Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият у нас имърсив танцов спектакъл "Кухня" с трети сезон

10
Снимка: Борис Урумов

За трети път Karakashyan & Artistsпредставят първия у нас кулинарен имърсив спектакъл, който пресъздава нажежената обстановка и психологическото напрежение в една професионална кухня. Всичко онова, което минава през съзнанието, ръцете и вкусовите рецептори на шеф готвачите, и то секунди преди храната да бъде сервирана, може да бъде видяно и усетено от публиката чрез магията на танца.

В "Кухня" зрителят става свидетел на хореографията, която танцовият ансамбъл от готвачи създава в естествения ход на своята работа. Движенията на всеки един са пресъздадени в комбинацията от съвременен танц и улични стилове, в които могат да бъдат наблюдавани всякакви естетики.


Преживяването е конструирано като една класическа вечер, в която човек отива на ресторант, разглежда менюто и си поръчва. Оттам нататък обаче танцьорите го впускат в изненадващи ситуации, които разказват за вътрешния свят на готвачите. В случая публиката може да проследи и съпреживее историята на сладкаря шеф Александър Цеков.

"За мен беше много интересно да разкажем тази история, защото всеки спектакъл, който танцуваме, отключва нови натрупани и заключени емоции в тялото. И тъй като звукът в спектакъла се чува единствено и само от публиката в слушалки, танцьорите танцуваме на пълна тишина. Мотивът за движение са всички тези емоции, с които се свързваме", обясни шеф Цеков, който и в третия сезон на "Кухня" ще изиграе своето соло.


По отношение на храната, която е сред ключовите елементи в потапящия в историята на кулинарията спектакъл, добавя:

"Храната е много фина материя, която е изтъкана от нишката на грижата и любовта. (…) В този спектакъл специално е още едно сетиво на публиката, което покриваме, като десертът създадохме с нашите танцьори. След като развихме драматургически всичките образи, на всеки един от танцьорите им беше дадена задача да помислят какъв продукт репрезентира техния образ така, че да сътворим един балансиран вкусов десерт, който да сервираме като последна стъпка от изживяването на нашия имърсив спектакъл."


Режисьор и хореограф на "Кухня" е Коста Каракашян. Съвсем скоро той официално постави началото на танцовата трупа Karakashyan & Artists, която тепърва ще представи нова методология на танца, ще обучава бъдещи артисти и ще приобщава вече утвърдени такива.

"Целият спектакъл е един голям експеримент. Ние го започнахме през 2020 година с подкрепата на Национален фонд "Култура". И сега, отново с тяхна подкрепа и заедно с корежисьорката ни Антония Георгиева, продължаваме да го адаптираме. Влизат за първи път и нови танцьори в състава и лека-полека "Кухня" еволюира. Всеки път публиката вижда нова част, вълнуваме се много, че има и публиката, която се връща към този имърсив спектакъл. Имаме стимул всеки път да го променяме и да изненадваме с нови сцени и преживявания. Има няколко момента за късметлии от публиката, които ще получат индивидуални сцени, като никой друг няма да знае какво се е случило в тях", обясни в "Какво се случва" Коста Каракашян.


Танцовият спектакъл, който изкарва публиката от салона, вдига я от седалките и я потапя в преживяването на един алтернативен кулинарен и сценичен разказ, какъвто се явява "Кухня", ще се играе на 29 и 30 април в Кулинарната академия HRC. Във всеки от дните по два пъти – в 20.15 и 21.30 часа.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Борис Урумов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03