Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мозайка от миналото на Стара Загора

Каква е съдбата на първата завеса на Старозагорския театър и колко са копията на Самарското знаме? Защо изработеният от жълт мрамор бог Пан има само глава и защо статуята на Аполон е в Националния археологически музей, а копие е показано в старозагорската експозиция? 

На тези и още много въпроси отговаря книгата "Мозайка от миналото на Стара Загора" – дело на проф. Светла Димитрова, директор на Регионалния етнографски музей на открито "Етър" в Габрово, а и бивш директор на историческия музей в Стара Загора, и Снежана Маринова, изследовател и краевед от Регионалната библиотека "Захарий Княжевски" в града. 

Тази своеобразна енциклопедия включва близо стотина малки истории, които щрих след щрих, детайл след детайл ни дават възможност да сглобим собствената си представа за миналото на Стара Загора. 

Чуйте интервюто на Светлана Тарашоева с авторките на книгата.

Снимка – изд. Инфоз
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

София – домакин на световната среща на IETM през юни

От 12 до 15 юни в София ще се проведе годишната среща на Международната мрежа за съвременни изпълнителски изкуства (IETM - International network for contemporary performing arts ). Домакин на събитието е Регионалният център за съвременни изкуства "Топлоцентрала", който ще посрещне представители на артистични компании, изпълнители,..

публикувано на 26.05.24 в 09:10

"Очила и нови разкази" на Иво Сиромахов

13 години след като за първи път изненада читателите, в ново издание, допълнено с 13 нови истории, излиза сборникът "Очила и нови разкази" от писателя, журналист, сценарист и водещ Иво Сиромахов. Иво Сиромахов: Светът на българина е предимно свят на материалното В 31 истински и почти истински истории той маха мантията си на едно от..

публикувано на 26.05.24 в 08:50

Расим се завръща към живописта

Красимир Кръстев, по-известен като Расим (Rassim), показва свои работи под името "Недовършени творби", които са започнати след 2006 година и са били недовършени и непоказвани. Художникът се завръща към живописта след години на експериментиране с фотографията, видеото и инсталациите. Във фокуса на настоящата изложба е собственото му тяло...

публикувано на 25.05.24 в 10:25
Деян Ангелов и Стефания Колева

Стендъп театър "без гаранция"

Стефания Колева и Деян Ангелов ще ни въвлекат в серия от комични ситуации в стендъп театъра "Без гаранция" . Премиерата е на 27 май в кино "Люмиер" в София . "Без гаранция" е комично състезание без заобикалки, в което всички предразсъдъци трябва да бъдат оставени на резервната скамейка. Кой ще вземе купата? Няма гаранция", споделя..

публикувано на 25.05.24 в 08:25

Българският език като дом, комфорт, сигурност и любов от пръв поглед

Българските медии по света съхраняват езика, културата и историята ни, макар това да се оказва трудна задача. Често журналистите, които списват български списания, вестници или правят онлайн издания и предавания, са напълно сами в това свое патриотично начинание. Ден като 24 май беше подходящото време, за да говорим за общия ни дом, наречен..

публикувано на 24.05.24 в 21:05