Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографите Станимир Лучков и Вихрен Георгиев:

Кои са реалните приоритети на България?

Снимка: People of Sofia

В деня, когато поредното Народно събрание започва своята работа, а политическите лидери заявяват приоритетите си – кои са реалните приоритети на България според фотографите Станимир Лучков и Вихрен Георгиев, които са гости в "Нашият ден".

Според Станимир Лучков "Времената са тежки от българска гледна точка, защото ние сме една от страните в Източна Европа, която най-трудно се откъсва от постсъветското пространство. Все още желаем да се приближим към естествения си дом – Европа. Исторически корупционните практики на азиатската империя са впили най-дълбоко корени. България беше най-близкият сателит на Съветския съюз. 

Няма необходимото историческо познание. Образователната система комунизмът я срина, така че истинските стойности много трудно навлизат сега. Правителствата след 10 ноември не успяха да изградят образователна система – това беше нарочно смачквано – така че следващите поколения да могат да преосмислят комунистическото наследство в неговата заслужаващо негативна светлина."

Вихрен Георгиев определя лъжите като водещи в изборите: "Плаши ме, че на практика последните избори се печелят със страх и с лъжи... "Дайте да излъжем хората, да ги изплашим...". Няма никакво конструктивно поведение, конструктивни идеи, с които да печелят избиратели. Това е плашещо. В нормалните държави такива победители се наказват обикновено. 

За мен приоритетите в момента са Шенген и еврото. Това са две цели, които отварят някак си пътя за по-голямото ни икономическо, политическо, социално и всякакво развитие. Това всъщност ще допринесе ние да се движим напред, да се почувстваме истински членове на ЕС. Ще доведе до много по-голям контрол на безобразията, които се случват в държавата.

Искам най-после ГЕРБ/СДС, като коалиция и като първа политическа сила, да понесе отговорността на победител и да съставят правителство, а не постоянно да се оправдават. Защото от 5 избора те в 4 не съставят правителство. Свалиха едно правителство, без да предложат реална алтернатива."

Чуйте целия разговор от звуковия файл.

Снимка – People of Sofia
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25