Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Трошици" за душата – възможно ли е да целунеш песен?

Бисер Бойчев по време на премиерата на стихосбирката “Трошици“.
Снимка: Милена Дойчева

В наситеното с проза време, в което живеем днес, Бисер Бойчев е един от хората, които все още намират смисъла в това да разкриват поетичното в живота и да разказват цялото му лице в измерена реч. Роденият в гр. Шивачево, в подножието на Средна Стара планина, поет, живее и работи там и днес, но не плаче, че харесва много и забързаното темпо на столицата, защото – по думите му – поезията е навсякъде около нас, стига да имаме очи да я видим.

Като човек, който умее да се отнася към словото с уважение, той успява да го насити със смисъла и да го превърне в храна за душата. Поводът за гостуването му в ефира на „Нашият ден“ е най-новият му поетичен сборник, „Трошици“, който обединява есенцията на предишните му поетични книги: „Книжчица“, „Странички“, „Обикновено е така“, „Фокстрот“ ( преведена на английски), „След дъжда“(преведена на италиански) и „Да целунеш песен“, в числовата абревиатура се вика посланието на ежедневната лична битка на Бисер Бойчев. Идеята за „Трошици“ дойде с един разговор в къщата на един мой приятел и спомоществовател на всичките ми книги - Петьо Стайков, който иска да издадем последните ми три-четири книги поотделно – споделя Бисер Бойчев - Това разбира се щеше да бъде едно смело начинание с твърде сериозна финансова част. Ето защо се роди идеята за „Трошици“.

Стихотворението дало името и на сборната книга е едно от последните неща, създадени от последната поета: „Трошици“ е едно от това нещо, създадени от поета и поантата му звучи посланието: „По небето полу със кривите спици/ по земята – окрилен/ стих носи шепа жълтици/ един беден да бъде спасен...“

Редактор на сборната стихосбирка е поетесата Ники Комедвенска, минималистичната, но богата на символика корица е дело на художни Дея Вълчева, а посвещението в началото на книгата е на отец Владимир Дойчев, придружено с цитата от думата на архимандрит Лазар Абашидзе „в Рая неразпънати няма“ . На въпроса какво го е вдъхновило за подобно посвещение Бисер сподели: „Нека сложим картите на масата. Аз боледувам от ДЦП. И в нашите разговори във фейсбук, отец Владимир Дойчев веднъж ми каза – Не се прилагай, в Рая неразпънати няма. Това много ми хареса и някак си обедини всички неща в тази книга.

Абревиатурата ДЦП, зад която се крие диагнозата Детска Церебрална Парализа също е претворена в поезия. Ето как ДЦП се превръща в „Да целунеш песен“ – стихотворение, което също е част от поетичния сборник „Трошици“, а финалът му звучи ето така:

И в поредния ден незабрава
ти не куцаш, земята танцува.
Биха спрели да те съжаляват,
ако знаят как само целува.
Безпощадно, като възкресение
сътворило живота от плесен.
Съд ли е, или мое спасение
тази орис – Да Целунеш Песен.

"Това е моята диагноза, която аз съм си поставил, защото „Да Целунеш Песен“ предизвиква същите хиперкинетични синдроми и двигателни нарушения, както и когато се влюби човек и просто е като дезориентиран“ – споделя авторът.

Всички средства от поетичните книги на Бисер Бойчев отиват за рехабилитация в ежедневната му битка с ДЦП И понеже тези поетични трошици не се продават в книжарниците, ако желаете да се нахраните с тях, е необходимо да потърсите името на Бисер Бойчев, на кирилица във фейсбук и да му напишете, че имате нужда от тях на трапезата на душата си.

В ефира на „Нашият ден“ е излъчена премиерно и песента „Само ти“, по текст на Бисер Бойчев (част от стихосбирката „Трошици“), музика и аранжимент на Чавдар Цолов и в изпълнение на Вяра Пантелеева и Чавдар Цолов - като една музикална илюстрация на трошиците касота, които един скромен поет иска да се сподели със света.

Целия материал можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34