират пълноценно потенциала на фотографията и имат самостоятелна художествена стойност. Така зрителят получава не две паралелни изложби, а една двуединна такава, която е събитие в културния живот у нас.“

В събота на 8 април 2023 г. от 13.30 ч. ще се състои среща в Художествена галерия - Казанлък с авторите на двете фотографски изложби Александър Иванов и Илиян Мичев, както и лектория на тема "Българската гора". А преди това в 10 ч. е обявена разходка заедно с двамата фотографи до гората, в която е дървото от изложбата.

Чуйте Александър Иванов и Илиян Мичев.

Снимки – Илиян Мичев

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Расим се завръща към живописта

Красимир Кръстев, по-известен като Расим (Rassim), показва свои работи под името "Недовършени творби", които са започнати след 2006 година и са били недовършени и непоказвани. Художникът се завръща към живописта след години на експериментиране с фотографията, видеото и инсталациите. Във фокуса на настоящата изложба е собственото му тяло...

публикувано на 25.05.24 в 10:25
Деян Ангелов и Стефания Колева

Стендъп театър "без гаранция"

Стефания Колева и Деян Ангелов ще ни въвлекат в серия от комични ситуации в стендъп театъра "Без гаранция" . Премиерата е на 27 май в кино "Люмиер" в София . "Без гаранция" е комично състезание без заобикалки, в което всички предразсъдъци трябва да бъдат оставени на резервната скамейка. Кой ще вземе купата? Няма гаранция", споделя..

публикувано на 25.05.24 в 08:25

Българският език като дом, комфорт, сигурност и любов от пръв поглед

Българските медии по света съхраняват езика, културата и историята ни, макар това да се оказва трудна задача. Често журналистите, които списват български списания, вестници или правят онлайн издания и предавания, са напълно сами в това свое патриотично начинание. Ден като 24 май беше подходящото време, за да говорим за общия ни дом, наречен..

публикувано на 24.05.24 в 21:05

В Деня на българската просвета и култура: "Радио ПЕН Клуб"

В Деня на светите братя Кирил и Методий празнуваме българската писменост, която ни обединява и буди гордост във всеки от нас. Усещането за единност е в основата и на специалното издание на предаването "Артефир", в което журналистите-писатели от БНР представят своето литературно творчество под мотото "Радио ПЕН Клуб" . Празничната инициатива е..

обновено на 24.05.24 в 16:13

Алтернативен кинопреглед на съвременните български филми

75 часа съвременно българско кино ще прожектира алтернативният кинопреглед Pop-up Cineplex. От 24 до 31 май в широкия център на София, в екстравагантно място, което има за цел да създаде усещане за истинско кино и свобода на три екрана, зрителите могат да се срещнат с филми от игрален, документален, анимационен, експериментален и късометражен..

публикувано на 24.05.24 в 09:48