Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли място културата в бизнеса?

Иван Кънчев: Културата е в основата на едно по-добро самосъзнание на обществото

Има ли място културата в бизнеса и как можем да преосмислим работното си ежедневие? 

"Културата е в основата на едно по-добро самосъзнание на обществото. Убеден съм, че обществото, което успее да убеди по-голяма част от сънародниците ни в това да са културно ангажирани, си гарантира едно по-добро бъдеще. На това акцентира Иван Кънчев, основател на сдружение "Българска история" в "Нашият ден".

Божидар Александров и Иван Кънчев (вдясно)

"Начинът да се достигне до по-голяма част от обществото е и чрез българския бизнес. Така при нас се роди идеята за "Знание +". "Знание +" по същество е една възможност както за българския бизнес да предложи нещо ново и атрактивно на своите служители, а от друга страна, възможност за различните институции в сферата на културата да привлекат нови посетители по един по-лесен начин – без пряка ангажираност към процеса. Това е една социална придобивка, чиято насоченост е само и единствено към културата и образованието – нещо, което липсваше до момента в България

Картата дава възможност на всеки притежател да получава отстъпки при посещения на обекти, развиващи дейност в областта на образованието, културата и изкуствата. Сред тях са някои от най-популярните театри, музеи, галерии, кина, книжарници, центрове за обучения и творчески занимания. Идеята е картите да бъдат закупени от българските работодатели за техните служители. Картата се издава на физически носител, но може да се управлява и от профила на сайта и да се използва във физическите обекти. От компанията вече разработват и мобилно приложение.

Чуйте подробности от звуковия файл.
От създаването си през 2012 г. сдружение "Българска история" работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Основна задача, която си поставят, е съхраняването и популяризирането на родното минало чрез активна издателска и продуцентска дейност. Те смятат, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на всеки един народ. Приоритет им е подрастващото поколение.

Снимка – сдружение "Българска история", БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тервел-Любомир, или как младите визионери променят страна ни?

Тервел-Любомир е на възраст, когато повечето младежи са в началото или средата на студентските си години. За разлика от тях, той вече е завършил висшето си образование в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София и е успял да регистрира свой стартъп. Неговото начинание е свързано с два от многото му интереси – биотехнологиите и квантовите..

обновено на 23.05.24 в 11:43

Що е то елитно образование?

Що е то елитно образование? В технологичното време, в което растат децата, имайки достъп от най-ранна възраст до различни езици, екрани и медии, как се преподава в едно престижно българско училище – разговор в "Нашият ден" с Александър Чакмаков , директор на Първа английска езикова гимназия . По думите на Чакмаков учителството е вътрешно..

публикувано на 23.05.24 в 10:35
Румен Джагаров

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място.  За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката..

обновено на 23.05.24 в 09:52
Радка Аргирова

Ваксина срещу HIV – защо чак сега?

Епидемията от СПИН, която започна преди 45 години, остава един от най-големите предизвикателства за медицината. През тези години учени и лекари се стремят към разработването на ефективна ваксина срещу HIV (Human Immunodeficiency Viruses, човешки имуннодефицитни вируси) . Наскоро започнаха клинични изпитания на обещаващи разработки, които могат да..

обновено на 23.05.24 в 09:19

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55