Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

150 години от рождението на Сергей Рахманинов

Неделя, програма "Христо Ботев", 22.00 часа

Сергей Рахманинов
Снимка: Wikipedia

Неговата музика е необятна като земята, която го е родила. Критиците го наричат "Последният романтик на 20-и век" и "Божество с три лица", а мнозина от тях се опитват да определят творческия му облик с думите "най-руският от всички композитори".

"Аз съм руски композитор и моята родина сложи отпечатък върху характера и възгледите ми.Ако искате да знаете какво чувствам – слушайте музиката ми!"казва самият Рахманинов, чийто остро-лиричен усет за епохата неизменно се свързва в съзнанието му с образа на горещо обичаната Родина, с безпределността на нейната шир, мощта на нейните стихии и нежната крехкост на разцъфващата й пролетна природа.

Творец със силно, ярко самобитно дарование, гениален пианист, който няма равни сред съвременниците си, и същевременно – изтъкнат диригент, Рахманинов е феноменално надарен музикант и трудно може да се каже коя от трите страни на неговата дейност е определяща. Съвременниците му се затрудняват да отговорят на този въпрос.


"Когато слушаш неговото Трио или Втория му концерт, или сонатата за виолончело, или "Франческа"… или пък нещо друго, още по-добро
пише един от критиците си мислиш: ето кой е роден да композира! Да зареже всичко друго и да композира!... И слушайки как Рахманинов дирижира "Живот за царя" или "Дама пика", или някоя от симфониите на Чайковски или сюитите на Григ, си мислиш: ето кой е роден да дирижира! Да зареже всичко друго и да дирижира! Но Рахманинов е също така и пианист! И захласнат от това как той изпълнява концерта на Чайковски или собствените си творби, си мислиш: ето кой е роден да свири на пиано! Да зареже всичко друго и да свири"

Сергей Рахманинов е автор на 3 симфонии, 3 опери ("Алеко", "Скъперникът-рицар" и "Франческа да Римини"), 4 клавирни концерта, Рапсодия по теми на Паганини, кантатата "Пролет", симфоничните поеми "Камбаните" и "Островът на мъртвите", литургията "Св. Йоан Златоуст", "Всенощно бдение", фантазията "Скала", прекрасната "Вокализа", 24 прелюдии и 15 етюди-картини за пиано, 83 романса, две клавирни триа и още много други творби.

В двата часа на неделната музикална вечер (23 април от 22 часа) по програма "Христо Ботев", посветена на 150-ата годишнина от рождението на композитора, ще чуете някои от най-популярните страници от неговото творчество, както и негово авторско изпълнение на две от клавирните му пиеси.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жулио Ресенде: Луд съм по музиката в цялото ѝ многообразие

Португалският композитор и пианист Жулио Ресенде над десет години работи по създаването и налагането на фадо-джаза. Преподавателката му по пеене в Консерваторията е била българка и той таи голям интерес към гласовете от България, като съжалява, че все още не е могъл да дойде. Успокоявам го, че тези Нови български гласове вече имат латино "Грами" с..

публикувано на 26.09.23 в 15:30

Новият сезон на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" с четири ексклузивни концерта

"Софийски солисти", с художествен ръководител и диригент Константин Добройков, обявяват Сезон Есен 2023 със серия от четири концерта, които ще разведат у нас и по света публиката, в епохата на барока, на прага на тоналността и отвъд нея, като я срещнат с признати български солисти и млади таланти. Първият концерт ще се състои на 27 септември под..

публикувано на 25.09.23 в 18:41

100 години от рождението на прочутия унгарец Шандор Коня

Неделният следобед на 24 септември е посветен на ярка личност от историята на оперния театър – унгарския тенор Шандор Коня, роден на 23 септември 1923. Професионалният път на певеца, който в определен период се изявява под името Александър Коня, е свързан предимно с немския и италиански теноров репертоар. Най-известни остават неговите превъплъщения в..

публикувано на 23.09.23 в 17:50
Django Festival Allstars - Viens Chez Django

Простите неща

"Джаз плюс" на 20 септември започва с поредното честване на Джанго ("Douce ambiance" – "Viens chez Django"). Продължението е с Ана Луна и част от проекта ѝ "Аржентина целува Средиземноморието", където заглавието предопределя темите, част от танго класиките, но и авторски пиеси на Мерседес Соса, като песента ѝ за простите неща.  Финалът е с двама..

публикувано на 20.09.23 в 11:10

Иван Линс: Сърцето ми говори

Бразилската легенда Иван Линс (роден 1945 г., вокалист, пианист и носител на четири "Латино Грами" награди), представя новия си албум "My Heart Speaks", пуснат в продажба от 15 септември 2023 г. В него един от най-уважаваните и изпълнявани бразилски композитори в света си партнира с 91-членния Симфоничен оркестър на Тбилиси (Грузия), емблематичните..

публикувано на 20.09.23 в 10:30